“Google dizine ekleme” temelde bir veri tabınıdır. İnsanlar içerik aramak için arama motoru kullandıklarında, Google ilgili içeriği sıralama sonuçlarına çıkartmak için kendi dizinine bakar.
Google web sitesini dizine eklemezse, hemen hemen görünmez oluruz. Herhangi bir arama sonucunda, sonuç sayfalarında sıralanmayız. Bu sebeple de organik trafik hedeflerimiz gerçekleşemez.
Bu yazı, dizin oluşturma ve bunun neden önemli olduğu hakkında yazılmıştır. Bununla birlikte;
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Google dizini, arama motorunun bildiği tüm web sayfalarının basit bir listesidir. Google web sitenizi, Google dizine eklemezse, siteniz Google arama sonuçlarında listelenmez yani görünmez.
Google dizine eklenmemiş web siteleri Google’ın veritabanında değildir. Google bu nedenle bu web sitelerini arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) gösteremez.
Google’ın web sitelerini dizine eklemesi için örümcek adını verdiği googlebotlarıyla sitenizi taraması gerekir. Fakat taranabilirlik ve dizine eklenebilirlik karıştırılmamalıdır. İsterseniz kısaca konudan bahsedelim;
Dizine ekleme, web sayfasının Google’ın veritabanında depolandığı anlamına gelir. Arama sonuç sayfalarında (SERP) en üstünde görüneceği anlamına gelmez.
Hepimiz web sitemizin dizine eklenmesini isteriz. Peki bunun olup olmadığını nasıl anlayabiliriz? Telaş yok! Sağ olsun Google bunun için bize bir yol sunuyor.
eksisozluk.com sitesinin yaklaşık 20.700.000 indekslenmiş sonucu görünüyor.
Sayfanızın dizine eklenip eklenmediğini kontrol etmek için Google search console aracını da kullanabilirsiniz. Hesap oluşturmak ücretsizdir. İstediğiniz bilgiye ulaşmak için;
Dizin bölümünden Kapsam tıklandığında karşımıza çıkan tabloda sayfalarımızla ilgili durumu görebiliriz. Bu tabloda 21 geçerli sayfa olduğunu görüyoruz
Belirli sayfaların dizine eklenip eklenmediğini kontrol etmek için Search Console’u da kullanabilirsiniz. URL’yi URL Denetleme Aracına yapıştırmanız yeterlidir. Sayfa dizine eklenmişse, “URL Google’da mevcut” mesajını alırsınız.
Sayfa dizine eklenmemişse, “URL Google’da yok” ifadesini görürsünüz.
Google’ın siteyi dizine eklemesi bir kaç günden bir kaç haftaya kadar uzayabilir. Tabii ki oluşturduğunuz sayfanın dizine eklenmediğini görmek biraz can sıkıcı olabilir. Neyse ki süreci hızlandırmak için yapabileceğimiz bir kaç şey var.
Sitenizi dizine eklemenin en kolay yolu, Google search console aracılığıyla dizine eklenmesini talep etmektir. Bunu yapmak için Google Search Console’da URL Denetleme Aracına gidin. Dizine eklenmesini istediğiniz URL’yi arama çubuğuna yazın ve Google’ın URL’yi kontrol etmesini bekleyin. URL dizine eklenmemişse, “Dizine Ekle” bölümüne tıklayın.
Google indeksleme zaman alır. Özellikle siteniz yeniyse bir gecede dizine eklenmesini bekleyemeyiz. Aynı zamanda siteniz Googlebotlarının taramasına uygun şekilde ayarlanmadıysa dizine eklenmeme olasılığı da vardır.
Sitenizin uygun şekilde dizine eklenmesini istiyorsanız;
Robots.txt, Googlebotlarının bir web sayfasını tarayıp tarayamayacağını kontrol etmemizi sağlayan tarama dosyasıdır. Bing ve Yahoo’nun arama motoru örümcekleri de Robots.txt dosyasını tanır. Tarayıcıların daha önemli sayfalara öncelik vermesine yardımcı olmak için Robots.txt dosyalarını kullanırız.
Google’ın websitenizin tamamını indeksleyememesinin bir sebebi robots.txt dosyası olabilir. Bu sorunu kontrol etmek için websiteniz.com/robots.txt adresine gidin.
Bu kod parçaları google arama motorlarına sitenizin taranmaması gerektiğini söyler. Bu kodları kaldırın sorun çözülmüş olacaktır.
Google sadace tek bir web sayfasını indekslemiyorsa kontrol etmek için Google search Console’a gidip URL’yi incele aracını kullanabiliriz.
Açıklamasında robots.txt tarafından engellenip engellenmediğini konrtol edebilirsiniz.
SEO etiketleri, Google botlarını yönlendirmenin bir başka yoludur. Optimize edilmesi gereken iki ana SEO etiketi vardır.
Dahili bağlantılar Googlebotların sitenizi daha iyi taramasına yardımcı olur. Bu tip bağlantısı olmayan bir sayfa “yetim sayfa” olarak adlandırılır ve dizine eklenmesi zordur.
Dahili bağlantılarınızı organize etmek için şunları yapabilirsiniz:
Yüksek kaliteli içerik, SEO’nun her adımında önemli olduğu gibi indeksleme için de kritik öneme sahiptir. Web sitenizin içeriğinin performarsını yükseltmek için düşük kaliteli ve düşük performans gösteren sayfaları kaldırın.
Böylece, Googlebot’un web sitenizdeki daha değerli sayfalara odaklanmasını ve “tarama bütçenizi” daha iyi kullanmasını sağlarsınız.
Yukarıda bahsedilen teknik konular gözünüzü korkutmasın. Ancak temel SEO mutlaka bilinmesi gereken bir konudur. Bu konuyu anlamak için uzman olmanıza gerek yok. SEO konularıyla ilgili araştırmalar yapmaya devam edin. Sitenizin SEO’sunu takip ederek geliştirmeye odaklanın.
Dijital pazarlama dünyasıyla ilgili son gelişmeler hemen e-posta adresinize gelsin.