SEO Nedir? A'dan Z'ye SEO Rehberi

Dijital pazarlamanın, ticaretin içerisinde etkin bir konuma gelmesi dijial pazarlama kanallarını da çeşitlendirdi. Sosyal medya, Google reklamları, Facebook ve Instagram reklamları, E-Mail pazarlama gibi çeşitli pazarlama kanallarından bir diğeri de SEO Optimizasyonudur. Peki “SEO nedir, nasıl yapılır?” A’dan Z’ye SEO rehberimize hoşgeldiniz.

 

SEO’yu diğer dijital pazarlama kanallarından ayıran özelliği, zaman ilerledikçe katlanarak artan web sitesi trafiğini ve potansiyel müşteri sayısını yükseltmesidir.

 

Lafı fazla uzatmadan SEO’nun ne olduğunu  işlediğimiz bu yazımızda siz de okudukça, kendi sitenizle alakalı SEO stratejilerinizi gözden geçirecek, gerek duyduğunuz yerde müdahale edebileceksiniz.

Google, Bing gibi arama motorlarının sonuç sayfalarındaki (SERP) sıralaması SEO teknikleriyle iyileştirilir.

 

SEO, sitenizin teknik takibinin yanı sıra kaliteli içerik oluşturmayı, diğer sitelerden sitenize geri bağlantılar (backlink) almayı, arama motorlarında süreklilik kazanmayı ve daha fazlasını içerir.

 

Arama Motorları Nasıl Çalışır?

Arama motorları, yapılan aramaları sonuç sayfalarında listelemek için kendi algoritmalarını kullanır. Bu algoritmalar sayesinde 200’den fazla sıralama faktörünü hesaplayarak, web stesindeki içeriği sonuç sayfasında (SERP) sıralar.

Bunun büyük bir kısmı, içeriğinizdeki anahtar kelimelerle alakalıdır. Anahtar kelimeler, Google’da arama yapan kullanıcıların arattığı kelimeler veya kelime öbekleridir.

 

Arama motorları, sonuç sayfasından sitenize giren bir kullanıcının aradığı şeyi bulmasını bekler. Bu sebeple kullanacağınız anahtar kelimeler işinizle alakalı ve anlaşılır olmalı. Aynı zamanda aranma hacminin de iyi olması gerekir.

 

Bu verileri görmek için kullanabileceğiniz SEO araçlarına internet üzerinden ulaşabilirsiniz. SEO araçları sayesinde stratejiniz için faydalı olan anahtar kelimeleri belirleyebilirsiniz.

 

Bu noktada şunu da hatırlamak gerekir; anahtar kelimelerinin ne kadar sık kullanılması Google sıralamalarına olumlu yansımayacaktır. Bu durum eskiden yaşandı ve Google algoritmasında gerekli düzenlemeyi yaparak bunun önüne geçti.

 

Anahtar kelimeler yazı bütünlüğüyle birlikte kullanılmalı, anlatımı kolaylaştırmalıdır.

 

Google Nasıl Çalışır? 

Bir SEO stratejisi oluştururken amacımız Google arama motorunun sonuç sayfalarında üst sıralarda yer almaktır. Google, web sayfasındaki içeriği bulmak ve sıralamak için  tarama, dizine ekleme ve sunma işlemlerini yapar. İsterseniz kısaca bu işlemleri açıklayalım.

 

Tarama: Google sahip olduğu bütün verileri, örümcek diye isimledirdiği botlarla web’i tarayarak elde eder. Bu sebeple sayfanızda ne kadar bağlantı olursa sizi bulması da o kadar kolaylaşır.

 

Dizine Ekleme: Ardından Google, botların tespit ettiği URL’leri analiz eder ve sayfanın ne hakkında olduğunu anlamaya çalışır. Bunun için içerikte bulunan resimler ve diğer medya dosyaları gibi şeyleri de inceler. Ortaya çıkan bilgileri Google veritabanında saklar.

