Dijital Pazarlama Nedir?

Dijital pazarlama terimi ilk olarak 1990’larda kullanılmıştır. O zamanlar “dijital pazarlama nedir?” diye sorulsaydı sanırım hepimiz bir tur çevremizde dönerek etrafa bakınırdık. Artık öyle değil; internet hayatımızın her alanında yer bularak tüm alışkanlıklarımızı değiştirdi. Buna alış-veriş alışkanlıklarımız da dahil… 

Hatırlarsanız e-ticaret istatistikleri yazımızda bahsettiğimiz Nasdaq öngörüsünde “2040’a kadar satın almaların %95’i çevrimiçi olacak.” diyordu.  

Pazarlamanın temel prensibi “Hedef kitlenizle doğru yerde ve doğru zamanda ilişki kurmak.” olduğuna göre internet ortamı, bunu en kolay ve az maliyetle yapabileceğimiz bir mecra olarak karşımıza çıkıyor. 

Hal böyle olunca, marka bilinirliği konusundaki etkisini bir kenara bırakırsak, geleneksel pazarlamanın da eskisi kadar çekici gelmemesi anlaşılır bir durum. 

Bu yazımızla birlikte dijital pazarlama nedir, nasıl yapılır, çeşitleri nelerdir, neden önemlidir gibi soruların cevaplarını arayacağız. Hepinize iyi okumalar. 

İçindekiler

Dijital Pazarlama Nedir? 

Dijital pazarlama, elektronik bir cihaz veya internet kullanan tüm pazarlama çalışmalarını ifade eder. İşletmelerin, ürün veya hizmetlerini, hedeflenen tüketicilere ve işletmelere tanıtmak veya pazarlamak için arama motorları, sosyal medya, e-posta ve diğer web siteleri gibi dijital kanalları kullanması, aynı zamanda hedefli, ölçülebilir ve etkileşimli pazarlanmasıdır. 

Bu aşamada dijital pazarlama, işletmeniz ve marka bilinirliğiniz için önemlidir. Genellikle her markanın bir web sitesi vardır. Eğer web sitesi yoksa da en azından bir sosyal medya varlığına veya dijital reklam stratejisine sahiplerdir.  

Günümüzde tüketiciler, dijital içerik ve pazarlama sayesinde markalar hakkında daha kolay bilgiye erişebiliyor. Aynı zamanda tüketiciler bu bilgiye güveniyor ve bu bilgilere ulaşmayı hedefliyor.  

Böylece işletmeler çeşitli dijital pazarlama kanallarını kullanarak tüketicilere ulaşma fırsatını yakalıyor. Her kanalın kendine göre bir stratejisi olduğunu da düşünürsek, belirli bir bütçe içerisinde, daha yaratıcı çeşitli pazarlama taktiklerini de deneme şansını elde ediyor. 

Dijital pazarlama, zamanlarını internette harcayan müşterilerle online bağlantı kurmak için çok sayıda dijital kanalın kullanılmasıyla da tanımlanır. Başarılı dijital pazarlama uzmanları, tüm dijital enstrümanlarını, pazarlama kampanyalarının hedefleri doğrultusunda nasıl kullanması gerektiği konusunda net bir fikre sahiptir. 

Pazarlama stratejilerinin hedeflerine bağlı olarak pazarlamacılar, ellerindeki ücretli ve ücretsiz kanallar aracılığıyla daha büyük bir kampanyayı destekleyebilirler. 

Örneğin bir içerik pazarlama uzmanı, işletmesiyle alakalı bir infografikle potansiyel müşterilere sosyal medya aracılığıyla ulaşabilir. Ya da ücretsiz indirilen bir şablon sayesinde e-posta kampanyası oluşturarak potansiyel müşterilerine ürün ve hizmetleri hakkında daha fazla bilgi gönderebilir. 

Dijital Pazarlama Neden Önemlidir? 

Dijital pazarlama, geleneksel pazarlama yöntemlerine göre daha büyük bir kitleye ulaşmanıza ve ürün veya hizmetlerinizi satın alma olasılığı en yüksek olan potansiyel müşterileri hedeflemenize olanak tanır. Bununla birlikte, genellikle geleneksel reklamcılıktan maliyet açısından daha uygundur. Aynı zamanda kampanyalarınızı günlük olarak ölçmenize ve gerekli durumlarda hızlı manevra yapmanızı da sağlar. 

geleneksel pazarlama: tv, radyo, gazete, dergi, açık alanlar, geniş kitleler, büyük bütçeler

Dijital pazarlamanın birkaç faydası: 

  • Pazarlama çalışmalarınızı yalnızca ürün veya hizmetinizi satın alma olasılığı en yüksek olan müşterilere göre ayarlayabilirsiniz. 
  • Geleneksel pazarlama yöntemlerinden maliyet olarak daha uygundur. 
  • Dijital pazarlama, sektörünüzdeki büyük markalarla rekabet etmenizi sağlar. 

