Google Ads Açık Artırma Nasıl Hesaplanır?

Google’da bir sorgulama yaptığımız zaman karşımıza, sonuç sayfasının belirli yerlerinde konumlanmış, Google Ads reklamları çıkar. Bu reklamlar, reklam verenlerin, bazı anahtar kelime veya kelime öbekleri için girdiği Google Ads açık artırma sonucuna göre konumlanır. Peki hangi reklamların gösterileceği ve reklam konumlarının yeri sadece Google Ads açık artırma sonucuna göre mi belirlenir? Elbette Hayır.

 

Bu yazımızda, reklam sıralamasını belirlemek için Google tarafından değerlendirilen ana faktörleri, bu faktörlerin reklam stratejiniz için ne anlama geldiğini ve reklam sıralamalarınızı nasıl optimize edeceğinizi okuyabilirsiniz.

Google Ads, arama sonuçları sayfasında gösterilen reklamları sıralamak ve tüm reklam tıklamalarının maliyetini belirlemek için bir açık artırma sistemi kullanır. 

 

Reklamların sayfada gösterilme sırası, Reklam Sıralaması adı verilen bir hesaplamaya göre belirlenir. Bir reklam, Reklam Sıralaması gereklerini karşılamıyorsa gösterilmez.

Google Ads Açık Artırma Nasıl İşler? 

Google kullanıcıları, öncelikle gördükleri reklamın alakalı olmasına önem verir. Yaptıkları aramayla yakından alakalı olmayan reklamları görmek istemezler. Reklam verenler de kullanıcıların tıklayacağı alakalı reklamlar göstermek ister.

 

Kullanıcılar Google’da bir arama yaptığında, Google Ads, arama yapılan anahtar kelimelerle ilgili olan tüm reklamların anlık olarak açık artırmasını yapar.

 

Gerçekleşen açık artırma sonucu, hangi reklamların gösterilmeye uygun olduğunu, reklamların, rakip reklamlara göre konumlarını ve reklam verenin reklamına yapılan bir tıklama için ödeyeceği TBM ( tıklama başına maliyet) belirlenir.

Google Ads Açık Artırma Süreci

Bir arama sorgusu yapıldığında Google Ads açık artırması başlar. Google’a göre açık artırma süreci: 

 

  • Bir kullanıcı arama yaptığında, Google Ads sistemi, anahtar kelimeleri bu aramayla eşleşen tüm reklamları bulur.
  • Bu reklamlar içinden sistem, farklı bir konumu hedefleyen veya bir politika ihlali nedeniyle onaylanmayan reklamlar gibi uygun olmayanları yok sayar.
  • Kalan reklamlar, Reklam Sıralamalarına göre değerlendirilecektir. Reklam Sıralaması puanı, en yüksek TBM teklifine, reklam kalitesine, Reklam Sıralaması eşiklerine, arama bağlamına, kullanılan reklam uzantıları ve biçimlerine dayalıdır.

Açık artırmayı kazanan uygun reklamlar, Reklam Sıralamasına göre SERP’de gösterilir.

 

Google arama sonuçları sayfasının düzeni sürekli olarak değişir. Şu anda Google, her arama sayfasında organik arama sonuçlarının üstünde üç, arama sonuçlarının altında üç reklam gösteriyor. Arama teriminin popülerliğine ve nitelikli reklamların sayısına bağlı olarak, reklamlar arama terimi için birden çok arama sayfasında gösterilebilir.

 

Hatırlanması gereken en önemli şey, rakipleriniz sizden daha yüksek teklifler verse bile, alaka düzeyi yüksek anahtar kelimeler ve reklamlarla daha düşük bir fiyata daha yüksek bir konum kazanabileceğinizdir.

 

Açık artırma işlemi Google’daki her arama için tekrarlandığından, her açık artırmanın o andaki rekabete bağlı olarak potansiyel olarak farklı sonuçları olabilir. Bu nedenle, reklamınızın sayfadaki konumunda ve reklamınızın gösterilip gösterilmediği konusunda bazı dalgalanmalar görmeniz normaldir.

 

Arama sonuçları sayfasında görünmek için rekabet eden dört reklam verenin kullanıcıların reklamlarını tıklayıp web sitelerine gitmesi için sırasıyla 4, 3, 2 ve 1 Lira  ödemek istediklerini düşünelim. Bu durumda 4 TL teklif eden ilk reklam verenin, en yüksek teklifi veren ikinci reklam verenden 0,01TL daha fazla, yani 3,01 TL ödemesi gerekir. 2. ve 3. reklam veren için de aynı durum geçerli olur. Bu tasarım, reklam verenlerin gerçek maksimum değerleri tutarında teklif vermesine izin verse de onu rekabette öne geçirecek tutarı ödemesi yeterli olur.

TBM Nedir?

