SEO Rakip Analizi Nasıl Yapılır?

SEO pazarlamasının bileşenlerinden bir diğeri de SEO rakip analizi uygulamasıdır. Rakip analizi sayesinde, rekabetteki pozisyonumuzla ve rakiplerimizin pozsiyonlarıyla iligli bilgiler ve fikirler ediniriz. Bu yazımızda SEO rakip analizi nedir, nasıl yapılır? sorularının cevaplarını arayacağız.

SEO rakip analizi bize şu noktalarda yardımcı olur:

  • Mevcut SEO performansımızla rakiplerin performasını kıyaslamamıza
  • SEO stratejimizin iyileştirilmesi gereken bölmülerini belirlememize
  • Rakiplerin zayıf noktalarını ve boş bıraktıkları alanları keşfetme
  • Rakiplerin kazanma stratejilerini anlama

Bu yazımızla, SEO rakip analizi yaparken hangi metriklerden yararlanabileceğimizi okuyacaksınız.

SEO Rekabet Analizi Neden Önemlidir?

Rakip analizi, SEO pazarlama stratejimizi oluşturmak için faydalanabileceğimiz en etikili yöntemlerden biridir. Bu analizle beraber rakiplerimizin hangi stratejiler çerçevesinde hangi anahatar kelimeleri kullandığını keşfederiz. Anahtar kelimeleri hangi içeriklerin etrafında şekillendirdiğini görebiliriz. Böylece hedef kitlemizle en iyi şekilde bağlantı kurmak için rakiplerimizin taktiklerinden faydalanabiliriz.

Özellikle işletmelerin neredeyse yarısının  SEO’nun ne anlama geldiğinden bile emin olmadığını düşünürsek, SEO rakip analizinin sandığımızdan daha önemli olduğunu anlarız.

SEO Rekabet Analizi Nasıl Yapılır?

SEO rakip analizi yapmanın kati kurallları yoktur. Her analizin kendi değişkenleri ve kendi şartları vardır. Ancak yine de SEO rakip analizini yaparken izleyebileceğiniz temel yöntemler de bulunur.

Rakiplerinizi Belirleyin

Rakiplerinizi belirlemeye, ana anahtar kelimelerinizi ve yan anahtar kelimlerinizi aratarak, arama motoru sonuç sayfasında yüksek veya sık sıralanan sitelere odaklanarak başlayabilirsiniz.

Sıralama sonuçlarında karşınıza sektörün öncü web siteleri çıkabilir. Hemen belirtelim; doğrudan sektörün öncüleriyle rekabete girmek zor ve uzun bir süreç olacaktır.

Bu sebeple rakiplerinizi seçerken kendi rekabet şartlarınızı da göz ardı edemezsiniz. Bazı siteleri rakip seçmek gerekli olmayabileceği gibi bazılarını da geride bırakmak uygulanabilir olmayacaktır. Dolayısıyla rakiplerinizi listelerken kiminle rekabete girmek istediğinizi doğru belirlemelisiniz.

Kadın kıyafetleri satan küçük bir e-ticaret mağazanız varsa, sitenizi kadın kıyafetleri satan bir kaç küçük e-ticaret mağazasıyla karşılaştırmak daha faydalı olacaktır.

Başka bir deyişle, Amazon veya Hepsiburada gibi büyük isimleri hedeflemek yerine, sektörünüz veya hedef kitlenizle ilgili daha özel ürünler veya hizmetler sunabilecek daha küçük niş oyuncuları bulmaya çalışın.

Elbette ne kadar büyük olursa olsunlar arama sonuçlarında üst sıralara yerleşen firmaları da dolaylı rakip listesine eklememiz gerekir.

Bu noktada hangi web sitelerini rakip olarak belirlemeye karar verirken zorlanıyorsanız  “semrush market explorer” aracından faydalanabilirsiniz.

Bu araç sektörünüzdeki önemli oyuncuların listesini otomatik olarak görselleştirir ve onları dört temel kategoriye ayırır.

