Google Ads Teklif Stratejileri

Doğru Google Ads teklif türünü seçmek ve teklifleri ayarlamak için sağlam bir strateji uygulamak, reklam maliyetlerinizi düşürmek için çok önemlidir. Google Ads teklif stratejileri, birkaç tıklamayla tüm bütçenizin boşa gitmesini engeller ve doğru hamlelerle kampanya performansınızı yükseltmesini sağlayabilir.


Google Ads, arasından seçim yapabileceğiniz birkaç teklif stratejisi sunar. Seçmeniz gereken strateji, kampanyanızın hangi ağları hedeflediğine ve tıklama, görünürlük, dönüşüm ve diğer metriklerden hangisini artırmaya odaklandığınıza bağlıdır.


Bu yazımızda size, hangi Google Ads teklif stratejilerinin iyi sonuçlar verdiğini, hangilerinin belirli hedefler için daha iyi olduğunu ve hangilerinden kaçınmanız gerektiğini göstereceğiz.

Google Ads’de yeni bir kampanya başlatırken karşımıza, manuel yada otomatik teklif seçeneği çıkar.

 

Manuel teklifle, seçtiğiniz anahtar kelimeler için ödemek istediğiniz tıklama başı maliyet (TBM) üzerinden maksimum fiyatı siz belirlersiniz.

Bu teklifin avantajlı yanı, Google’a reklam alanı için değil, reklamınıza yapılan her tıklama için ödeme yapmanızdır. Yani reklamınızı 10 kişi görse ve içlerinden sadece 3 kişi tıklarsa ödemenizi bu 3 tıklama için yapmış olursunuz.

 

Otomatik teklifte ise TBM için ne ödeyeceğinize Google’ın karar vermesine izin verirsiniz. Google, reklamlarınızın tekliflerini, tıklama veya dönüşümle sonuçlanma olasılıklarına göre otomatik olarak belirler. Bu noktada Google bu kadar serbest değil. İstenmeyen harcamalarının önüne geçmesi için uygulayabileceğiniz bir takım kısıtlamaları da mevcut.

 

Tek tek anahtar kelimeler veya yerleşimler için ayrı teklifler belirlemek isterseniz, manuel teklif verme stratejisi sizin için verimli bir şekilde çalışır. Ancak bu yaklaşım, cihaz türü, konumu, saati ve haftanın günü gibi sayısız sinyali hesaba katmanız gerektiği anlamına da gelir.

 

Otomatik teklif stratejisinin kullanışlı olduğu yer burasıdır. Performans hedeflerinize ulaşmak için teklifleri belirlemenin zorluğunu ve tahmin yürütmesini ortadan kaldırır. 

 

Şimdi biraz daha derine inelim ve Google Ads’in otomatik teklif stratejilerini açıklayalım.

Google Ads Otomatik Teklif

Seçtiğiniz teklif stratejisi kampanyalarınızın performansını ve reklamlarınızın işletmeniz için önem taşıyan benzersiz anlarda ne kadar görünür olacağını doğrudan etkiler. 

 

Kullanıcı davranışı birçok sinyalden etkilenir. Bunların amacı ve işletmeniz için değerli işlemleri tamamlama olasılığı konum, zaman, cihaz ve başka unsurlara göre değişir. Otomasyon aracılığıyla her açık artırma ve teklif için bu sinyallerin hepsi dikkate alınabilir.

 

Her pazarlama kampanyasının hedefi doğru zamanda doğru mesajla doğru kullanıcıya ulaşmaktır. Tüketicilerin birçok farklı cihaz kullanması nedeniyle müşteri yolculuğu, dolayısıyla da her kullanıcının bağlamına göre teklif ayarlama işlemi daha karmaşık bir hâle gelmiştir.

 

Google Ads otomatik teklifi, performansı artırmak için tüm mevcut sinyallerin etkili şekilde değerlendirilmesi için ideal bir çözüm sunabilir.

Makine Öğrenimi

Otomatik teklif her bir açık artırma için doğru teklifi belirlemenize algoritmik olarak yardımcı olmak amacıyla makine öğrenimini kullanır. Böylece, teklif belirleme işinin yorucu ve tahmin gerektiren kısmını büyük ölçüde ortadan kaldırır.

Kazanılan Zaman

Amacı belirlemek için kitle verileri ile bağlama karşılıklı olarak başvurmak ve uygun teklifi ayarlamak karmaşık ve zaman alan bir iştir. Otomasyon, pazarlama kaynakları üzerindeki bu yükü hafifletebilecek bir yol sunar.