  • Dijital pazarlama ölçülebilir. 
  • Dijital pazarlama stratejisini değiştirmek daha kolaydır. 
  • Dijital pazarlama, dönüşüm oranınızı ve olası satışlarınızın kalitesini artırabilir. 
  • Dijital pazarlama ile hedef kitlenizin ilgisini her aşamada çekebilirsiniz. 

1. Pazarlama çalışmalarınızı yalnızca ürün veya hizmetinizi satın alma olasılığı en yüksek olan müşterilere göre ayarlayabilirsiniz.

Televizyona, dergiye veya reklam panosuna bir reklam verirseniz, reklamı kimlerin görebileceği konusunda kontrolünüz sınırlıdır. Elbette, derginin tipik okuyucu kitlesi veya bir mahallenin demografik yapısı dahil olmak üzere belirli verileri ölçebilirsiniz, ancak yine de çoğunlukla karşınıza net bir resim çıkarmayacaktır. 

Dijital pazarlama ise son derece spesifik bir kitleyi belirlemenize ve hedeflemenize ve bu kitleye kişiselleştirilmiş, yüksek dönüşüm sağlayan pazarlama mesajları göndermenize olanak tanır. 

Örneğin, sosyal medya reklamlarını yaş, cinsiyet, konum, ilgi alanları, kullanılan cihazlar veya davranışlar gibi değişkenlere dayalı olarak belirli bir kitleye göstermek için sosyal medyanın hedefleme özelliklerinden yararlanabilirsiniz. Alternatif olarak, ürününüze veya hizmetinize ilgi gösteren veya sektörünüzle ilgili belirli anahtar kelimeleri arayan kullanıcılara reklam sunmak için PPC veya SEO stratejilerini kullanabilirsiniz. 

Sonuç olarak, dijital pazarlama, alıcı kişiliğinizi belirlemek için gerekli araştırmayı yapmanızı sağlar ve satın alma olasılığı en yüksek potansiyel müşterilere ulaştığınızdan emin olmak için pazarlama stratejinizi zaman içinde hassaslaştırmanıza olanak tanır. Hepsinden iyisi, dijital pazarlama, daha geniş hedef kitlenizdeki alt gruplara çalışma yapmanıza da yardımcı olur.  

Dijital Reklam Harcamaları 

Televizyon Reklamlarını Geçti

eMarketer’in Amerika’da yaptığı araştırmanın sonuçlarına
göre Amerika’da televizyon reklam satışları son 10 yılda ilk
kez geriledi ve dijital reklamların gerisinde kaldı.

2. Geleneksel pazarlama yöntemlerinden maliyet olarak daha uygundur.  

Dijital pazarlama, kampanyalarınızı günlük olarak izlemenize ve tercih ettiğiniz kanallar arasında yatırım getirisine göre yaptığınız harcamaları arttırmanıza veya azaltmanıza imkan sağlar. Aynı şeyi geleneksel reklamcılık yöntemleri için söyleyemeyiz. Bir reklam panosu için yaptığınız harcama reklam süresi boyunca performansı ne olursa olsun maliyeti aynı olacaktır. 

Böylece dijital pazarlama ile reklam harcamalarınızda tam kontrole sahip olursunuz. Bir Google Ads reklam kampanyası için ödeme yapmak yerine, daha yüksek dönüşüm sağlayan Facebook Ads reklam kampanyasına harcama yapmayı tercih edebilirsiniz. Ya da tam tersi… 

Dijital pazarlama stratejisi, iyi performans göstermeyen kanalları görmenizi sağlayarak harcamalarınızı da ona göre planlamanıza olanak tanır.  

Genel olarak, dijital pazarlama daha uygun maliyetli bir çözümdür ve paranızın karşılığını en iyi şekilde aldığınızdan emin olmak için size benzersiz fırsatlar sunar. 

Örneğin, sınırlı bir bütçeye sahip küçük bir işletmeniz varsa yada çalışıyorsanız, çok düşük harcamayla bile, size yüksek yatırım getirisi sağlayacak, sosyal medya, blog yazma veya SEO optimizasyonlarına yatırım yapmayı deneyebilirsiniz. 

3. Dijital pazarlama, sektörünüzdeki büyük markalarla rekabet etmenizi sağlar.   

Küçük bir işletmeniz varsa, birçoğunun televizyon reklamlarına veya büyük reklam kampanyalarına yatırım yapmak için milyonlarca parası olan sektörünüzdeki büyük markalarla rekabet etmeniz muhtemelen zor olacaktır. Fakat, stratejik dijital pazarlama girişimleriyle büyük oyuncuları geride bırakmak için birçok fırsat yaratabilirsiniz. 

Örneğin, ürününüz veya hizmetinizle alakalı uzun kuyruklu anahtar kelimeleri belirleyebilir ve bu anahtar kelimeler için arama motorlarında sıralamanıza yardımcı olacak yüksek kaliteli içerik oluşturabilirsiniz. Arama motorları markaların büyüklüğüyle değil, kullanıcıları için en faydalı olan içeriğe öncelik verir. 