 

Sunma: Google arama motorunda arama yapıldığında, verileri en alakalı olduğunu belirlediği sayfalarla eşleştirerek arama sonuçları sayfasında (SERP) sıralar.

içeriği yayınlarsınız, google botları keşfeder ve değerlendiri, arama sonuç sayfalarında listeler

Google Algoritması 

Algoritma sıralama kararlarını verirken çok çeşitli faktörleri dikkate alır. 200’ün üzerinde faktör vardır. Ancak Google’ın dışında hiç kimse, sıralama faktörlerinin tamamında bilgi sahibi değil. Google’ın sihirli formüllerini neden bu kadar sıkı koruduğu elbette anlaşılabilir. Geçmişte sıralamaları belirleyen faktörleri manipüle eden bir çok kullanıcı olmuştu.

 

Neyse ki Google, gelişmeleri kullanıcılara takip etmeleri için imkanlar sağlamaya devam ediyor. Ek olarak John Mueller gibi uzmanlar , sık sık algoritma hakkında tavsiyeler ve cevaplar veriyor. Bununla birlikte, sitenizi Google’ın tavsiyelerine göre optimize ederken aklınızda bulundurmanız gereken birkaç nokta var:

 

Amaç: İçeriğiniz, kullanıcılarınızın isteklerini karşılıyor mu veya onlara aradıkları şeyi gösteriyor mu? Kullanılan Dil anlaşılabiliyor mu?

 

Alaka düzeyi: Google’ın algoritması, içeriğinizin arama amacını hangi ölçüde karşıladığını belirledikten sonra, içeriğinizin alaka düzeyi açısından nerede konumlandığını görmek için Google Dizinini tarar. Sayfa içi SEO burada çok önemlidir. Arama yapanlara en net ve en alakalı içeriği sağlarsanız, SERP’lerde daha üst sıralarda yer alırsınız.

 

Kalite: Arama hacmi iyi olan ve alaka düzeyi içerikler kaliteli bigi görünebilir. Ancak gerçek şu ki, Google algoritmaları içeriğinizi kaliteli olarak  görmesi için. Aynı zamanda içeriğinizin anlaşılabilir ve kullanılabilir olması gerekir. Kısaca kullanıcı sayfanızdan fayda sağlamalıdır.

 

Birçoğu bu değerlendirmeye E.A.T (expert, autorite ve trust) – uzmanlık, yetkinlik ve güvenilirlik olarak atıfta bulunur. 

SEO Neden Önemlidir?

İşletmenizin çevrimiçi görünürlüğünün artması başarılı bir SEO stratejisine bağlıdır.

 

Ücretli reklamcılık ve sosyal medya da görünürlüğe yardımcı olur. Ancak SEO’nun avantajı, doğru SEO stratejisiyle ilerleyen zaman içinde web sayfanıza artarak trafik getirmeye devam edebilmesidir.

 

Bu nedenle, arama motoru optimizasyonu sitenize “ücretsiz” trafik getirir. Kullanıcının sorgusuna net ve doğru cevap veren kaliteli sayfalar yayınlarsanız, bunlar SERP’lerin en üstünde görünür. Bu, arama yapanların web sitenize ve işletmenizle etkileşim kurabilmesi için mükemmel bir yerdir.

 

Ancak, SEO’ya öncelik vermek için başka nedenler de vardır.

 

  • Dönüşüm getirmesi
  • Potansiyel müşteri sayısının artması
  • Satışların artması

 

SEO Nasıl Çalışır ?

SEO, arama motorlarını, içeriğinizin yapılan sorguyla alakalı, sorulan soruya en iyi cevabı veren ve kullanılabilir olduğunu, ikna etme çalışmasıdır.

 

Daha önce söylendiği gibi, Google botları sayfalar hakkında topladığı bilgileri Google’ın Dizinine ekler. Arama motoru algoritmaları daha sonra, yüzlerce sıralama faktörünü kullanarak, kullanıcıların sorgularına dayalı olarak sayfaların arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) nerede görünmesi gerektiğini belirler.

 

Tipik bir SERP, ücretli sonuçlarla başlar, ardından organik trafiği gösterir (bu, sayfaların kalitesine dayalı trafiktir).

 

Arama motoru sayfa sonuçları

On Page SEO (Sayfa İçi SEO )

Sayfa içi SEO , arama motorlarının web sayfasındaki içeriği doğru anlamasını sağlayacak SEO optimizasyonlarıdır. Bu optimizasyonlar, web sitesinin Google arama motorlarıyla uyumlu şekilde çalışmasını sağlar. Sayfa içi SEO uygulamaları, sayfa dışı SEO uygulamalarının aksine dışarı bağımlı değil, web sitesi bünyesinde gerçekleşen optimizasyonlardır. 