Tıklama başına maliyet (TBM), tıklama başına ödeme (PPC) reklam kampanyalarında reklamlara tıklama başına ödediğiniz fiyattır.


Bir Google Ads PPC reklam kampanyası oluşturduğunuzda, hesabınızdaki anahtar kelimeler için maksimum TBM teklifini belirlersiniz. Maks. TBM teklifi, anahtar kelime düzeyinde veya reklam grubu düzeyinde ayarlanabilir:


  • Maksimum TBM, reklamlarınıza yapılan bir tıklama için ödemek istediğiniz en yüksek tutardır.
  • Gerçek TBM, reklamınıza yapılan bir tıklama için sizden alınan son tutardır. Gerçek TBM’niz açık artırma sırasında belirlenir ve maksimum TBM tutarından az olabilir.
  • Ortalama TBM, reklamlarınıza yapılan bir tıklama için sizden ücretlendirilen ortalama tutardır.

TBM maliyetleri sektörünüze bağlı olarak değişiklik gösterse de Google Ads’deki ortalama TBM, arama için 2,69 dolar ve görüntüleme için 0,63 dolardır.


TBM fiyatlandırmasına PPC veya tıklama başına ödeme de denir. Bu nedenle, Google Ads’e PPC veya tıklama başına ödeme reklamcılığı da denir.

Reklam Sıralaması Nedir?

Reklam Sıralaması, reklamınızın konumunu ve reklamlarınızın gösterilmeye uygun olup olmadığını belirler. Google Ads, açık artırmadaki her reklam için Reklam Sıralaması puanını hesaplar. Genel olarak, reklamların ilgili eşikleri karşıladığı varsayılarak, en yüksek Reklam Sıralamasına sahip reklam en üst konumda ve ikinci en yüksek Reklam Sıralamasına sahip reklam da ikinci konumda gösterilir.

 

Reklam Sıralaması 5 faktörden oluşur:

Teklif

Seçtiğiniz anahtar kelime veya kelime öbekleri için teklif belirleyerek, reklamınıza yapılan bir tıklama için ödemek istediğiniz maksimum tutarı Google Ads’e bildirirsiniz. 

 

Gerçekte ödediğiniz tutar genellikle bu tutardan daha düşük olur ve teklifinizi istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz.

Reklam Sıralaması Eşiği

Google, reklam verenlerin reklam kalitelerinin yüksek olmasını sağlamak adına, bir reklamın belirli bir reklam konumunda gösterilebilmesi için ulaşması gereken minimum kalite eşiklerini belirler.

Sorgunun Bağlamı

Reklam açık artırmasında bağlam önemlidir. Reklam Sıralaması hesaplanırken kullanıcının girdiği arama terimleri, aramanın yapıldığı saatte kullanıcının bulunduğu yer, kullandığı cihazın türü (ör. mobil veya masaüstü), arama zamanı, arama terimlerinin niteliği, sayfada gösterilen diğer reklamlar ve arama sonuçları ile kullanıcıların diğer gösterge ve özellikleri dikkate alınır.

Reklam Uzantılarının Etkisi

Reklamınızı oluştururken reklama telefon numarası gibi ekstra bilgiler veya sitenizdeki belirli sayfalar için daha fazla bağlantı ekleme seçeneğiniz vardır. Bunlar, reklam uzantıları olarak adlandırılır.

 

Google Ads, kullandığınız uzantıların ve diğer reklam biçimlerinin reklamınızın performansını nasıl etkileyeceğini tahmin eder.

Açık Artırma Zamanındaki Reklam Kalitesi

Google Ads, reklamınızın ve reklamda bağlantısı verilen web sitesinin, onu görecek kullanıcı için ne kadar alakalı ve yararlı olduğuna da dikkat eder. 

Kalite Puanı, Google’ın reklamınızın kalitesi hakkındaki değerlendirmesinin toplu tahminidir.

Kalite Puanı Nedir?

Kalite Puanı reklamlarınızın, anahtar kelimelerinizin ve açılış sayfalarınızın kalitesini yansıtan tahmini bir puandır. Yüksek kaliteli reklamlar, maliyetlerin düşmesine ve reklamı daha iyi bir konumda göstermeye yardımcı olabilir. Kalite Puanı; beklenen tıklama oranı, reklam alaka düzeyi ve açılış sayfası deneyimine göre belirlenir.

 

Yüksek kaliteli reklamlar, genellikle maliyetlerin düşmesini, daha iyi reklam konumları elde edilmesini ve daha yüksek reklam başarısı sağlar. Daha iyi reklam gören kullanıcılar da daha memnun kalır ve bu reklamları tıklar.

 

Kalite Puanı 1-10 arası bir ölçekte ölçülür ve her anahtar kelime için kullanılabilir. Anahtar kelimenizin tam olarak aranması için geçmiş gösterimlere dayanır.

