Sayfa İçi SEO (On Page SEO) Nedir, Nasıl Uygulanır?

Sayfa içi SEO (On Page SEO) Google arama motoru sonuç sayfalarında (SERP) web sitenizdeki sayfaların sıralamalarını yükseltmek ve kullanıcı deneyimini iyileştirmek için yapılan SEO optimizasyon sürecinin bir parçasıdır.

Sayfa içi SEO iyileştirilmelerinin yapılması için bazı uygulamalar gereklidir.

 

 

-Başlık etiketleri

 

 

-Dahili bağlantılar

 

 

-HTML Kodları

 

 

-URL optimizasyonu

 

 

-Sayfa içeriği

 

 

-Resim alt metni

 

 

-Mobil duyarlılık

 

-Site hızı

 

Sayfa içi SEO dünyasının derinliklerine doğru dalalım.

Sayfa İçi SEO Neden Önemlidir?

Google, ilgili aramalarda kullanıcıların sorunlarına en iyi şekilde cevap vermek ister. Bu sebeple hem kullanıcının amacını anlamak hem de kullanıcı deneyimini iyileştirmek için algoritmalarını sürekli geliştirir.


On Page SEO optimizasyonu sayesinde Google’ın işini daha iyi yapmasına yardımcı olursunuz. On Page SEO, arama motorlarının, web sitenizin ne hakkında olduğunu anlamasını sağlar.


Google bunu anlamak için önce web sitesindeki anahtar kelimelere bakar. En temel veri, arama sorugusundaki anahtar kelimelerin içerik içerisinde de yer almasıdır.


Bu içeriğinizde belirli anahtar kelimeleri bolca kullanmanız anlamına gelmez. Anahtar kelimeleriniz içeriğinizle uyumlu bir şekilde olmalıdır. Aksi taktirde içerik kaliteniz olumsuz etkilenecektir.

Kaliteli İçerik Nasıl Oluşturulur?

Sayfa içeriği, sayfa içi SEO’nun kalbidir. Hem arama motorlarına hem de okuyuculara web sitenizin ve işletmenizin ne hakkında olduğunu söyler.

Yüksek kaliteli içerik oluşturmanın ilk adımı, alakalı anahtar kelimeleri ve konuları seçmektir. “Anahtar kelime nedir ve nasıl bulunur?” yazısında detaylıca bahsettik.

 

Anahtar kelime analizinin ardından seçtiğiniz anahtar kelimeleri de kullanarak içeriklerinizi oluşturabilirsiniz.

 

İçeriğinizi oluştururken;

 

Kısa ve uzun kuyruklu anahtar kelimlerinizden faydalanın

 

Anahtar kelimeleriniz içeriğinizin akışıyla uyumlu halde olsun. Fazla anahtar kelimeyle yazınızı boğmayın.

 

İlgi çekici ve alakalı görsel içerik ekleyin.

 

Kendi hedef kitlenize göre yazın.

 

Kitlenizin problemini çözün.

 

İnsanların paylaşacağı ve bağlantı vermek isteyeceği içerik geliştirin

 

Tekliflere ve ürün sayfalarına yönelik harekete geçirici mesajlarla (Call to action) dönüşümler için optimize edin.

 

Sayfa içeriği Google’a ve sitenize gelen ziyaretçilerinize sayfanızın sunduğu değeri gösterme fırsatınızdır. Sayfa içi SEO’nun kalbi içeriğinizdir.

 

Şimdi içeriğiniz için gerekli olan Sayfa içi SEO uygulamalarına bakalım.

Sayfa İçi SEO için İçeriğinizi Nasıl Optimize Edersiniz?

Kaliteli içerik üretmek işin zor olan kısmıdır. Zor kısmı yaptıktan sonra sıra meta etiketleri ve URL gibi teknik öğeleri optimize etmemiz gerekiyor. Böylece Google arama motoruna sayfamızla ilgili sonucun, aranan sonuç, olduğunu iki katıyla ikna ederiz.


Bunun için;

1. Anahtar Kelimenizi Başlığa Ekleyin

İçeriğinizin başlığı Google algoritmaları için önemlidir. İçeriğinizin ne hakkında olduğunu kolayca anlamasını sağlar. Bu sebeple başlığınızda anahtar kelimenizi mutlaka kullanın.

Anahtar kelimenizi başlığa eklerken anlam bütünlüğünü koruduğundan emin olun. Anahtar kelimeniz başlığa yeterince uymuyorsa yakın varyasyonunu da tercih edebilirsiniz. Gerektiğinde bağlaç kullanmanktan da çekinmeyin.

2. Kısa, Açıklayıcı URL'ler Kullanın

Kısa ve açıklayıcı URL’ler, arama yapanların tıklamadan önce bir sayfanın ne hakkında olduğunu anlamalarına yardımcı olur.

Örneğin, şu iki URL’ye bakın:

Her iki sayfa da aynı sonuca gider ancak birinde tıklamadan önce nereeye gideceğin açıkça görülmekte. Bu sayede arama motoru sonuç sayfalarında (SERP) daha fazla tıklanma ihtimali yaratır.