 

Örneğin kendi sayfanızdaki meta açıklamaları (meta description) düzenleyebilirsiniz.  Başlık etiketlerini ilgili anahtar kelimelerle güncelleyebilir ve kendi içeriğinizi, belirlediğiniz SEO stratejileri içinde inşa edebilirsiniz.

 

“Sayfa içi SEO” faktörlerinin diğer bazı örnekleri şunları içerir: 

 

  • Anahtar Kelimeler:  Anahtar kelime araştırması yaparak içerik oluşturma sürecinizi başlatın. SEO araçlarını kullanarak bir anahtar kelimeyi kaç kişinin aradığına ilişkin verileri ve bunların sonucunda SERP sıralaması için gerekli olan zorluk derecesini görebilirsiniz. Böylece, içeriğinizle ilgili hangi anahtar kelimeleri hedeflemek istediğinize karar verebilirsiniz.
  • İçerik Oluşturma: Belirli bir konuyla ilgili ana anahtar kelimeri ve yan anahtar kelimeleri belirledikten sonra, kullanıcıların amaçları doğrultusunda içerik oluşturmaya başlayın. Bir kullanıcı Tatlı tariflerini aradığı zaman, mutlaka yazıyı destekleyici resimler ve iyi yerleştirilmiş şemalar da görmek isteyecektir.
  • Sayfa hızı: Kullanıcılar, sayfanızda aradıkları bilgiye hızlı bir şekilde ulaşamazsa genellikle siteden ayrılırlar. Google’ın PageSpeed Insight aracını kullanarak sayfa hızınızın yeterli olup olmadığını grebilirsiniz. Herhangi bir sorun varsa, sayfa hızı aracı yapılması gereken iyileştirmeler için ipuçları sağlayacaktır.
  • Site İçi bağlantı: Google, bağlantıları kullanarak interneti tarar; bu, dahili bağlantının SEO’nun çok önemli bir parçası olduğu anlamına gelir. Bağlantılar bir çeşit güven oyu olarak görülür; Kendisini kanıtlamış yüksek otoriteye sahip sayfalardan yeni sayfalara veya güçlendirmeye ihtiyaç duyan sayfalara bağlantı vererek bundan yararlanın.

İçerik

Bill Gates’in yıllar önce söylediği “içerik kraldır” sözü hala geçerliliğini koruyor.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi içeriğiniz ne kadar iyi ve kaliteliyse arama motoru sonuçlarında o kadar yüksek sıralama elde edersiniz.

 

Peki kaliteli bir içeriği kötü bir içerikten ayıran nedir? Şimdi içeriklerin bazı temel noktalarından bahsedelim.

Meta Başlıkları ve Meta Açıklamaları

Kullanıcıların yaptığı arama sonrasında Google sonuç sayfasında karşımıza çıkan başlık ve link kısmıdır. 

 

Meta başlıklar ve meta açıklamalar, Google’ın her sayfanın içeriğini ve amacını daha iyi anlamasına yardımcı olur. Aynı zamanda kullanıcı için de içeriğinizin çekici olmasını sağlar.

 

 

Web sitenizdeki içeriğin kullanıcıya ne sunduğunu açık bir şekilde ifade eden doğru bir meta başlık (başlık etiketi olarak da bilinir), tercih edilip edilmeyeceğinize sebep olur. Hem kullanıcılar hem de arama motorları için yararlı olduğundan, meta açıklamanıza birincil anahtar kelimeyi eklediğinizden emin olun.

Başlıklar 

Arama sonuçlarını tıklayarak sayfanıza gelen kullanıcıların gördüğü başlık, Google için önemli bir işarettir. Meta başlık gibi, anlaşılır ve kullanıcının aradığı terimleri içermesi gerekir. Bu durum Google için önemli bir sinyaldir ve kullanıcı deneyimi için de olumludur.