Açık Artırma Anında Teklif Verme

Google’ın teklif algoritmaları, açık artırma sırasındaki ilgili sinyalleri kullanarak teklifleri her kullanıcının benzersiz bağlamına göre özelleştirir. Her bir açık artırmanın sunduğu dönüşüm fırsatını temel alan yüksek düzeyli bir hassasiyetle farklı teklifler sunulmasına olanak tanır.

Kullanılan Sinyallerin Derinliği ve Karşılıklı Analiz

Google algoritmaları çok çeşitli sinyalleri entegre eder ve kullanıcı amacını değerlendirmek için yenilerini de dikkate alır. Ayrıca hem sürekli olarak yeni sinyalleri dikkate alıp hem de sinyal kombinasyonları arasındaki anlamlı etkileşimleri tanıyıp bunlara göre ayarlamalar yaparak geleneksel sinyal analizinin bir adım ötesine geçer.

Otomatik Teklif Stratejileri

Yayında olan bir reklam kampanyanız varsa ve hangi teklif stratejisiyle oluşturulduğundan emin değilseniz bunu kontrol etmek için şu adımları uygulayabilirsiniz:

 

Öncelikle kampanyanıza gidin ve sütunlar bölümünden “sütunları değiştir” tıklayın.

google ads kampanyalar kısmına tıkladığımız zaman karşımıza çıkan ekrandaki sağ üst taraftaki menüden sütunlar bölümüne tıklıyoruz

Ardından ilişkilendirme bölümünden “teklif stratejisi” bölümünü işaretleyin ve “uygula” düğmesine tıklayın.

sütunları değiştir bölümünden ilişkilendirmeler bölümüne geçiyoruz ve teklif strateisini tıklayıp uygula diyoruz

Sağa doğru kaydırdığınızda, her bir reklam grubunun uyguladığı teklif stratejisini göreceksiniz. Burada, gelişmiş TBM teklifiyle oluşturulmuş reklam stratejisini görebilirsiniz.

uygulayı tıkladıktan sonra karşımıza gelen ekranda görüntüyü sağa doğru kaydırdığımız zaman karşımıza kullandığımız teklif stratejisi türü çıkar

Diğer Google Ads teklif stratejilerini görmek için tekrar kampanyanıza tıklayıp yan menüden ayarlar bölümüne gelin ve karşınıza çıkan ekranda “teklif verme” bölümüne tıklayarak “teklif stratejisini değiştir” bölümüne tıklayın. 

Karşınıza çıkan ekranda bu sefer “veya doğrudan bir teklif stratejisi seçin (önerilmez)” bölümüne tıklayın.

Burada, tüm teklif stratejilerinin Otomatik teklif stratejileri ve Manuel teklif stratejileri olarak gruplandırıldığını görebilirsiniz .

Hedef Edinme Başına Maliyet (EBM)

Hedef EBM teklifi, dönüşümleri iyileştirmek için kullanabileceğiniz bir teklif stratejisidir. Kampanya için öncelikli hedefiniz dönüşümleri artırmaksa, Hedef EBM teklifini seçerek kullanıcıları belirli bir edinme maliyetiyle dönüştürmeye odaklanacaktır.

 

Bu yöntemle Google Ads, EBM’nize dayalı olarak her bir kampanya için tekliflerinizi otomatik olarak belirler. Bazı dönüşümlerin maliyeti daha yüksek olabilirken, diğerlerinin eşitlenmesi ve edinme maliyetlerinize uyması daha az maliyetli olabilir.

 

Edinme maliyetlerinizin ne olduğunu bilmiyorsanız, hedef EBM teklifi karmaşık olabilir. Edinme Başına Maliyetiniz, yalnızca bir müşteri edinmek için harcayabileceğiniz para miktarıdır.

 

Örneğin, 50 TL’ye bir ürün satıyorsanız, hedef EBM’nizi 50 TL olarak ayarlamak istemezsiniz. EBM sektörden sektöre değişebilir. Hedefiniz bir form doldurtmaksa bunun maliyeti bazı sektörler için 100 TL değerinde bazı sektörler için ise 1 TL olabilir. Bu teklif verme yöntemini seçerken, hedef EBM’nizi kendiniz belirlersiniz.

Reklam Harcamalarından Elde Edilen Gelir (ROAS) Hedefi

Teklifler, reklam harcamalarından elde edilen gelir (ROAS) için belirlediğiniz hedef doğrultusunda mümkün olduğunca fazla dönüşüm değeri elde edebileceğiniz şekilde otomatik olarak ayarlanır.

 

Google Ads reklam kampanyanızda harcadığınız her 5 TL için 10 TL kazanmak isterseniz şu formülden yararlanabilirsiniz.