 

Kalite Puanını belirleyen üç faktör

Beklenen Tıklama Oranı

Reklam gösterildiği zaman ne sıklıkta tıklanacağına dair Google tahminidir. 

 

Google’ın kararları, kullanıcıların geri bildirimiyle oluşur. Kullanıcı tıklama oranları (TO) da kullanıcıların nasıl tepki verdiğini Google’a gösterir. 

Görüşlerini tıklamalarıyla gösteren milyonlarca kullanıcı, tüm arama sorguları için hangi türden reklamın en iyisi olduğunu bulması için Google’a yardımcı olur.

Reklam Açılış Sayfası Deneyimi

Kullanıcılar, aradıklarını bulmalarına yardımcı olan reklam açılış sayfalarını görmeyi tercih eder. Alaka düzeyi yüksek olan açılış sayfaları yüksek puan alır.

 

Kaliteli açılış sayfaları, kullanıcıların beklentilerini karşılayacak özgün bir içeriğe sahip olması gerekir. Sayfada gezinmenin kolay olmasının yanında işletmenin niteliği anlaşılır, web sitesinin kullanıcının bilgisayarı ile nasıl etkileşime girdiği ve kişisel bilgilerin nasıl kullanılacağı konusunda da şeffaf olunmalıdır.

Reklam Alaka Düzeyi

Reklam alaka düzeyi bir reklamın, kullanıcının arama amacıyla ne kadar iyi örtüştüğünü ölçer. Böylece Google, sadece işe yarayacak reklamların gösterildiğinden emin olur. Aynı zamanda niteliksiz trafiğin önüne geçerek işletmelerin, ürün yada hizmetleriyle alakalı olmayan bir arama sorgusuna ödeme yapmalarını da önler.

 

Gerçek zamanlı bir açık artırmada, reklamın kalitesini belirlemek için kullanıcının cihazı, kullanıcının konumu ve günün saati gibi pek çok unsur dikkate alınır.

Reklam Sıralaması Puanı Gerçek Tıklama Başı Maliyeti Nasıl Etkiler?

Genellikle ortalama tıklama başına maliyet (TBM), tıklamalarınızın her biri için ödediğiniz fiyata denk gelmez. Sistem dinamik olduğundan, TBM açık artırmaya ve sorguların bağlamı gibi çeşitli unsurlara göre önemli ölçüde değişiklik gösterebilir.

 

Ortalama TBM’nin yalnızca ortalama bir değer olduğunu unutmayın. Bu da ödediğiniz fiyatın, bu değerden daha yüksek veya düşük olabileceği anlamına gelir.

 

Google Ads, ikinci fiyat açık artırma sistemi kullanır. Ödediğiniz gerçek TBM, açık artırma sırasında Kalite Puanınız ve altınızdaki reklamverenin Reklam Sıralaması artı 0,01 TL temel alınarak hesaplanır. Açık artırma dinamik olduğundan, gerçek TBM her açık artırmada değişiklik gösterebilir.

Google Ads'de Kalite Puanı Nasıl Kontrol Edilir?

Google Ads, Kalite Puanınızı kontrol etmek için anahtar kelime düzeyinde dört Kalite Puanı durum sütunu sağlar:

 

  • Kalite puanı
  • Açılış sayfası deneyimi
  • Beklenen TO
  • Reklam alaka düzeyi

Google Ads hesabınızda Kalite Puanınızı kontrol etmek için:

1. Google Ads hesabınıza giriş yapın

 

2. Sol menüden “Anahtar Kelimeler”e tıklayın

 

3. Tablonun sağ üst köşesindeki “Sütunlar” simgesine tıklayın

 

4. “Sütunları değiştir”i tıklayın ve Kalite Puanı bölümüne gidin. Aşağıdaki metrikleri tablonuza ekleyin.

 

  • Kalite puanı
  • Açılış sayfası deneyimi
  • Beklenen TO
  • Reklam alaka düzeyi

5. Uygula’yı tıklayın

 

6. Metriklerinizi kontrl etmek için sütunlara ekledikten sonra sayfayı sağa doğru kaydırın. 

 

7. Kalite puanı sütununda herhangi bir değer görünmüyorsa, o anahtar kelimenin Kalite Puanını belirlemek için anahtar kelimelerinizle tam olarak eşleşen yeterli sayıda arama olmadığı anlamına gelir.

 

Not: Reklam uzantılarının beklenen etkisi Reklam Sıralamasına dahil edildiği için işletmeyle alakalı olan tüm reklam uzantılarını kullanmalısınız. Daha fazla bilgi edinmek için Optimizasyonlara Kılavuzluk Yapması için Kalite Puanlarını Kullanma.