Yazı Stili 

Yazınızı sade, anlaşılır ve bütünlük içinde oluşturun. Cümleleri fazla uzatmayın, içeriği planlı parçalara ayırın ve konuyu dağıtmayın. Böylece, okuyucuların aradıklarının çözümüne doğrudan ulaşmalarına yardımcı olun. İçeriğinizi sağladığı faydanın anlaşılması, paylaşılması ve etkileşime geçmesi kolay olacak şekilde düzenleyin.

Zengin İçerik

İçeriğinizi uygun olduğunda ses, video ve açıklayıcı resimler gibi zengin içeriklerle destekleyin. Paylaştığınız içeriklerin bir biriyle uyumlu olması gerektiğini unutmayın. Google resimlerin ve videoların içeriğini de anlar.

Giden Bağlantılar 

Bir web sitesinin başka bir siteye link vermesine outbound links (giden bağlantılar) denir. İçeriğinizin doğruluğunu gösteren ve güvenilirliğinizi doğrulayan kaynaklara yönlendirir. 

İçerik Türleri

Dönüşüm hunisindeki farklı aşamalar ve farklı kullanıcılar için farklı içerik türleri uygundur. İyi bir içerik stratejisi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli biçimlerin bir karışımını içerecektir: 

 

  • Listeler: Belli bir konu hakkında verilen bilgileri maddelere halinde listelenerek oluşturulan içerik türüdür. Kullanıcıların dikkatini çekmesi ve etkileşime girmesi kolaydır.
  • Rehber (How-to) içerikleri: Bir konuyla ilgili rehber niteliği taşıyan bu tür içerikler her hangi bir şeyin nasıl yapıldığını kullanıcıya açıklayan içeriklerdir. SEO odaklı yazılarınızı yazarken, kullanıcılara fayda sağlamanız ve onları bilgilendirmeniz gerekiyor. Bu tür içeriklerde kullanıcının belirli bir soru sorduğu uzun kuyruklu anahtar kelimeleri hedefleyebilirsiniz.
  • Uzun biçimli kılavuzlar: Bu tip içerikler biraz zaman alan içerikelrdir. Belirlediğiniz konuyu en ince detayına kadar anlattığınız içerikleri kapsar. Uzun zaman alsa da ilerleyen zaman içerisinde SEO stratejiniz kapsamında sayfa otortesine olumlu etki yapar.
  • Tablolar: Sayfalarınızdaki veri veya bilgi tabloları hem kullanıcılar hem de Google tarafından anlaşılması kolaydır. Ayrıca, bir konuyla ilgili verileri merak eden kullanıcılar için de ilgi çekici içeriklerdir ve hedef kitlenize yardımcı olarak fayda sağlar.
  •  Grafikler: Bunlar resimler, fotoğraflar veya illüstrasyonlar olabilir. Google, özellikle mobil cihaz kullanımının giderek artması sebebiyle bu tür içerikleri arama sonuçlarına giderek daha fazla dahil ediyor. Ayrıca, görseller – uygun şekilde kullanıldığında ve etiketlendiğinde – özellikle bazı sektörler ve sorgu türleri (örn. moda veya seyahat) arasında popüler olan Google’ın görsel aramasından gelen ziyaretleri artırabilir. 
  • İnfografikler: Hem görsel hem de yazılı olması, infografiklerde paylaşılan bilgiyi daha anlaşılır ve daha ilgi çekici hale getirir. Hazırladığınız infografikleri kendi sitenizde paylaşabilir, etkileşim oluşturmak için sosyal medya aracılığıyla hedef kitlenize iletip etkişleşim alabilir ve backlink almak için de harika bir fırsat yaratmış olursunuz.
  • Videolar: Google, arama sonuçlarına giderek daha fazla video ekliyor. Bu özellikle nasıl yapılır videoları çekebilir, kendinizi veya şirketinizi tanıtarak hedef kitlenizle bağlarınızı geliştirebilirsiniz.
  • Podcast’ler: Podcast’ler artık ülkemizde de son zamanlarda, özellikle belirli nişlerde yükselişte. Popüler olmasının bir sebebi de şehir yaşamında özellikle toplu taşıma kullanımı sırasında, işe, okula giderken kullanım ve erişim kolaylığı sağlamasıdır. Videolar ve resimlerde olduğu gibi, Google bunları standart arama sonuçlarında gösterir.
  • Web seminerleri: Halka açık canlı bir çevrimiçi toplantı veya sunumdur içeriği olarak popüleritesi son günlerde artan bu format sayesinde  yalnızca hedef kitlenizin ilgisini çekmede ve oluşturmada etkili olmakla kalmaz, aynı zamanda daha uzun vadeli içerik kaynağı olur. Bunun nedeni, etkinlikten sonra, YouTube’a insanların istediği zaman izleyebileceği bir video olarak paylaşabilmenizdir.
  • E-kitaplar : E-kitaplar, markaların genellikle ücretsiz olarak verdiği, PDF biçiminde indirilebilir kitaplardır. Bir makale için çok uzun olan derinlemesine içerik için mükemmeldirler ve hedef kitleniz hakkında daha fazla bilgi edinmek için kullanılabilirler. 

