PPC Nedir? (Eksiler-Artılar)

Web sitenizin trafiğini artırmak için aksiyon almaya karar verdiniz ancak SEO ve PPC arasında karar vermekte güçlük çekiyorsunuz belki de ikisini de kullanmak istiyorsunuz ama tam olarak ne yapacağınızı bilmiyorsunuz. “SEO nedir, PPC nedir?” kafanız karışık…Bu yazı kafanızdaki soru işaretlerini çözmenize yardımcı olacak.


Yazımızda öncelikle SEO ve PPC kavramlarına hızlıca göz atıp ikisinin arasındaki temel farkların ne olduğunu inceleyerek SEO ve PPC arasındaki avantajları ve dezavantajlarını okuyacaksınız.

Arama motoru optimizasyonu (SEO) ve tıklama başına ödeme (PPC) pazarlaması arasındaki fark, SEO’nun organik aramalardan trafik almaya odaklanması, PPC’nin ise ücretli aramalardan trafik almaya odaklanmasıdır.

 

Şimdi bu arama pazarlama stratejilerine ve ayrıca dijital pazarlamada SEO ve PPC kullanmanın faydalarını gösteren bazı önemli istatistiklere bakalım. Bu şekilde, web siteniz için hangisinin daha iyi olduğunu anlayabilirsiniz.

SEO: Arama Motoru Optimizasyonu Nedir?

SEO veya arama motoru optimizasyonu, web sitenizi ve web sayfalarınızın Google gibi arama motorlarında görünürlüğünü artırmayı sağlayacak içeriklerinizi optimize etme sürecidir. Başka bir deyişle, SEO, bir sitenin ilgili aramalarda ücretsiz olarak daha sık görünmesini sağlayarak trafiğinizi artırabilir.

 

Tipik olarak dört bölümden oluşur:

 

  • Anahtar Kelime Araştırması: Kullanıcıların aradıkları kelimeleri ya da kelime öbeklerinin belirlenmesi
  • Sayfa İçi SEO: Kullanıcıların aradıkları konular hakkında içerik oluşturmak ve arama motorlarına web sitenizin hangi konularla alakalı olduğunu anlamasını sağlama.
  • Sayfa Dışı SEO: Diğer web sitelerinden güven ve yetki oluşturmak için backlink (geri bağlantı) kazanma.
  • Teknik SEO: Arama motorlarının içeriğinizi bulmasını, taramasını ve dizine eklemesini sağlama.

Arama motorları web sayfalarınızın kalitesini ve alaka düzeyini hesaplayan ve içeriğinizi buna göre sıralayan algoritmalar kullanır. Bu nedenle SEO süreci, Google  gibi arama motorlarının neyi önemli bulduğunu anlamaya çalışmak ve ardından web sitenizi ve web sayfalarınızı bu kriterleri karşılayacak şekilde stratejik bir şekilde optimize etmektir.

SEO'nun Avantajları ve Dezavantajları

SEO’nun Avantajları: Trafik ücretsizdir, Sonuçlar uzun vadeli, yüksek yatırım getirisi, herkes SEO yapabilir, Herhangi bir anahtar kelimeyi hedefleyebilir, marka bilinirliği için iyi. SEO’nun Dezavantajları: Sonuçları görmek zaman alır, belirsizlik vardır, ekip olmadan ölçeklendirmek zor, SEO’da ustalaşmak zor olabilir, tüm anahtar kelimeler karlı değildir, daha az alıcı odaklıdır.

SEO'nun Artıları

SEO uygulamaları için bazı araçlara veya profesyonellere zaman ve para harcansa da uzun vadede  PPC’ye göre daha ucuzdur. 

 

Arama motorlarında trafik çeken ve sonuç sayfalarında sıralanmanızı sağlayacak içerik oluşturduğunuzda, hedef kitlenizin karşısına çıkmak için artık para harcamanıza gerek kalmaz. Bağlantınıza tıklamaya karar veren potansiyel müşterileriniz, tıklama başına ödeme yaptığınız bir PPC kampanyasından farklı olarak sıfır maliyetlidir.

 

Organik trafiğin kalıcı gücü vardır. Hedef anahtar kelimeleriniz için Google’da üst sıralarda yer aldığınız sürece, web sitenize tutarlı arama trafiği sağlayabilirsiniz. Böylece trafiği planlamaya ve tahmin etmeye başlayabilirsiniz.