 4. Dijital pazarlama ölçülebilir.   

Dijital pazarlama, gösterimler, paylaşımlar, görüntülemeler, tıklamalar ve sayfada geçirilen süre dahil olmak üzere şirketiniz için önemli olabilecek tüm metriklerin baştan sona kapsamlı bir görünümünü sağlayabilir. Bu, dijital pazarlamanın en büyük faydalarından biridir. Geleneksel reklamcılık belirli hedefler için faydalı olabilirken, en büyük sınırlaması ölçülebilir olmamasıdır. 

Çoğu geleneksel pazarlama çalışmasının aksine dijital pazarlama, pazarlamacıların gerçek zamanlı olarak doğru sonuçları görmelerini sağlar. Bir gazete ilanında, o reklama kaç kişinin gerçekten baktığını, reklamla etkileşime girip girmediğini ve satışlarda ne kadar etkili olduğunu tahmin etmeye çalışmak kolay değildir.  

Diğer taraftan, dijital pazarlama ile pazarlama çalışmalarınızın hemen hemen her yönünün yatırım getirisini ölçebilirsiniz. 

Web Sitesi Trafiği 

Google Analytics kullanarak, web sitenizi ziyaret eden kişilerin tam sayısını görebilirsiniz. Diğer dijital analitik verilerinin yanı sıra kaç sayfa ziyaret ettiklerini, hangi cihazı kullandıklarını ve hangi kanallardan geldiklerini de görebilirsiniz. 

Bu kanalların web sitenize yönlendirdiği kişi sayısına bağlı olarak, hangi pazarlama kanallarına daha fazla veya daha az zaman harcayacağınızı önceliklendirmenize yardımcı olur.  

Örneğin, trafiğinizin yalnızca %15’i organik aramadan geliyorsa, bu oranı yükseltmek için muhtemelen SEO’ya biraz daha zaman ayırmanız gerektiğini bilirsiniz. 

Geleneksel pazarlamada, insanların bir satış görevlisiyle etkileşime girmeden veya bir satın alma işlemi gerçekleştirmeden önce markanızla nasıl etkileşimde bulunduğunu söylemek çok zordur.  

Dijital pazarlama ile, insanların satın alma yolculuğunda son aşamaya gelmeden davranışlarındaki eğilimleri ve kalıpları belirleyebilirsiniz. Böylece pazarlama hunisinin en üstünde duran potansiyel müşterilerinizi, web sitenize nasıl çekeceğiniz konusunda daha bilinçli kararlar alabilirsiniz. 

İçerik Performansı ve Potansiyel Müşteri Oluşturma 

Bir ürün broşürünüz olduğunu ve bunu insanların posta kutularına yada apartman kapılarına dağıttığınızı düşünelim. Bu broşür online olmasa da bir içerik biçimidir.  

Peki broşürünüzü kaç kişinin okuduğunu yada kaç kişinin onu direkt çöpe attığını biliyor musunuz? 

Şimdi onun yerine o broşürün web sitenizde olduğunu düşünelim. Yayınlandığı sayfayı tam olarak kaç kişinin görüntülediğini ölçebilir ve formları kullanarak indirenlerin iletişim bilgilerini toplayabilirsiniz.  

Yalnızca içeriğinizle kaç kişinin etkileşimde bulunduğunu ölçmekle kalmaz, aynı zamanda insanlar onu indirdiğinde nitelikli potansiyel müşterilere de ulaşmış olursunuz. 

İlişkilendirme Modeli 

Doğru araçlar ve teknolojilerle birleştirilmiş etkili bir dijital pazarlama stratejisi, tüm satışlarınızı bir müşterinin işletmenizle ilk dijital temas noktasına kadar takip etmenizi sağlar. 

Buna ilişkilendirme modellemesi deniyor ve insanların ürününüzü araştırma ve satın alma yönündeki eğilimlerini belirlemenize olanak tanıyarak, pazarlama stratejinizin hangi bölümlerinin daha fazla ilgiyi hak ettiği ve satış döngünüzün hangi bölümlerinin rafine edilmesi gerektiği konusunda daha bilinçli kararlar vermenize yardımcı olur.  

Pazarlama ve satış arasındaki noktaları birleştirmek son derece önemlidir. Dijital teknolojileri kullanarak müşterinizin satın alma döngüsündeki yolculuğunu iyileştirebilirseniz, bunun işletmenizin kârlılığına olumlu yansıması ihtimali artar. 

5. Bir dijital pazarlama stratejisini değiştirmek daha kolaydır.  

Stratejinizi kolayca değiştirebilmek, dijital pazarlamanın büyük bir avantajıdır. Bir dijital pazarlama stratejisini takip etmek, postalar veya reklam panosu reklamcılığı gibi diğer geleneksel pazarlama biçimlerinden çok daha kolaydır.  