Reklam Kalitenizi Artıracak Uygulamalar

Beklenen Tıklanma Oranı: Reklamın tıklanma olasılığı

Beklenen tıklama oranı (BTO) anahtar kelimenizin, reklamlarınızın tıklanmasını sağlayıp sağlayamayacağını tahmin eder. 

Tıklama oranınızı yükseltmek için şunları yapabilirsiniz:

 

  • Reklamınız net olsun: Kullanıcıların yaptığı aramayla reklamınızın doğrudan alakalı olduğunu göstermek için anahtar kelimeleri reklam metninize (özellikle başlığa) ekleyin.
  • Farklı harekete geçirici mesajlarla deneme yapın: Ücretsiz gönderim veya ücretsiz iade seçeneği sunabilirsiniz. “Hemen ara” veya “hemen rezervasyon yap” yazmayı deneyebilirsiniz.
  • Ürününüzün veya hizmetinizin avantajlarını öne çıkarın: Sizi rakiplerinizden ayıran özelliğiniz ne? Kullanıcıların neye önem verdiğini bulmaya çalışın (çok kapsamlı bir garanti veya iade politikası gibi).
  • Belirli bir zaman veya konuma özel reklam metni oluşturun: Tatiller veya özel günlerde dönemsel reklam öğelerini ya da konuma göre optimize edilmiş reklam öğelerini test edebilirsiniz.

Reklam Alaka Düzeyi: Reklamın kullanıcının arama yapma amacıyla ne kadar yakından eşleştiği

Reklamınızın alaka düzeyini artırmak için yapabilecekleriniz:

  • Negatif anahtar kelimeler ekleyin: Böylece reklamlarınızın istemediğiniz veya sunduğunuz ürün ya da hizmetle yakından alakalı olmayan sorgularda gösterilmesini engelleyebilirsiniz.
  • Mobil davranışlara uyum sağlayın: Kullanıcıların mobil arama deneyimi masaüstünden farklıysa mobile özel reklam öğelerini test edin.
  • Konuma uygun reklamlar belirleyin: Yalnızca ilgili dil ve konumları kullanarak işletmeniz için doğru bölgeyi hedefleyin.
  • Reklam metninize alakalı arama terimlerini ekleyin: Reklam metninize işletmenizle alakalı arama terimleri eklemek, reklamınızın kullanıcılar tarafından daha alakalı bulunmasına yardımcı olabilir.

Açılış Sayfası Deneyimi: Sayfanın kullanıcılar açısından ne kadar alakalı, şeffaf ve kolay gezinilebilir olduğu

Açılış sayfası deneyiminizi iyileştirmek için yapabilecekleriniz:

  • Trafiği doğru açılış sayfasına gönderin: Tıklamaları, kullanıcının aramasıyla alakalı sayfalara yönlendirin. Arama “çizgili gömlekler” için yapılmışsa açılış sayfasında her türden gömlekler veya kıyafetler değil, sadece çizgili gömlekler bulunmalıdır.
  • Tutarlı olun: Açılış sayfası, reklamınızın başlattığı iletişimi devam ettirmeli ve reklamın teklifi veya harekete geçirici mesajı boyunca konudan sapmamalıdır.
  • Siteniz şeffaf ve güvenilir olsun: Ziyaretçilerin iletişim bilgilerinizi bulmasını kolaylaştırın ve işletmenizin ne yaptığını açıkça belirtin. Müşterilerden kişisel bilgiler talep ediyorsanız, bunun nedenini ve elde ettiğiniz bilgilerle ne yapacağınızı net bir şekilde belirtin.
  • Yüklenme hızını ve netliği iyileştirin: Ekranın üst kısmında görünen içeriğe öncelik vererek kullanıcıların aradığını kolayca bulmasına yardımcı olun.
  • Mobili gözden geçirin: Gezinme kolaylığı, mobil web sitelerini kullanan kullanıcılar için daha da büyük önem taşır. Bu nedenle mobil sitenizi mutlaka optimize edin.

Sonuç

Google Ads açık artırması, sorgusu yapılan arama terimleriyle alakalı hangi reklamların hangi konumda gösterileceğini belirlemek için Google’da yapılan her aramada gerçekleşen gerçek zamanlı bir açık artırmadır. 


Reklamların Reklam Sıralaması puanı ve Kalite puanı, reklam açık artırmasında önemli faktörlerdir ve bir reklamın Google’da gösterilmeye uygun olup olmadığını belirlemeye yardımcı olur. 


Reklam Sıralaması ve Kalite Puanının bileşenlerini ayrı ayrı iyileştirerek, reklamlarınızın uygunluğunu ve sıralamasını iyileştirebilirsiniz.

İçeriklerimizden haberdar olmak
için e-posta adresinizi ekleyin

Dijital pazarlama dünyasıyla ilgili son gelişmeler hemen  e-posta adresinize gelsin.

Copyright 2022 © DigitalistWay │ Tüm Hakları Saklıdır