Etkili bir SEO İçeriği Oluşturmak için 3 İpucu 

  1. SEO rakip analiziyle, rakiplerinizin başarılı olan yada eksik olan içeriklerine bakarak, hangi anahtar kelimeleri hedefledikleri, içeriklerinde hangi konulardan bahsettiklerini görebilirsiniz. Bu konular hakkında daha ayrıntılı bilgileri daha anlaşılır şekilde düzenleyerek rekabette öne çıkabileceğiniz içerik boşluklarını fırsata çevirebilirsiniz.
  2. Uzun uzun yazmak her şeyin çözümü değildir. Bir çok SEO uzmanının hala tartıştığı konu ‘uzun yazı’ vs ‘kısa yazı’ yaklaşımıdır. Digitalistway olarak bizim bu konudaki görüşümüz daha dengeli bir yaklaşım olan konunun niteliğine göre değişen yazı uzunluğudur. Belirli bir anahtar kelimeyi hedefleyen bloglar daha kısa yazılır. Fakat bu yazı örneğinde olduğu gibi kapmsamlı bir konuyu ele alan ‘kaynak yazı’ niteliğinde olan içeriğinizi okuyucularınıza daha iyi hizmet edeceğini düşünüyorsanız, hedefiniz doğrultusunda ne kadar kelime gerekiyorsa kullanmaktan kaçınmayın. Ancak hatırlatmak da fayda var, Birçok okuyucu online makaleleri okumak için giderek daha az vakit ayırıyor.
  3. Yazdığınız içeriğin anlaşılması, içeriğinizin tonunun belirlenmesi, hedef kitlenizle nasıl bir iletişim kurduğunuz da etkili bir SEO içeriği için önemli noktalardır.

Off Page SEO (Sayfa Dışı SEO)

Sayfa dışı SEO  , sahip olduğunuz web sitenizin dışında gerçekleşen tüm optimizasyon yöntemlerini tanımlar. “Sayfa dışı SEO” bağlantı kurma (Backlink) anlamına da gelmektedir. Bu bağlantılar arama motorlarının ve arama yapanların sitenizin yetkili, alakalı ve güvenilir olup olmadığını belirlemesine yardımcı olur. 

 

Sayfa dışı SEO, sosyal medya ve etkileyici pazarlama gibi alanları içerebilirken, tartışmasız en önemli yönü bağlantı (Backlink) kurmaktır.

 

Bağlantı kurma, diğer web sitelerinin web sitenize bağlantı verme pratiğini ifade eder. Bağlantılar güven oyu işlevi görür, bu nedenle yüksek otoriteye sahip bir siteden geri bağlantı (Backlink) almak sitenize daha fazla trafik getirebilir ve otoritesini artırabilir.

 

 

Backlink çalışmaları SEO stratejiniz için önemli bir yer tutar. Bu sebeple sitenize bağlantı veren sayfaların da kaliteli olmasına özen göstermelisiniz. Otorite skoru (kalite puanı) düşük olan sitelerden alınan geri bağlantılar Google için önemsizdir. Spam içerikli bağlantılar olarak algılanır ve cezalara yol açabilir. Bütün SEO uzmanları size bağlantı satın almaktan kaçınmanızı söyleyecektir.

 

Bağlantı kurma kolay olmayabilir, ancak sonuçlar trafik, marka bilinirliği ve otorite açısından gerçekten etkileyicidir.