Örneğin, bir online reklam beklendiği gibi etki yaratmıyorsa, daha iyi sonuçlar elde etmek için onu hızlı bir şekilde revize edebilir veya duraklatabilirsiniz. 

6. Dijital pazarlama, dönüşüm oranınızı ve olası satışlarınızın kalitesini artırabilir. 

Dijital pazarlama, pazarlama çalışmalarınızı ölçmeyi kolaylaştırdığı için, dönüşüm oranınızı iyileştirmeyi de sağlar. Her taktiğin etkinliğini ölçebilmek, daha iyi stratejiler geliştirmenize yardımcı olur. Yöntemlerinizi sürekli olarak iyileştirmek, dönüşüm oranlarınızı artırır. Online pazarlamaya yatırım yapmak, her taktiğin en yüksek dönüşüm miktarı için optimize edilmesini sağlar. 

Ayrıca, tüm potansiyel müşteriler işletmeniz için aynı değeri taşımaz. Dijital pazarlama, müşteriye dönme olasılığı daha yüksek olan kaliteli potansiyel müşteriler sağlayacak belirli bir kitleyi hedeflemeniz için de bir fırsat sunar. İşletmenizi en değerli potansiyel müşterilerle ilişkilendirmek, dönüşüm oranınızı doğrudan artıracaktır. 

7. Dijital pazarlama ile hedef kitlenizin ilgisini her aşamada çekebilirsiniz. 

Kitlenizle mümkün olduğunca erken etkileşim kurmaya başlamak çok önemlidir. Satın alma yolculuğunun ilk aşamasında ilişki kurmak, potansiyel müşterileri, dönüşüm hunisinde ilerletmeye yardımcı olur. Dijital pazarlamayı kullanarak, bunu baştan sona ve aradaki her noktada gerçekleştirmesini sağlayabilirsiniz. 

Online kanallar, müşterilerinizin tüm satın alma yolculuğunu takip etmenizi sağlar. Müşterilerin nasıl hareket ettiğini ve çalıştığını anlamak ve analiz etmek, olası satışları dönüştürmek için önemlidir. Dijital pazarlama, onları bu süreç boyunca izlemenizi sağlar. Ve erken aşamalarda dönüşmeseler bile, en azından işletmenizle bağlantı kurduklarından emin olmanıza yardımcı olur. 

Dijital Pazarlama Türleri 

1. Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) 

SEO, web sitenizi arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) daha üst sıralarda yer alacak şekilde optimize etme ve böylece web sitenizin aldığı organik (veya ücretsiz) trafik miktarını artırma sürecidir. SEO’dan yararlanan kanallar arasında web siteleri, bloglar ve infografikler bulunur. 

Web sitenize nitelikli trafik oluşturmak için SEO uygulamalarının birkaç yöntemi vardır: 

  • Sayfa İçi SEO: Bu SEO uygulaması, bir web sitesindeki tüm içeriğin optimize edilmesine odaklanır. Anahtar kelimeleri, aranma hacmi ve amacı için araştırarak, okuyucuların ihtiyacı olan cevapları sunabilir ve arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) daha üst sıralarda yer alabilirsiniz. 
  • Sayfa Dışı SEO: Bu SEO uygulaması, web sitenizin dışında gerçekleşen etkinliklere odaklanır. “Kendi web sitemde olmayan hangi aktivite sıralamamı etkileyebilir?” diye düşünebilirsiniz. Cevap, backlink olarak da bilinen gelen bağlantılardır. Size bağlantı veren diğer web sitelerinin sayısı ve otorite puanı hedeflediğiniz anahtar kelimeler için arama motoru sonuç sayfalarında sıralamanızı etkiler. Diğer web siteleriyle iletişim kurarak, bu web sitelerinde misafir gönderileri yazarak (web sitenize geri bağlantı vererek) sitenizi SERP’lerde üst sıralara taşımak için ihtiyaç duyduğunuz geri bağlantıları kazanabilirsiniz. 
  • Teknik SEO: Bu SEO uygulaması, web sitenizin mimarisi, kullanıcıların aradıklarını kolay bulmaları, iyi bir kullanıcı deneyimi, site yüklenme hızı, duyarlı tasarım gibi teknik SEO uygulamalarıdır. Bu uygulamalar Google arama motoru için önemli sıralama faktörleridir.  

 2. İçerik Pazarlaması 

Bu kavram, marka bilinirliği, trafik artışı, olası satış yaratma ve müşteriler oluşturmak amacıyla içerik oluşturulmasını ve tanıtımını ifade eder. 