 

Satışlar/ Reklam harcaması x %100 = Hedef ROAS

 

10 TL / 5 TL x %100 =%200 Hedef ROAS

 

Ancak bunun için elinizde önce bir ROAS datası olması gerekir. ROAS datası için de manuel TBM ile daha önce girilmiş kampanyalardan ortalama 50 dönüşümün gerçekleşmiş olması gerekir.

 

Bunun için de önce manuel TBM ile daha önce girilmiş kampanyalardan elde ettiğiniz bir ROAS datasına sahip olmanız gerekir. İyi bir hedefleme yapabilmeniz için kampanyalarınızda veya hesabınızda ortalama 50 dönüşümün olması gerekir.

 

Ancak bunun için elinizde önce manuel tbm ile daha önce girilmiş kampanyalar, elinizde bir roas datası ve daha sonra o roas datası ile beraberde tekrar bir hedef roas girebileceğiniz bir data olması gerekiyor.

 

Hem hedef roas girebilemek için dönüşüm olması gerekiyor hem de hedef roas girebilmek için hesapta ve kampanyada ortalama 50 adet (en az 15 adet) dönüşüm olması gerekiyor. Yani kampanyada 50 den fazla satış olduktan sonra manuel tbm ile başlayıp hedef roasa çevirebilirsiniz.

Dönüşüm Sayısını En Üst Düzeye Çıkarma

Dönüşümleri Artırma, Google Ads’ün sunduğu en basit teklif stratejilerinden biridir. Google, belirlediğiniz maksimum günlük bütçeyi kullanarak, paranızın karşılığında en fazla dönüşümü elde etmeniz için teklifinizi otomatik olarak yürütür.

 

Bütçenizi geçmeden mümkün olduğunca yüksek bir dönüşüm hacmi elde edebilirsiniz. Belirli bir tıklama başına maliyet (TBM), edinme başına maliyet (EBM) veya reklam harcaması getirisi (ROAS) hedefi sağlamanız gerekmez.

 

Örneğin, günlük bütçeniz 50 TL ise, Google bunu en fazla dönüşümü bulmak için akıllıca harcar. Tek bir dönüşümün maliyeti 50 TL ise Google sizin için buna teklif vermez.

 

Bu teklif verme yöntemini seçmeden önce, günlük bütçe tutarınızı harcamaya hazır olduğunuz makul bir düzeyde belirlediğinizden emin olun.

Bir kampanyanın sonunda, dönüşümleri en üst düzeye çıkarmanın karlı satışlara yol açıp açmadığını görmek için yatırım getirinizi kontrol edin.

 

Bu stratejiyi kullanarak, kurulum sırasında (günlük bütçeniz dışında) herhangi bir ayrıntı girmeniz gerekmez.

Tıklama Sayısını En Üst Düzeye Çıkarma

Google Ads, “tıklama sayısını en üst düzeye çıkar” seçeneği sayesinde bütçeniz dahilinde olabildiğince çok sayıda tıklama almanıza yardımcı olmak için teklifleri otomatik olarak belirler

 

Maksimum TBM teklifi sınırı her bir tıklama başına maliyet teklifini sınırlar. Bu da reklamınıza yapılan tıklamaları sınırlayabilir.

 

Bu teklif stratejisinden hoşlanmayanlar var çünkü bir kampanya yürütmenin amacı, ister olası satışlar ister satışlar olsun, dönüşüm elde etmektir. Bu nedenle, tıklamaları en üst düzeye çıkarmak, amaçlarını optimize etmeyecektir.

 

Ana hedefiniz olabildiğince fazla trafik elde etmekse, tıklamaları en üst düzeye çıkarma teklif stratejisi kampanyanız için doğru olabilir.

Hedef Gösterim Payı

Kampanyanızın amacı marka görünürlüğünü artırmaksa bu teklif stratejisi tam size göre. Google, belirli sayıda gösterim elde etmeniz için tekliflerinizi optimize etmeye çalışacaktır.

 

“Hedef gösterim payı”, reklamlarınızın seçtiğiniz arama sayfası alanında görünme şansını artıracak şekilde tekliflerinizi otomatik olarak belirler.

 

Burada, reklamlarınızın nerede gösterilmesini istediğinize bağlı olarak, hedef gösterim payı stratejisi için üç yerleşim seçeneğiniz vardır: Sonuçlar sayfasının herhangi bir yeri, Sonuçlar sayfasının üst kısmı veya sonuç sayfasının en üst kısmı.

Reklam konumunuzu ayarladıktan sonra , hedef gösterim payı yüzdesini ve Maksimum TBM teklifi sınırını da sağlayabilirsiniz .