URL’lerinizi düzenlerken başlıktaki gibi anahtar kelimelerinizi de mutlaka yerleştirmelisiniz. Kullanıcının nereye gideceğini gösteren URL aynı zamanda Google botları için de yönlendirme olacaktır.

Bazen konu başlıkları URL için fazla uzun olabiliyor. Bu tip durumlarda daha kısa varyosyonlar kullanarak URL uzunluğunuzu Google’ın istediği şekilde ayarlayabilirsiniz. Google daha uzun URL yapısını kısaltır.

WordPress eklentilerini kullanarak kolayca yapılan bu optimizayonları tüm gönderimlerimiz için yapıyoruz.

3. Başlık Etiketinizi Optimize Edin

Başlık etiketleri, Google arama sonuç sayfasında sıralanan web sayfalarımızın ön izlemesi gibidir. Kullanıcılar tıklamadan önce başlık etiketleri sayesinde içeriğin ne hakkında olduğunu anlar. Bu sebeple başlık etiketleri sayfa içi SEO’nun önemlli bir parçasıdır.

İçeriğinizin başlığıyla, başlık etiketinizin aynı olması önemlidir. Başlık etiketine tıklayarak sayfaya ulaşan kullanıcı, doğru sayfaya yönlendirilmek ister. Bu sebeple başlık etiketiyle yönlendirdiğiniz web sayfanızın içeriğinin, başlık etiketiyle eş olması gerekir.

Aksi durumda kullanıcı aradığı sonuca ulaşamamış olur ve sayfanızdan hızlıca çıkabilir. Bu durum Google’ın gözünden kaçmaz ve olumsuz deneyim olarak değerlendirir.


URL yapılarınızdaki uzunluk anlayışı başlık etiketleri için de geçerlidir. Google fazla uzun başlıkları keserek kısaltır. Başlık etiketlerinizi ayarlarken bu durumu da gözden kaçırmamalısınız.

4. İlgi Çekici Bir Meta Açıklama Yazın

Google’da sıralanan sayfalarımız başlık etiketleri sayesinde hangi konuyla ilgili olduğunu belirtir. Meta açıklamaları başlık etiketlerinin altında yer alır.

Web sayfasında sunulan hizmet veya ürünün özellikleri, avantajları, fırsatlarıyla ilgili daha açıklayıcı detayları meta açıklamasında görebiliriz.

Doğrudan sıralamaya etkisi yoktur. Ancak meta açıklamaları sayesinde web sayfanızın kullanıcı deneyimi iyileştirilir. Sitenizin trafiğini artırarak tıklama oranlarını yükseltir.

5. Resimlerinizi Optimize Edin

Kullanılan görseller de artık SEO optimizayonu açısından ele alının bir konu haline geldi. Google arama sonuçlarında görseller kısmından da sitenize trafik çekebilirsiniz.


Bu sebeple görsellerimizi de anahtar kelime stratejimiz doğrultusunda optimize etmeliyiz.


İşte resimlerinizi optimize etmek için üç adım;

a) Resimleri Uygun Şekilde Adlandırın

Google, dosya adlarının onlara görüntünün konusu hakkında ipuçları verdiğini söylüyor, bu nedenle anahtar kelimelerinizle isimlendirilmiş(dijital-pazarlama-araçları.jpg), rastgele isimlendirilmiş (IMG_859045.jpg)  bir resim dosyasından daha iyidir.

 

İnternetten indirdiğiniz resim dosyasını yeniden isimlendirirken şunlara dikkat edin;

 

Açıklayıcı olun

 

Özlü olun

 

Anahtar kelime doldurmayın

 

Kelimeler arasında tire (-) kullanın

b) Açıklayıcı Alternatif Metin Kullanın

Alternatif metinler ekran okuyucu kullanan milyonlarca  görme engelliler için resimlerin optimize edilmesidir. HTML kodlamasıyla resimlerin sisteme tanımlanmasıdır. Haliyle kullandığınız resimleri görme engellilerin de doğru anlayabilmesi için resmin ne olduğunu alternatif metin kullanarak açıklamalısınız.


WordPress kullanıyorsanız görseli yüklerken siz de alternatif metin bölümünü kolayca doldurabilirsiniz.


Google’dan John Mueller,  alternatif metnin Google Görseller’de sıralamanıza yardımcı olabileceğini de belirtti :



Google alternatif metin oluştururken, anahtar kelimelerin uygun kullanıldığı, sayfa içeriği bağlamında yararlı, bilgi içeren, kaliteli bir içerik oluşturmaya odaklanmamızı söylüyor.