 

Unutulmaması gereken bir diğer avantaj ise, SEO’nun bir açma-kapama tuşunun olmamasıdır. PPC pazarlama ile, kampanya bütçeniz tükendiğinde web sitenizin arama sonuçlarında görünmesi durdurulur.

Ürün ve hizmetlerinizle ilgili anahtar kelimeler için arama sonuçlarında tutarlı bir şekilde görünmek, hedef kitlenize güven ve marka otoritesi oluşturmanıza da yardımcı olur.

 

Ayrıca Google’a o konu veya konuda uzman olduğunuzu gösterir. Bu, arama motorlarının güçlü bir şekilde tercih ettiği bir sıralama faktörü olan diğer güvenilir sitelerden daha fazla geri bağlantıya yol açabilir.

SEO'nun Eksileri

Ahrefs’in 2017 yılında “Sayfaların Google’da ne kadar sürede sıralandığına” dair yaptığı araştırmaya göre, ilk 10’daki sayfaların yalnızca %22’sinin bir yıl içinde yayınlandığı ortaya çıkmıştır.

Google arama sonuçları sayfasındaki ilk 10’da sıralanan sayfalarda 1. sıradaki sayfa 950 günlük ve 10. sıradaki sayfa 650 günlüktür

SEO zaman alır. 

Google arama sonuçları sayfalarında ilk 10’da sıralanan sayfaların %60’ı 3 yaş ve üzerindeki sayfalar, %20 civarında da 1 ve 2 yaşını doldurmuş sayfalar sıralanıyor.

Web sitenizi bir ay boyunca hedef anahtar kelimeler için sıralamaya soktuğunuzda işiniz bitmez. Zamanla, sitenizin sıralamaya devam etmesi için içeriğinizi ve web sayfalarınızı düzenli olarak optimize etmeniz gerekir.

 

Bazı anahtar kelimeler gerçekten rekabetçi olabilir. Bu anahtar kelimeler sizin için değerli olsa da, rekabete başlamanın bile size tonlarca zaman, para ve çabaya mal olacağını hesaplamanız gerekir. 

SEO Sonuçları ve İstatistikleri

SEO kullanan küçük işletmelerin %60’ı PPC’de kullanıyor. Arama trafiğinin %95’i arama sonuçlarının ilk sayfasına gider. web sitesi sayfalarının %99,2’si 100’den az geri bağlantıya sahiptir. Tüm tıklamaların %68’i arama sonuçlarında ilk 5 konuma gidiyor. ONline içeriğin %90,63’ü Google’dan sıfır trafik alıyor ve yalnızca %0,21’i ayda binden fazla ziyaret alıyor.

PPC: Tıklama Başına Ödeme

PPC veya tıklama başına ödeme, bir reklam verenin, herhangi bir kullanıcının gösterilen reklama yaptığı her tıklama için bir yayıncıya (Google veya Facebook gibi) ödeme yaptığı bir arama motoru pazarlaması (SEM) yöntemidir.

 

PPC’nin zorlu yanı, tıklama başına maliyetin rekabet düzeyine ve sektöre bağlı olarak değişmesidir. Örneğin, bir PPC kampanyasında tıklama başına 1Lira veya tıklama başına 10 Lira ödeyebilirsiniz; maliyetiniz, seçtiğiniz hedef anahtar kelimelere bağlı olacaktır.

 

Bu nedenle, iyi bir PPC stratejisi planlama süreci, sektörünüzde en yüksek trafiği ve en yüksek dönüşümü sağlayan en düşük fiyatlı anahtar kelimeleri bulmaktır.

 

Google Ads için PPC reklamcılığı tipik olarak şunları içerir:

 

  • Anahtar Kelime Araştırması: Potansiyel müşterilerinizin aradıkları kelimeleri ya da kelime öbeklerinin belirlenmesi
  • Teklif Ayarı: Her tıklama için ne kadar ödemek istediğinize karar verin.
  • Reklam oluşturma: İlgi çekici ve alakalı bir reklam oluşturun.
  • Kitle hedefleme: Reklamınızı hangi kitlelerin görmek istediğinizi belirleyin.

PPC'nin Avantajları ve Dezavantajları

PPC’nin Artıları

SEO stratejinizin sonuçlarını görmek aylar sürebilirken, PPC kampanyanızın sonuçlarını görmek sadece birkaç saat sürebilir. Herhangi bir reklam platformuna gidebilir ve hemen bir kampanya başlatabilirsiniz.