SEO rakip analizinde kullanılan seo araçlarından semrush sektördeki firma analizi
  • Niş Oyuncular:  Küçük kitleye hitap eden ve düşük büyüme oranına sahip yeni veya küçük şirketler
  • Oyunu Değiştirenler:  Nispeten daha küçük bir kitleye sahip ancak hızla büyüyen gelişmekte olan şirketler.
  • Liderler:  Hem geniş bir kitleye hem de hızlı büyüme oranına sahip şirketler.
  • Yerleşik Oyuncular:  Büyük, yerleşik kitlelere sahip şirketler.

Sektör analizi sonucunda ortaya çıkan tabloda, en üst sırada olan bir web sitesi, her zaman en büyük rakibiniz olmayabilir.

Analiz sonucunda rekabet içideki pozisyonunuzu görebilir ve bir rekabet stratejisi oluşturabilirsiniz. 

O halde SEO rakip analizi için hangi faktörlere bakmalıyız?

Doğrudan ve dolaylı rakipleriniz için rekabet analizi yaparken, bakmanız gereken şeylerden bazıları şunlardır: 

Not: Bu analizler SEO araçları vasıtasıyla yapılır.

Alan Adı Otoritesi (Domain Rating)

Otorite puanları (domain ratings), ahrefs SEO aracının hayatımıza kazandırdığı bir ölçüm metriğidir. Semrush, moz gibi SEO araçlarının da kendi ölçüm metrikleri vardır.

Temelde bu ölçüm metriği bize web sitesinin kaliteli bir profil olup olmadığını anlamamızı sağlar.

Rekabet etmek istediğimiz sitelerin puanları 100’e ne kadar yakınsa rekabet etme olasılığımız o derece zordur. Sitenizin puanı 30 olsun, 50 puanlık bir siteyle rakebet şansımız yüksek olur. Puanı 80-90 olduğu zaman rekabet etme şansımız epey azdır.

Otorite puanı aynı zamanda rakibimizin SEO çalışmalarındaki ciddiyetini ve SEO pazarlamasındaki agresifliğini anlamamız açısından da bize ip ucu verir.

Ahrefs Sıralaması (Ahrefs Rank)

Bu metrik bize dünyadaki tüm web sitelerinin geri bağlantı (backlink) kalitesine göre sıralamasını verir. Ahrefse göre ilk üç sıralama facebook, twitter ve youtube.

Bu metrik, alan adı otoritesinin tersi olarak puanı ne kadar düşükse yani sıfıra yakında, sıralaması o kadar yüksek olduğu anlamına gelir.

Rakibimizin geri bağlantı kalitesini anlamamıza yardımcı olan Ahrefs metriği de değerlendirmemiz gereken faktörlerden biridir.

Kaynak Gösteren Alan Adı Miktarı (Referring domains)

Bu metrikle birlikte rakibimizin ne kadar geri bağlantısı (backlink) olduğunu anlarız. Sayısı yükseltikçe alan adı otoritemize olumlu yansır ancak Sayfa dışı SEO (off page SEO) yazımızda da işlediğimiz gibi geri bağlantı (backlink) sayısının fazla olması her şey demek değildir, kalitesi önemlidir.

Ortalama Aranma Hacmi

Rakiplerimizin sitesine gelen aylık trafik hacmine bakıyoruz. Aranma hacminin yüksek olması elbet de rekabet açısından bizim için kolay olmayacaktır. Ancak hangi anahtar kelimeleri kullanarak ne kadar trafik çektiğini görmemiz açısından faydalanabileceğimiz bir faktördür.

ahrefs seo aracını kullandığımız zaman karşımıza çıkan panel

Ahrefs SEO aracını kullanarak domain rating (DR), URL rating (UR), ahrefs rank, backlink sayıları, ve kaynak gösteren alan adı ( refferring domains) verilerine ulaşabilirsiniz.

Semrush seo aracını kullanarak girdiğiniz web sitesinin otorite skoru, aylık organik trafiği, backlink sayısı, ücretli reklam trafiğini bulabilirsiniz.

Semrush seo aracıyla da aynı şekilde otorite skoru, organik aylık trafik, ücretli reklam trafiği, backlink sayılarını ve daha bir çok ayrıntıyı görebilirsiniz.