Yani;

  • Açıklayıcı olun
  • Özlü olun
  • Anahtar kelime doldurmayın
  • Bunun bir resim olduğunu belirtmenize gerek yok (algoritmalar bunun resim olduğunu zaten anlıyor)

c) Resim Dosyalarını Sıkıştır

Sayfa yüklenme hızı masa üstü ve mobil ciharlarda sıralama faktörüdür. Yüklediğiniz resimlerin boyutu da bu faktöre etki eden bir unsur. Bu sebeple görüntülerinizi sıkıştırmak dosya boyutlarını küçülterek sayfanızın daha hızlı yüklenmesini sağlar.


Görüntüleri sıkıştırmak için web dünyasında birçok ücretsiz araç bulabilirsiniz. Worpress kullanıyorsanız resim sıkıştırma eklentilerinden faydalanabilirsiniz.

6. Dahili ve Harici Bağlantılar Ekleyin

Site içi ve dışı bağlantılar vermek SEO’nuz için gerekli bir uygulamadır. Sayfa içi bağlantılarla ziyaretçilerinizin sitenizde daha fazla vakit geçirmesini sağlarsınız. Aynı zamanda sayfa bağlantılarınızla onları daha fazla bilgilendirmiş olursunuz.


Sayfa dışı bağlantılarınızın da Google için önemli olduğunu biliyoruz. Google çalışanı avukat john muller konuyla ilgili attığı twit

“Diğer web sitelerine bağlantı vermek, kullanıcılarınıza değer sağlamanın harika bir yoludur. Çoğu zaman, bağlantılar kullanıcıların daha fazlasını öğrenmelerine, kaynaklarınızı kontrol etmelerine ve içeriğinizin sahip oldukları sorularla ne kadar alakalı olduğunu daha iyi anlamalarına yardımcı olur.”

John Mueller, Avukat. 


Yukarıdaki twitte sıralamanın iyileşmesiyle ilgil bir açıklama olmasa da, kullanıcıya olan faydasından bahsetti. Google için kaliteli içerik kıstaslarının en önemlisi olan kullanıcı faydasını yerine getirdiğini görüyoruz.


Bu durum, alakalı alakasız bağlantı vermek anlamına gelmez. Vereceğiniz bağlantılar konunuzla alakalı olmalı. Bir üründen bahsettiğiniz bir yazıya o ürünün bağlantısını verebilirsiniz.

7. Öne Çıkan Snippet'ler İçin Optimizasyon

Yukarıda ele aldığımız konular sayfa içi SEO’nun başlangıcı için yeterli. Bu optimizasyonlar sitemiz için son derece faydalı. Bu aşamadan sonra iyi bir sıralamaya sahipseniz ve site trafiğinizi daha da yükseltmek istiyorsanız bazı gelişmiş optimizasyon yöntemleri de vardır.


Öne çıkan snippet özelliği Google arama sonuç sayfasındaki en üst sırayı ifade eder ve sıfırıncı sonuç olarak karşımıza çıkarır. Arama yapılan sorgu için en net, kısa ve açıklayıcı cevabı siteler arasından seçerek burada gösteren Google, kullanıcının en kısa sürede cevabına ulaşmasını sağlar.

Snippet gösterimini kazanmak web sayfasına muazzam trafik çekme potansiyeline sahiptir. Bu sebeple web sayfasıyla alakalı bir sinppet’ı herkes kazanmak ister.


Bunu başarmak kolay değildir ancak yine de bazı temel durumlar vardır.


  1. İlk 10’da olun.  Google genellikle snippet’i bu sayfalardan birinden alır.
  2. Google’ın zaten öne çıkan bir snippet gösterdiğinden emin olun.Bunu, sorguyu nasıl ‘cevaplayacağınızı’ anlamak için kullanacaksınız.
  3. Cevabı sayfanızda belirtin.Google, snippet bilgisini sayfanızdan çeker.
  4. Doğru formatı kullanın. Bilginin formatına göre (paragraf, liste veya tablo yapısıyla) snippet’ınızı düzenleyin.  Google ve arama yapan kullanıcılara yapısını gösterin.                            

Sonuç

SEO nedir?”  konusunun bir bölümünü oluşturan Sayfa içi SEO (On page SEO) konusunu derinlemesine inceledik.


SEO optimizasyonları, teknik olarak ne kadar değerli olsa da, kaliteli bir içeriğin taçlandırılması olarak görülebilir. Öncelikli hedef kaliteli bir içerik oluşturmaktır.


Bu içeriğin etrafında şekillenen Sayfa içi SEO optimizayonları sayesinde trafiğinizi ve tıklanma oranlarınızı arttırsınız. Google arama motorlarına sitenizi daha iyi anlatırsınız. Müşteri deneyiminiz iyileşir. Sonuç olarak Google’da üst sıralara doğru yükselmeye başlarsınız. Fakat her şey bununla bitmedi.


SEO optimizasyonu yolculuğuda bir diğer yazımızda görüşmek dileğiyle hoşçakalın.

İçeriklerimizden haberdar olmak
için e-posta adresinizi ekleyin

Dijital pazarlama dünyasıyla ilgili son gelişmeler hemen  e-posta adresinize gelsin.

Copyright 2022 © DigitalistWay │ Tüm Hakları Saklıdır