İçerik pazarlama stratejinizde rol oynayabilecek kanallar: 

  • Blog yazıları: Bir web sitesi blogunda makale yazmak ve yayınlamak, yazdığınız konuyla ilgili uzmanlığınızı göstermenize yardımcı olur ve web siteniz için organik arama trafiği sağlar. Böylece web sitesi ziyaretçilerini satış ekibiniz için potansiyel müşterilere dönüştürme fırsat sunar. 
  • E-kitaplar ve teknik incelemeler: E-kitaplar, teknik incelemeler ve benzeri uzun biçimli içerikler, web sitesi ziyaretçilerini daha fazla eğitmeye yardımcı olur. Ayrıca, bir okuyucunun iletişim bilgileri için içerik alış-verişinde bulunmanıza, şirketiniz için potansiyel müşteriler oluşturmanıza ve insanları satın alma yolculuğu boyunca ilerletmenize imkan sağlar. 
  • İnfografikler: Bazı kullanıcılar yazı okumak yerine görsellerle bilgiye ulaşmak ister. İnfografikler, web sitesi ziyaretçilerinin öğrenmek istediği veya ulaşmak istediği bilgiyi görselleştirerek sunan bir içerik biçimidir. 
  • Video ve podcast: Video ve podcast, dijital pazarlama için popüler kanallardır. Özellikle son yıllarda insanların video ve podcast içeriklere olan ilgilisi daha da artmıştır. Web sitenizde yaptığınız video ve podcast paylaşımlarıyla ziyaretçilerinizle olan bağınızı kuvvetlendirebilirsiniz. 

3. Sosyal Medya Pazarlaması 

Marka bilinirliğini artırmak, trafik çekmek ve işletmeniz için potansiyel müşteriler oluşturmak için markanızı ve içeriğinizi sosyal medya kanallarında tanıtabilirsiniz. 

Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, Pinterest, Tiktok, sosyal medya pazarlamasında kullanabileceğiniz başlıca kanallardandır. 

Birçok pazarlamacı, viral bir kampanya oluşturmak için bu sosyal medya platformlarını kullanır. Popüler bir içerik oluşturucuyla ortaklık kurmak veya şu anda geniş bir kitlede yankı uyandıran bir trendin içinde yer almak, bir viral pazarlama stratejisidir. Amaç, bir sosyal medya kanalında organik olarak yayılacağı umuduyla paylaşılabilir bir şeyler üretmektir. 

4. Tıklama Başına Ödeme (PPC) 

Pay per click (ppc), reklamınız her tıklandığında bir yayıncıya ödeme yaparak web sitenize trafik çekme yöntemidir. En yaygın PPC türlerinden biri, Google’ın arama motoru sonuç sayfalarındaki belirli alanlar için yerleştirdiğiniz bağlantıların “tıklama başına” fiyatı üzerinden ödeme yapmanızı sağlayan Google Ads’dir. PPC’yi kullanabileceğiniz diğer kanallar: 

  • Facebook’ta ücretli reklamlar: Facebook Reklamları, özellikle belirli hedefleme seçenekleri nedeniyle, ücretli reklamlar için popüler ve etkili bir platformdur. Facebook, kullanıcıları ilgi alanlarına, demografiye, konuma ve davranışlara göre hedeflemenize olanak tanır. 
  • Twitter Reklamları kampanyaları: Özellikle hashtag kavramını dünyaya tanıtan bu özel platformun reklam kanalı da oldukça ilgi çekici özellikler sunuyor. işletmeniz için belirli bir hedef için belirli bir kitlenin haber akışlarına bir dizi gönderi gerçekleştirebilirsiniz. Hedefleriniz, web sitesi trafiğini artırmak, twitter takipçi sayısını yükseltmek, ve uygulama indirmeleri olabilir. 
  • LinkedIn’de Sponsorlu Mesajlar: Burada kullanıcılar, sektörlerine ve geçmişlerine göre belirli LinkedIn kullanıcılarına doğrudan mesaj göndermek için ve aramalarda daha fazla görünmek için ödeme yapabilirler. 

5. Affiliate Marketing 

Bir şirketin ürünlerini veya hizmetlerini web sitenizde her tanıttığınızda ve bir satış gerçekleştirdiğinizde komisyon aldığınız bir tür performansa dayalı reklamcılıktır. Sadece komisyonlu bir satış temsilcisi gibi, her satış yaptığınızda ödeme alırsınız. 

  • Amazon Associates ortaklık programı: Amazon platformlarında satılan herhangi bir ürünü tanıtmanıza olanak tanır. 
  • Sosyal medya hesaplarınızdan affiliate marketing bağlantıları yayınlayabilirsiniz. 

Influencer bağlantılı bir kampanya oluşturmak, affiliate marketing için oldukça etkili olabilir. Doğru içerik oluşturucuları bularak, dijital pazarlama kampanyanız için çok faydalı olabilir.  

6. E-posta Pazarlaması 

Şirketler, e-posta pazarlamasını hedef kitleleriyle iletişim kurmanın bir yolu olarak kullanır. E-posta genellikle içeriği, indirimleri ve etkinlikleri tanıtmak ve insanları işletmenin web sitesine yönlendirmek için kullanılır. Bir e-posta pazarlama kampanyasında gönderebileceğiniz e-posta türleri: 

  • Blog aboneliği bültenleri. 
  • Şablon, e-dergi, sektör raporu gibi içerikleri indiren web sitesi ziyaretçilerine takip e-postaları. 
  • Müşteri karşılama e-postaları. 

