SEO’NUN BAŞLANGIÇ İLKELERİ

by admin
Published: Last Updated on 212 views

SEO’nun Başlangıç İlkeleri


Gelin, SEO nedir? Demeden önce  Dijital pazarlama dünyasında SEO uygulamalarını bu kadar öne çıkaran başlıca sebepleri anlamaya çalışalım.

SEO Başlangıç İlkeleri

SEO, İngilizce “Search engine optimization” kelimelerinin kısaltılmışıdır. Türkçesi arama motoru optimizasyonu anlamına gelir.

Arama motorlarının web trafiğindeki devasa payı (trafiğin %60’ı) ve kullanıcıların sorunlarının cevaplarını arama motorlarında, özellikle de Google’da, aratması bu mecralarda görünür olmayı önemli bir noktaya getirdi.

Bu çerçevede arama motorlarının üst sayfalarında ücretsiz olarak yer almak için yapılan uygulamaların tamamına ve arama motorlarının içeriği anlamasına ve sunmasına yardımcı olmaya SEO diyebiliriz.

SEO çalışmalarının sonuçları web sitenizdeki trafiği benzersiz bir şekilde artırma olasılığı ve buna bağlı olarak potansiyel müşteri yoğunluğu ve sonuç olarak potansiyel müşterilerin gerçek birer müşterilere dönüşmesi ihtimali, Google’da arama sonuçlarında üst sıralara yükselmeyi hedef haline getirdi.

Facebook, Instagram, Twitter gibi sosyal medya araçlarının dijital pazarlama kanalları içinde yadsınamayacak derecede önemli olmasına rağmen iş satışlara geldiği zaman SEO’dan daha iyi bir yatırım getirisi olan pazarlama kanalı zor bulunur

Anahtar kelime, sayfa içi seo, sayfa dışı seo, teknik seo gibi konulara girmeden önce SEO’nun gerçekte nasıl çalıştığını anlamak önemli. Aksi taktirde kendinizi o yazı, bu yazı, şu video derken bilginin içinde kaybolmuş hissedebilirsiniz.

O zaman Google’da üst sıralarda yer almak için nelerin önemli olduğuna kısaca bir göz atalım

Google’da veya başka bir arama motorunda arama yaptığınız anda bir algoritma gerçek zamanlı olarak çalışır ve aramanızla alakalı  milyarlarca sayfalık dizini tarar ve en iyi sonuç olarak kabul ettiği sonucu size sunar.

Peki Google bunu yaparken en iyi sonucu nasıl belirliyor?

Google algoritmalarında 200’den fazla sıralama faktörü var. Ancak bu sizi telaşlandırmasın çünkü Google’ın, resmi açıklamalarına dayanarak, web sayfalarını 3 temel faktöre göre sıraladığını biliyoruz. Kimse diğer faktörlerin neler olduğunu tam olarak bilmiyor ve şirket bunu gizli tutuyor.

Bunlardan birincisi, alaka düzeyi, ikincisi otorite, üçüncüsü fayda

Alaka Düzeyi

Google’da arama yapan herkes, aradığı şeyle ilgili sonuçlar görmek ister. Siyah düğmeli gömlek arattığınızda karşınıza araba fiyatlarıyla ilgili sonuçların gelmesini istemezsiniz.

Bu sebeple Google, ilk önce anahtar kelimenizle yakın ilişkili sayfalara bakar. Bunu sayfadaki önemli terimleri tarayarak yapar.

Açıkça belirtilmiş olarak “Siyah düğmeli gömlek”  anahtar kelimelerini ve varyasyonlarını ( siyah gömlek, düğmeli gömlek gibi) içeren bir sayfa, bu aramayla ilgili olarak kabul edilecektir.

Ancak Google sadece en alakalı sayfaları en üstte sıralamaz çünkü her aranan terim için binlerce, bazen milyonlarca alakalı sayfa vardır.

Örneğin “kokteyl tarifleri” arama terimi Google’da binlerce sonuç içerir. Sonuçlar en iyiden en kötüye doğru algoritmanın diğer iki unsuruna göre belirlenir.

Otorite

Otorite unsuru Google’ın içeriğin doğru ve güvenilir olup olmadığını anlama yöntemidir.

Ancak Google bir sayfanın doğru ve güvenilir olduğunu, o sayfaya Bağlantı(backlink) veren diğer sayfaların sayısına bakarak anlar.

Genelde bir sayfa ne kadar çok bağlantı (backlink) alırsa o kadar yüksek sıralanma ihtimali artar.

Zaten Google’ı kendisinden önce gelen eski arama motorlarından ayıran şey, bağlantılar yoluyla otoriteyi ölçme yeteneğidir.

Kullanışlılık ve Fayda

İçerik alakalı, ilişkili, güvenilir olabilir. Fakat okuyucuya faydalı değilse Google bu içeriği arama sonuçlarının en üstüne yerleştirmek istemez.

Zaten Google, yüksek kaliteli içerik ve yararlı içerik arasında fark olduğunu daha önce açıklamıştı.

Mesela pasta tarifi için arama yaptığınızı düşünelim. Tıkladığınız ilk sonuç (sonuç A) en yetkin pasta şefi tarafından yazılmıştır. VE sayfada çok fazla kaliteli içerik vardır. Bu sebeple bir çok insan ona bağlantı veriyor.

Ancak içerik düzenlemesi doğru organize edilmemiş, insanların anlamadığı ölçü birimleriyle tarif edilmiştir.

Diğer sonucumuzda (sonuç B) ise pasta yapımında nispeten daha yeni biri tarafından yazılmıştır. Diğer web sitelerinden fazla backlink alamamış ancak içerikler doğru organize edilerek ayrı bölümler halinde düzenlenmiştir. Aynı zamanda herkesin anlayabileceği şekilde yazılmıştır.

İkinci örneğimiz fayda ve kullanışlılık ölçeğinde üst sıralarda yer alacak. Sonuç B, sonuç A kadar otoriteye sahip olmasa da, Google SERP performansı faydalı içerik olarak algılanıp yükselecektir.

Google, kullanışlılık ve faydayı kullanıcı deneyimi sinyallerine dayalı olarak ölçer. Başka bir değişle kullanıcıların arama sonuçlarıyla nasıl etkileşime girdiğini inceler.

Sonuç

Kullanıcı arama sonucunda bağlandığı siteden istediğini bulamadan çıkış yaptığında Google bunu olumsuz deneyim olarak algılar. Bir kullanıcının sitenizde vakit geçirmesi, sitenizi beğendiği anlamına gelir. Google bunu fark ederse, etkileyici bir sıralama artışı gerçekleşir.

SEO’nun derinliklerine inmeden önce, SEO’nun temellerini Google’la olan ilişkisini temel düzeyde kavradığınızı umuyorum. Artık bir adım ileri giderek “SEO Nedir?” konusuna rahatlıkla giriş yapabiliriz.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Faydalı Link: //developers.google.com/search/blog/2017/10/enabling-more-high-quality-content?hl=tr

Share
FacebookTwitterPinterestLinkedinEmail

İçeriklerimizden haberdar olmak
için e-posta adresinizi ekleyin

Dijital pazarlama dünyasıyla ilgili son gelişmeler hemen  e-posta adresinize gelsin.

Copyright 2022 © DigitalistWay │ Tüm Hakları Saklıdır