Diğer web sitelerinden bizim sitemize gelen bağlantılar

Teknik SEO

Teknik SEO, arama motorlarıyla uyumlu çalışabilmesi için, sitenizin altyapısının kalitesi ve yapısının düzenlenmesiyle ilgilidir. Google’ın içeriğinize rahatça erişmesini ve bulduğu bilgileri isabetli bir şekilde değerlendirip dizine eklemesini sağlar.

Teknik SEO için Öncelikler Nelerdir? 

  • Sayfa Hızı: Google, kullanıcılarına daha iyi bir deneyim sunmak için site hızı yüksek olan sayfalara öncelik verir. Bu sebeple her sayfanızın hızlı olması gerekir. Sayfanızın hızını ölçebileceğiniz online araçlar mevcuttur. (Link)
  • Mobil uyumluluk: Mobil kullanımın artmasıyla birlikte, google, kullanıcıların mobil cihazlarda rahatlıkla ve kolayca içeriklere ulaşmasını ister. İçeriğinizi mobil cihazdaki performansına göre değerlendirir. Mobil uyum önemli bir konudur.
  • Kullanıcı arayüzü: Google, tasarım ve kullanılabilirlik açısından kullanıcılara kolaylık sağlayan sitelere önem veriyor. Site düzeniniz, kullanıcı sayfanıza geldiğinde onu anlaşılır bulmasını, sayfanızın hangi faydayı sunduğunu anlamasını ve site içinde anlaşılır gezinme seçeneklerini sağlamalıdır. 
  • Şema işaretlemesi: Bu, Google’ın diliyle konuşmaya benzer. İçeriğinizi kodlarla Şema işaretlemesi yaparak, içeriğinizin türünü, kimi yaptığını, nasıl yaptığını vs. Google’a anlayacağı şekilde açıklayarak, içeriği tanımasını kolaylaştırır.
Teknik seo bileşenleri: Mobil uyumluluk, kullanıcı ara yüzü, sayfa hızı, şema işaretlemesi

Web Sitesi Mimarisi

Web sitesi mimarisi , yıllar içinde gelişen web dünyasıyla birlikte bazı değişmez web site mimarisi kuralları da oluştu. Her kullanıcı web sitesinde kolayca gezinmek ister. Algısının bozulmasını gözünün yorulmasını istemez. Böylece kullanıcı site içerisinde daha fazla zaman harcayabilir. İyi mimariye sahip web sitesi her şeyden önce kullanıcı deneyimini dikkate alır.

 

Bir web sitesinin kullanıcı deneyimi için öncelikle ziyaretçilerin gitmeye çalıştıkları yere mümkün olduğunca az tıklamayla ulaşması gerekir. Ayrıca A noktasından B noktasına ve tekrar A noktasına geri dönmeleri de kolay olmalıdır. İyi bir yapı, Google’ın siteleri taramasını ve dizine eklemesini de kolaylaştırır. 

Sayfaların mantıksal olarak kategoriler ve alt kategoriler halinde gruplandırıldığı temiz bir web sitesi mimarisine bir örnek. Organize
Sayfaların mantıksal olarak kategoriler ve alt kategoriler halinde gruplandırıldığı temiz bir web sitesi mimarisine örnek.

 

Yetki ve Güven

Google, sayfanın otoritesini ve güvenini çeşitli yollarla analiz eder. Bunlardan biri olan E-A-T veYMYL kavramlarını da kısaca anlatalım.

 

Google, kullanıcı deneyimini daha iyi anlamak ve algoritmasında iyileştirmeler yapmak için  arama kalitesi değerlendiricileri anketleri yapar. algoritmanın ne kadar iyi çalıştığını bu kişilerden gelen geri bildirimlerle anlar.

 

Haliyle bu da bizim gibi SEO uzmanlarına Google algoritmasını anlamak için bazı ipuçları verir. Dev şirket, arama kalitesi değerlendirici yönergelerinin, google arama sonuçlarına direkt etkisi olmadığını açıklasa da, algoritmanın bizlerden ne istediğini bu yönergeler sayesinde anlamış oluruz.

e-a-t, ymyl. uzmanlık, otorite ve güvenilirlik, Google siteleri değerlendirirken kullandığı yöntemler

E-A-T

Google, EAT’yi (expertise, authority, trustworthiness) üç aşamada değerlendirir: sayfa, yazar ve web sitesi. Haliyle sonuçlarda sıralayacağı sayfaların içeriğinin güvenilir olup olmadığını bilmek ister.