7. Arama Motoru Pazarlaması (SEM) 

Arama motoru pazarlaması, arama motorlarına ücretli reklamlar yerleştirerek web sitesi trafiğini artırmanın başka bir yoludur. En popüler iki SEM hizmeti Google Ads’dir. Bu ücretli reklamlar, arama motoru sonuç sayfalarının en üstünde yer alır. 

Arama motoru pazarlamacılığının en etkili yanı, verilen reklamların satın almaya hazır, motive olmuş müşterilerin karşısına, o anda çıkma fırsatını sunmasından kaynaklanır. 

Dijital pazarlama tüm işletmeler için gerekli mi? 

Dijital pazarlama, her sektörden her işletme için işe yarayabilir. Şirketinizin ne sattığına bakılmaksızın, dijital pazarlama, hedef kitlenizin ihtiyaçlarını belirlemek için alıcı kişilikleri oluşturmayı ve kaliteli içerik oluşturmayı içerir. Ancak bu, tüm işletmelerin aynı şekilde bir dijital pazarlama stratejisi uygulaması gerektiği anlamına gelmez. 

B2B Dijital Pazarlama 

Şirketiniz işletmeler arası (B2B) ise, dijital pazarlama çalışmalarınız büyük olasılıkla online potansiyel müşteri yaratma etrafında toplanacak ve nihai hedef birisinin şirketinizden bir satış görevlisiyle konuşması olacaktır. Bu nedenle, pazarlama stratejinizin rolü, web siteniz ve destekleyici dijital kanallar aracılığıyla satış görevlileriniz için en kaliteli potansiyel müşterileri çekmek ve dönüştürmektir. 

Web sitenizin ötesinde, muhtemelen çalışmalarınızı, hedef kitlenizin çevrimiçi olarak zaman geçirdiği LinkedIn gibi iş odaklı kanallara odaklamayı seçeceksiniz. 

B2C Dijital Pazarlama  

Şirketiniz işletmeden tüketiciye (B2C) ise, ürünlerinizin fiyatına bağlı olarak, dijital pazarlama çalışmalarınızın amacı büyük olasılıkla insanları web sitenize çekmek ve onlarla konuşmaya gerek kalmadan onları müşteri haline getirmektir.  

Bu nedenle, muhtemelen geleneksel anlamda “müşterilere” odaklanmanız daha az olasıdır ve birisinin web sitenize girdiği andan satın alma yaptığı ana kadar hızlandırılmış bir alıcı yolculuğunu oluşturmaya odaklanmanız daha olasıdır. Bu, genellikle içeriğinizdeki ürün özelliklerinizin pazarlama dönüşüm hunisinde bir B2B işletmesine göre daha üst sıralarda yer aldığı anlamına gelir ve daha güçlü harekete geçirici mesajlar (CTA) kullanmanız gerekebilir. 

Dijital İçeriklerimi Nasıl Oluşturmalıyım?

Oluşturduğunuz içerik türü, alıcı yolculuğunun farklı aşamalarında hedef kitlenizin ihtiyaçlarına bağlıdır. Hedef kitlenizin işletmenizle ilgili hedeflerini ve zorluklarını belirlemek için alıcı kişilikleri oluşturarak başlamalısınız. Temel düzeyde, çevrimiçi içeriğiniz, bu hedeflere ulaşmalarına ve sorunlarının üstesinden gelmelerine yardımcı olmayı amaçlamalıdır. 

Ardından, alıcılarının yolculuğunun hangi aşamasında olduklarına bağlı olarak bu içeriği tüketmeye en çok ne zaman hazır olacaklarını düşünmeniz gerekir. Buna içerik eşleme denilir. 

İçerik eşleme ile amaç, içeriği aşağıdakilere göre hedeflemektir: 

1. Onu tüketecek kişinin özellikleri 

2. Bu kişinin satın alma işlemine ne kadar yakın olduğu 

İçeriğinizin biçimi açısından, denenecek pek çok farklı şey var. Genel olarak müşteri yolculuğunun her aşamasında kullanabileceğiniz bazı seçenekler şu şekildedir: 

Farkındalık Aşaması 

  • Blog gönderileri: Güçlü bir SEO ve anahtar kelime stratejisi ile eşleştirildiğinde organik trafiğinizi artırmak etkili bir yoldur. 
  • İnfografikler: Çok paylaşılma eğiliminde oldukları için, başkaları içeriğinizi paylaştığında sosyal medya aracılığıyla bulunma şansınızı artırırlar.   

  • Kısa videolar: Videolar da çok paylaşılabilir ve markanızın YouTube gibi platformlarda yeni kitleler tarafından bulunmasına yardımcı olabilir. 