Sonuçlar sayfasının herhangi bir yerinde %75’lik bir gösterim payı hedeflerseniz, Google Ads, TBM tekliflerinizi, reklamlarınızın gösterilebilecekleri toplam olası sürenin %75’i oranında sonuç sayfasında herhangi bir yerde gösterilmesine yardımcı olmak için otomatik olarak ayarlar.

 

Hedefleriniz dönüşüm odaklıysa bu strateji işinize yaramaz. 

 

Bu nedenle, önerilen iki teklif stratejim, Hedef EBM ile Dönüşümleri Artırma ve Hedef ROAS ile Dönüşüm Değerini En Üst Düzeye Çıkarma’dır.

Bin Gösterim Başına Maliyet (BGBM)

BGBM olarak da bilinen Bin Gösterim Başına Maliyet, yalnızca gösterimlere dayalı olarak teklif verir.

 

Bu seçenek, Görüntülü Reklam Ağı ve YouTube Reklamları için ayrılmıştır ve Arama Ağı’nda kullanılmaz.

Kampanyanız için Doğru Teklif Stratejilerini Seçme

Google Ads’deki her bir teklif türünün temellerini biliyor olabilirsiniz, ancak hangi teklif seçeneğinin sizin için en iyi olduğunu bulmaya nereden başlamalısınız?

 

Her şey kampanya hedeflerinize, bütçenize ve hacminize bağlıdır.

 

Seçtiğiniz her kampanya, istenen sonuçlara göre dikkatlice bir teklif stratejisi seçmelidir.

 

Örneğin, Görüntülü Reklam Ağı’nda satışları artırmak istiyorsanız BGBM’yi seçmek iyi bir seçim değildir. Bu, sitenizdeki satışlardan ziyade görüntülemeleri güvence altına almak içindir.

 

Google Ads’deki birkaç ortak hedefi ve her biri için kullanabileceğiniz en iyi teklif verme taktiklerini inceleyelim.

Hedef: Dönüşümler

Belirli bir Google Ads kampanyasındaki hedefiniz dönüşüm veya yalnızca satışa dönüştürmek amacıyla web sitenize veya mağazanıza trafik çekmekse, aşağıdaki teklif türlerini göz önünde bulundurun:

 

  • Dönüşümleri En Üst Düzeye Çıkarın
  • Hedef EBM
  • Hedef ROAS
  • Manuel TBM (gelişmiş TBM etkinken)

Hedef: Web Sitesi Trafiği

Yalnızca dönüşüm sağlamaktan başka hedeflerle sitenize daha fazla trafik çekmeye odaklanmak istiyorsanız, aralarından seçim yapabileceğiniz birkaç harika teklif türünü burada bulabilirsiniz.

 

  • Tıklamaları En Üst Düzeye Çıkar
  • Hedef Gösterim Payı
  • Manuel TBM Teklifi

Hedef: Marka Bilinirliği

Arama ağında marka bilinirliği tek başına daha az yaygın bir hedef olsa da, maksimum marka bilinci oluşturma için kullanılacak birkaç harika teklif verme taktiği vardır.

 

  • Hedef Gösterim Payı Teklifi
  • YouTube ve Görüntülü Reklam Ağları için BGBM

Google Ads Teklif Stratejileri Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Doğru yolda olduğunuzdan emin olmak için aşağıdaki 5 noktaya dikkat etmenizi öneririm

 

  1. Rastgele bir seçeneğe karar vermek yerine kampanya hedeflerinize ve hacminize göre bir teklif verme taktiği seçin.
  2. Birkaç hafta boyunca farklı teklif stratejilerini (A/B testleri ile) test edin ve performansın nasıl değiştiğini görün.
  3. Dönüşümler, dönüşüm oranı, dönüşüm başına maliyet, dönüşüm değeri ve daha fazlası gibi temel performans göstergelerinizi ölçün.
  4. Daha iyi sonuç verenleri tercih edin.
  5. Optimize edilmemiş bir kampanyada daha iyi sonuçlar almayı umarak stratejiden stratejiye atlamayın.

Doğru anahtar kelimelere, reklam gruplarına veya reklamlara sahip değilseniz, hiçbir teklif stratejisinin işinize yaramayacağını unutmayın.

 

Google Ads teklif stratejileri hedeflerinizle uyumlu olduğu sürece başarının gelmesi de kaçınılmaz olacaktır.

 

Hoşçakalın!

İçeriklerimizden haberdar olmak
için e-posta adresinizi ekleyin

Dijital pazarlama dünyasıyla ilgili son gelişmeler hemen  e-posta adresinize gelsin.

Copyright 2022 © DigitalistWay │ Tüm Hakları Saklıdır