 

Çoğu PPC platformu, kimi hedeflemek istediğinizi (örn. demografi, coğrafya, ilgi alanları vb.) seçmenize olanak tanır. Hedeflerinizi istediğiniz bir bölge, yaş aralığı veya medeni haline göre belirleyebilirsiniz.

 

Bir PPC kampanyasıyla, hangisinin daha iyi dönüşüm sağladığını ölçmek için aynı anda iki farklı reklam yayınlayabilir, A/B testleriyle sonuçları izleyebilirsiniz.

 

Performansa bağlı olarak, sonuçlarınızı iyileştirmek için seçtiğiniz Google reklamlarını sonlandırmaya veya optimizasyona devam etmeye karar verebilirsiniz.

PPC’nin Eksileri

PPC kampanyaları maliyetlidir ve ödeme yapmadan bir PPC kampanyası yürütemezsiniz. Kitlenizin tıkladığı her bağlantı için ödeme yapmanız gerekir, yani bütçeniz tükendiğinde trafiğiniz de azalır.

 

PPC etkinliğini kaybedebilir. Bir reklam kampanyasını bir kere oluşturdum ve yayınladım diye düşünmemelisiniz. Reklam körlüğü diye bir gerçek vardır ve mevcut reklamlarınızı (başlık, metin, görseller vs.) uzun vadede işe yaramaları için sürekli yenilemeniz gerekir.

 

Etkili reklam kampanyalarını ilk seferde oluşturmak kolay değil. Kampanyaların nasıl optimize edilmesi gerektiğini öğrenmek için başlarda para kaybetme ihtimali epey yüksek.

 

PPC, bir kampanya başlatmak için bir bütçeye ihtiyacınız olacağı anlamına gelir. Hatta kampanyalarınızı nasıl optimize edeceğinizi öğrendiğiniz ilk birkaç ayda para kaybedebilirsiniz.

PPC Sonuçları ve İstatistikleri

Hangisi Daha İyi ( SEO vs PPC )?

Biri diğerinden iyidir diyemeyiz çünkü ikisi de farklı stratejiler içeren trafik kanallarıdır. Dijital pazarlama stratejiniz doğrultusunda karar verebileceğiniz bir durumdur. Hedeflerinize göre değişkenlik içerir. Bazı durumlarda SEO tercih edebilir bazı durumlarda PPC tercih edebilirsiniz. 

SEO Kullanabileceğiniz Durumlar

  • Pazarlama bütçeniz düşük.
  • Marka otoritesi oluşturmak istiyorsunuz.
  • Uzun vadeli yatırım getirisini (YG) en üst düzeye çıkarmak istiyorsunuz.
  • Satış hunisinin farklı aşamalarında hedef kitlenize ulaşan içerik oluşturmak istiyorsunuz.

PPC Kullanabileceğiniz Durumlar

  • Hızlı sonuçlar istiyorsunuz.
  • Ürününüz yeni veya niş bir ürün.
  • Yılbaşı indirimi, bayram alış-verişi gibi zamana duyarlı bir teklifi tanıtıyorsunuz.
  • Kitlenizi bir satış veya açılış sayfasına yönlendirmek istiyorsunuz.

Sonuç

Gördüğünüz gibi, SEO ve PPC arasındaki temel fark; birinde sitenize ücretsiz trafik çekmeye çalışmanız diğerinde ise aynı trafik için tıklama başına ödeme yapılan reklam kampanyaları düzenlemenizdir. Bununla birlikte, her iki pazarlama stratejisi birlikte kullanıldığında bir işletmenin çevrimiçi görünürlüğünü artırmasına son derece faydalı olacaktır.

 

Hangi stratejiyi kullanacağınıza karar vermeden önce işletmeniz için kısa, orta ve uzun vadede hedeflerinizin neler olduğunu belirlemeniz önemli bir noktadır.

 

Yüksek yatırım getirisi ile en düşük maliyeti hedefliyorsanız ancak sonuçları görmek için de yeteri kadar zamanınız varsa ilk olarak SEO’yu hedefleyebilirsiniz. Ancak hızlı dönüşümler ve anlık trafiğe ihtiyacınız varsa ve bunun için bütçeniz hazırsa o zaman PPC’yi deneyebilirsiniz.

 

Hoçşakalın!

İçeriklerimizden haberdar olmak
için e-posta adresinizi ekleyin

Dijital pazarlama dünyasıyla ilgili son gelişmeler hemen  e-posta adresinize gelsin.

Copyright 2022 © DigitalistWay │ Tüm Hakları Saklıdır