Değerlendirme Aşaması 

  • E-kitaplar: Genellikle bir blog gönderisinden veya infografikten daha kapsamlı oldukları için, potansiyel müşteri oluşturma stratejisi için iyi bir yöntemdir. Kullanıcıların e-posta adreslerini ve diğer iletişim bilgilerini almak için değiş tokuş etmesi daha olasıdır. 
  • Araştırma raporları: Olası satış yaratma için yüksek değerli bir içeriktir. Sektörünüz için araştırma raporları ve yeni veriler, genellikle medya veya endüstri basını tarafından alındıkları için farkındalık aşaması için de işe yarayabilir. 
  • Web seminerleri: Daha ayrıntılı, etkileşimli bir video içeriği biçimi oldukları için web seminerleri, bir blog gönderisinden veya kısa videodan daha kapsamlı içerik sundukları için etkili bir değerlendirme aşaması içerik formatıdır. 

Karar Aşaması 

  • Durum çalışmaları: Web sitenizde ayrıntılı örnek olay incelemelerine sahip olmak, satın alma kararı vermeye hazır olanlar için, kararlarını olumlu yönde etkilemenize yardımcı olan etkili bir içerik biçimi olabilir. 
  • Referanslar: Örnek olay incelemeleri işletmeniz için uygun değilse, web sitenizde kısa referanslara sahip olmak iyi bir alternatiftir.  

Dijital Pazarlama Nasıl Yapılır? 

1. Hedeflerinizi tanımlayın. 

Dijital pazarlamaya ilk başladığınızda, stratejinizi bu hedeflere bağlı olarak farklı şekilde oluşturacağınız için hedeflerinizi belirleyerek ve tanımlayarak başlamanız çok önemlidir. Örneğin, amacınız marka bilinirliğini artırmaksa, sosyal medya aracılığıyla yeni kitlelere ulaşmaya daha fazla önem vermek isteyebilirsiniz. 

Eğer belirli bir üründe satışları artırmak istiyorsanız, ilk olarak potansiyel müşterileri web sitenize çekmek için SEO optimizasyonlarına odaklanmanız daha önemlidir. Ek olarak, hedefiniz satışsa, ücretli reklamlar aracılığıyla trafik çekmek için PPC kampanyalarını deneyebilirsiniz. 

Hangi şartta olursa olsun, şirketinizin hedeflerini belirledikten sonra bir dijital pazarlama stratejisi oluşturmak en iyi yoldur. 

2. Hedef kitlenizi belirleyin. 

Yukarıda da söylediğimiz gibi, dijital pazarlamanın en büyük faydalarından biri belirli kitleleri hedefleme fırsatıdır. Bu sebeple önce hedef kitlenizi belirlemeniz gerekir aksi halde bu fırsatı değerlendirmemiş olursunuz. Ayrıca, hedef kitlenizin belirli bir ürün veya kampanya için tercih edeceğiniz kanala veya hedefe bağlı olarak değişebileceğini hatırlamak gerekir. 

Örneğin, Instagram kitlesi daha genç ve hızlı içerik tüketen, kısa videolar veya gifleri tercih eder. LinkedIn de ise hedef kitleniz daha taktik tavsiyeler arayan daha yaşlı profesyoneller olma eğilimindedir. Bu farklı hedef kitlelere hitap etmek için içeriğinizi çeşitlendirmeyi düşünebilirsiniz. 

3. Her dijital kanal için bir bütçe oluşturun. 

Bütçenizi oluşturmak için öncelikle, pazarlama stratejinize hangi dijital enstrümanları eklemek istediğinize karar vermeniz gerekir. 

SEO, sosyal medya ve önceden var olan bir web sitesi için içerik oluşturma gibi inbound pazarlama tekniklerine odaklanıyorsanız, başlangıçta çok fazla bütçeye ihtiyacınız yok. Inbound pazarlamada ana odak noktası, kitlenizin tüketmek isteyeceği yüksek kaliteli içerik oluşturmaktır. Eğer bu teknikleri dışarıdan yardım alarak gerçekleştirmeyi planlamıyorsanız, ihtiyacınız olan tek yatırım zamanınızdır. 

Web sitesinizi dışarıdan destek alamadan kendiniz oluşturmak isterseniz ücretsiz wordpress temalarını tercih edebilir ya da wordpress eklentileri sayesinde kodsuz bir şekilde kendi sitenizi tasarlayabilirsiniz. 

Google Ads’i kullanarak PPC reklam kampanyası düzenleyebilirsiniz. İşletmenizle alakalı anahtar kelimelerde Google’ın arama sonuçlarının en üstünde görünmek için sektörünüzdeki diğer şirketlere karşı teklif vereceksiniz. Anahtar kelimenin rekabet gücüne bağlı olarak, maliyetleriniz uygun yada pahalı olabilir. Bu nedenle belki de işin başında organik trafiğinizi oluşturmaya odaklanabilirsiniz. 

4. Ücretli ve ücretsiz dijital stratejiler arasında iyi bir denge kurun. 

Etkili bir dijital pazarlama stratejisinin hem ücretli hem de ücretsiz kanallara ihtiyacı vardır. 