 

EAT’nin her bir aşamasına kısaca bakalım.

 

  • Uzmanlık: içerikte sunulan bilgiler doğru mu? Bu yazar veya marka bu konu hakkında yazmalı mı?
  • Otoriterlik: Yazar kendi kanıtlamış mı? Marka sektörde tanınıyor mu? İçerik, otoritesi yüksek web siteleri, markalar ve kişiler tarafından başka platformlarda paylaşılıyor mu?
  • Güvenilirlik: Marka ve yazar iyi bir üne sahip mi ve içerik güvenilir mi? 

Paran mı Hayatın mı ? (YMYL) Sayfaları

Google için YMYL kavramı hayatidir. Bu kavram bir kişinin gelecekteki, mutluluğunu, sağlığını, finansal durumunu veya güvenliğini potansiyel olarak etkileyebilecek sayfaları veya konuları ifade eder.

 

Bu nedenle YMYL konularının gösterildiği sayfaların güvenilir ve otorite olması çok önemlidir. Bu konulardan bazıları ise;

 

  • İş, bilim, politika ve teknoloji gibi konularda haberler ve güncel olaylar
  • Devlet, hukuk ve yurttaşlıkla ilgili konular 
  • Vergiler, emeklilik, yatırımlar, krediler vb. konularda finansal danışmanlık .
  • Satın alma araştırmaları gibi alışveriş bilgileri
  • Tıbbi tavsiye , ilaçlar, hastaneler, acil durumlar vb. hakkında bilgiler.

İçeriğinizi oluştururken hem EAT hem de YMYL kavramlarını unutmadan bu kavramlarla uyumlu içerikler yaratmanız daha iyi sıralama sonuçları el etmenizi sağlayacaktır.

 

EAT ve YMYL kavramlarına uygun içerikler kullanıcıların başka sorguları ve problemleri olduğu zaman da sitenize tekrar gelmesini ve etkileşime girmesini de sağlayacaktır.

Bağlantı Oluşturma (Link Building)

Bağlantı kurma, diğer web sitelerinden kendi web sitemize bağlantılar oluşturmaktır. Yukarıda backlink konusun önemini vurgulamıştık. Geri bağlantılar diğer sitelerden sitemiz için gelen güven oyu niteliğindedir. Sitemize gelen backlinklerin, kalite puanı ve otoritesi yüksek olan web sitelerden gelmesi gerekir. Böylece web sitemiz Google için güvelir bir hava oluşturur.

Diğer sitelerden kendi sitemize gelen bağlantılar. (bağlantı oluşturma, link building

Bağlantılar Nasıl Oluşturulur?

Aslında yazımızın başından itibaren devamlı olarak tekrarladığımız şey, ürettiğimiz içeriğin kalitesi ve özgünlüğüdür. Bu şekilde oluşturulan bir içerik bize doğal olarak bağlantı kazandıracaktır. İnsanların beğeneceği, faydalanacağı ve paylaştıkça kendisine de yazıdan kalite devşireceği tarzda oluşturulan her içerik paylaşılmaya değerdir.

 

İçeriğinizi doğru kişilere ulaştırmak bağlantı kazanmanızı daha da kolaylaştıracak ancak, doğru kitleye ulaşmak için de doğu anahtar kelimeleri belirlemeniz gerekir.

 

Söylemesi kolay gelse de bağlantı oluşturmak zaman alan, planlamayla yapılacak bir uygulamadır.

 

Otoritesi yüksek web sitelerinden backlink almak için bazı stratejiler mevcut:

 

-infografikler

-sosyal meda paylaşımları

-bozuk link araştırması

-rakiplerinizin backlink aldığı sayfaları tespit ederek, aynı sayfalardan backlink alma çalışması

 

Yerel SEO

Adın da anlayabileceğiniz gibi, konuma göre yapılan arama sonuçlarında bir ürünü, işletmeyi ve ya hizmeti Google sonuç sayfası için optimize etme sürecidir.