Örneğin, kitlenizin ihtiyaçlarını belirlemek için kapsamlı alıcı kişilikleri oluşturmaya zaman harcarsanız ve onları çekmek ve dönüştürmek için kaliteli online içerik oluşturmaya odaklanırsanız, minimum reklama rağmen ilk altı ay içinde güçlü sonuçlar görmeniz olasıdır. 

Ancak, ücretli reklamcılık dijital stratejinizin bir parçasıysa, sonuçlar daha da hızlı gelebilir. 

Sonuç olarak, daha uzun vadeli, sürdürülebilir başarı için içerik, SEO ve sosyal medyayı kullanarak organik (ücretsiz) trafiğinizi oluşturmaya odaklanmanız önerilir. 

Şüpheye düştüğünüzde, her ikisini de deneyin ve markanız için hangi kanalların (ücretli veya ücretsiz) en iyi performansı gösterdiğini öğrenirken stratejinizi güncelleyin. 

5. İlgi çekici içerik oluşturun. 

Kitlenizi tanıyıp bütçenizi belirledikten sonra, kullanacağınız çeşitli kanallar için kaliteli içerik oluşturabilirsiniz. Bu içerik sosyal medya gönderileri, blog gönderileri, PPC reklamları, sponsorlu içerik, e-posta pazarlama, haber bültenleri ve daha fazlası olabilir. 

Elbette, oluşturduğunuz herhangi bir içerik ilgi çekici ve kitleniz için faydalı olmalıdır çünkü pazarlama içeriğinin amacı marka bilinirliğini artırmak ve satış potansiyelini yükseltmektir. 

6. Dijital varlıklarınızı mobil için optimize edin. 

Son yıllarda mobil kullanımının muazzam artması sonucu dijital reklamların, web sayfaların, sosyal medya paylaşımlarının ve diğer dijital varlıkların mobil cihazlar için optimize edilmesini gerekli hale getirdi.  

Şirketinizle mobil cihazlar aracılığıyla çevrimiçi olarak etkileşim kuranlar, masaüstünde olduğu gibi aynı olumlu deneyime sahip olmalıdır. Bu, mobil cihazlarda gezinmeyi kullanıcı dostu hale getirmek için mobil uyumlu veya duyarlı bir web sitesi tasarımı uygulamak anlamına gelir. Ayrıca, hareket halindeyken içeriğinizi indiren insanlar için sorunsuz bir deneyim yaratmak için potansiyel müşteri oluşturma formlarınızın uzunluğunu azaltmak anlamına da gelebilir. Sosyal medya resimlerinize gelince, mobil cihazlarda resim boyutları daha küçük olduğundan ve metin kesilebildiğinden, bunları oluştururken her zaman bir mobil kullanıcıyı göz önünde bulundurmak önemlidir. 

Dijital pazarlama varlıklarınızı mobil kullanıcılar için optimize etmenin birçok yolu vardır ve herhangi bir dijital pazarlama stratejisini uygularken, deneyimin mobil cihazlarda nasıl tercüme edileceğini düşünmek çok önemlidir.   

7. Anahtar kelime araştırması yapın. 

Dijital pazarlamanın temeli etkili anahtar kelime araştırmasına bağlıdır. Kişiselleştirilmiş içerik aracılığıyla hedeflenen kitlelere ulaşmak için anahtar kelimelerden yararlanılır. 

Anahtar kelime araştırması yapmak, web sitenizi ve içeriğinizi SEO için optimize etmek ve insanların işletmenizi arama motorları aracılığıyla bulmasını sağlamak için çok önemlidir. Ayrıca, sosyal medya anahtar kelime araştırması, ürünlerinizi veya hizmetlerinizi çeşitli sosyal kanallarda pazarlamak için de yardımcı olabilir. 

Bir SEO uzmanıyla çalışmıyorsanız, anahtar kelime araştırması yapmanız gerekir. Ürünlerinizle veya hizmetlerinizle ilgili yüksek performanslı anahtar kelimelerden oluşan bir liste oluşturmalı ve rekabetin az olduğu uzun kuyruklu anahtar kelime varyasyonlarını göz önünde bulundurmalısınız. 

Sonuç 

Dijital pazarlamanın önemi gelişen teknolojiyle beraber her geçen gün artmaya devam ediyor. Detaylı hedefleme avantajı dijital pazarlama çalışanları için büyük fırsatlar sunuyor.  

Çok çeşitli dijital pazarlama kanallarını kullanarak stratejinizi çeşitlendirebilir, süreç içerisinde esnek kalarak, dijital pazarlamanızı dinamikleştirebilirsiniz.  

Hoşçakalın! 

İçeriklerimizden haberdar olmak
için e-posta adresinizi ekleyin

Dijital pazarlama dünyasıyla ilgili son gelişmeler hemen  e-posta adresinize gelsin.

Copyright 2022 © DigitalistWay │ Tüm Hakları Saklıdır