 

Arama motorları kullanıcıya hangi sonuçların gösterileceğini belirlemek için masa üstü bilgisayarlarda IP adresine, mobil cihazlarda coğrafi konuma dayalı olarak sonuçları sıralar.

 

Birisi tesisat ustası, oto galeri veya çilingir için yerel bir arama yaptığında, arama motoru bulundukları yerle alakalı yerel işletmeleri görüntüler. 

Konuma özel sorgular, 3 bölümden oluşan sonuçlar verir:

 

  1. Google Haritalar sonuçları 
  2. Yerel işletme sonuçları
  3. Organik arama sonuçları 

Yukarıdaki arama sonuçları google benim işletmem hizmetinden elde edilir. Google beim işletmem hizmeti, işletmelere yüksek gösterimli markalaşma sağlayan bir hizmettir.

 

Potansiyel müşterilerinizin sizinle etkileşime geçmesini kolaylaştıran google benim işletmem uygulamasından yararlanmak için yerel seo tekniklerinden faydalanabilinir.

 

Google benim işletmem içeriği 3 ana faktöre göre sıralar:

 

  • Alaka düzeyi: İşletmeniz, arama yapan kişinin konuma özgü sorgusuyla ne kadar ilgili? 
  • Mesafe: Google, ilgili her sonucun arama terimlerinden mesafesini hesaplar. Bir arama yapan kişi tam konumu hakkında fazla ayrıntı eklememeyi seçerse, Google en iyi sonucu vermek için kullanıcının konumu hakkında sahip oldukları bilgileri alır. 
  • Önem: Bu, işletmenin ne kadar iyi bilindiğini ifade eder. Ayrıca, şirket hakkında çevrimiçi olarak ne kadar bilgi bulunduğuna da dayanmaktadır. Müşteri yorumları, satıcı puanlaması gibi.

 

Sosyal Medya

Sosyal medyanın arama motoru sonuç sayfalarındaki sıralamanıza direkt etkisi olmayabilir. Ancak backlink konusunu incelediğimiz zaman geri bağlantı kazanmanın önemine değinmiştik. Tam da bu noktada sosyal medya SEO stratejimiz için önemlidir.

 

İçeriklerimizi sosyal medyada paylaşarak, backlinkler kazanabilir veya etkileşim içinde bulunduğumuz takipçilerimizden sitemize trafik çekebiliriz.

 

Sosyal medya, dijital pazarlama kanallarından biri olarak başlıca düşünülüp, planlanması ve bir strateji içerisine otrutulması gereken bir yapıya sahiptir.

SEO Meyvelerini ne zaman verir?

“SEO nedir, nasıl yapılır?” sorusunun cevabını aradığımız bu yazımızla arama motoru optimizasyonun uzun soluklu bir süreç olduğunu gördük. Stratejinizin meyve vermesi için, sayfa içi SEO, sayfa dışı SEO aynı zamanda teknik SEO optimizasyonlarını bir bütünlük içinde yapmanız gerekir.

 

Meta başlıkları ve meta açıklamalarını düzenlemek, yazı başlıklarını değiştirmek, görsellerinizin açıklamalarını yazmak veya birkaç sayfadaki içeriği iyileştirmek kısa sürede etkisini gösterecek SEO optimizasyonları olacaktır.

 

Sayfalara Şema işaretlemesi uygulamak, önemli miktarda bilgilendirici içerik oluşturmak, otoritesi yüksek bağlantılar oluşturmak veya olumlu incelemeleri çekmek gibi diğer çabalar zaman alır ve uzun vadede karşılığını verir.

 

SEO stratejileri arama motorlarının kendilerini yenilemesiyle birlikte sürekli bir gelişim ve değişim içindedir. SEO, öğrenmesi zaman alan etkili bir pazarlama enstrümanıdır.

 

SEO öğrenmek için gereken tek şey meraklı olmanız. Aynı zamanda kullanıcıların ihtiyaç duydukları bilgileri bulmalarına yardımcı olma tutkusu.

İçeriklerimizden haberdar olmak
için e-posta adresinizi ekleyin

Dijital pazarlama dünyasıyla ilgili son gelişmeler hemen  e-posta adresinize gelsin.

Copyright 2022 © DigitalistWay │ Tüm Hakları Saklıdır