Anahtar Kelime Analizi

Rakibimizin Google’ın ilk beş sayfa içerisinde kaç adet anahtar kelimesinin yer aldığına bakıyoruz.  Bunun için “Semrush organic research” aracını kullanabilirsiniz.

Google arama sonuçları sayfalarındaki, ilk beş sayfa içinde çıkan tüm anahtar kelimelerin listesini çıkartmak, SEO stratejimiz için temel olacak anahtar kelimeleri bulmamıza da fayda sağlayacaktır.

Rakiplerinizin hangi anahtar kelimelerle ne kadar aranma hacmine ulaştığını bilmek, size de bu anahtar kelimeleri kullanarak ne kadar aranma trafiği elde edebileceğinize dair fikir sunacaktır.

Aynı zamanda SEO araçları hedeflediğiniz anahtar kelimelerin rekabet açısından zorluk derecesini gösterdiğini de hatırlatalım. “Keywoord difficult” olarak derecelendirilen anahtar kelimelerde 25 puanın üzerinde olanları başlangıçta tercih etmemek daha sağlıklı bir SEO stratejisi olacaktır.

Fakat şunu da belirtelim; zorluk derecesi yüksek olan rakip anahtar kelimeleriniz için de SEO çalışmalarına kafamızı çeviremeyiz. Google sıralaması için daha kolay olan anahtar kelimelerimizin yanında zorluk derecesi yüksek olanları da kullanarak uzun vadede bu anahtar kelimeler için de sıralama hedeflemeliyiz.

Semrush seo aracıyla rakibimizin anahtar kelime analizini yaparken Google sonuç sayfalarında, ilk 3 sayfada yer alan anahtar kelimeleri aranma hacmi (volume), zorluk derecesi (KD) esas alınarak yapılır

İçerik Analizi

Rekabet analizi yaparken elbette rakiplerin içerikleriyle ilgili de fikir sahibi olmamız gerekir. Bu şekilde kendi sitemizin eksik olan içerik yapısını yada içeriklerimizdeki eksiklerin neler olduğunu görebiliriz.

O zaman kendimize bir kaç soru sorarak analizimize başlayabiliriz.

Rakiplere kıyasla eksik olduğunuz alanları belirleyin.

  • Çok sayıda paylaşım ve bağlantı alan düzenli olarak yayınlanan bir blogları var mı? 
  • Video çekiyorlar mı? 
  • Infografik yayınlıyorlar mı
  • Popüler canlı yayınları var mı?
  • Podcast yayınları var mı? 
  • İçerikler kısa veya kapsamlı mı?
  • Sadece ürün sayfalarına mı odaklanıyorlar, ürünler hakkında blog yazıları da var mı?
  • Yalnızca bir tür içerik mi yoksa bir kaç tür içeriğe mi odaklanıyorlar?

Öncelikle rakiplerinin içeriklerini anlayabilmek için her birini manuel olarak kontrol etmek gerekir. Böylece içerikleri daha iyi anlayabilir, eksik ya da yanlış noktaları tespit edebiliriz.

Sonrasında bu içerik türlerini sitenize eklemeniz gerekip gerekmediğine karar verirsiniz, ancak bunların sitenize değer kattığından emin olmanız gerekir.

Rakibinizin yayınladığı bir podcast, çok az sayıda indiriliyorsa bunun 2 sebebi vardır; ya sektörün böyle bir şeye ihtiyacı yoktur, yada rakibiniz bu işi çok kötü yapıyordur. O zaman siz daha kalitelisini yaparak bu boşluktan faydalanabilirsiniz.

Blog / Makale Analizleri

İçerik analizini yaparken yine SEO araçlarının yardımına ihtiyaç duyarız. Rakiplerimizin en fazla trafik alan ilk 10 makalesine bakıp, hangi anahtar kelimeler etrafında yazıyı şekilledirdiğini görebiliriz.

Hangi anahtar kelimeler aratıldığı zaman makalelerin google sonuç sayfasında çıktığını, aratılan anahtar kelimelerin trafik hacmini de SEO araçları yardımıyla öğrenebiliriz.

Makaleleri analiz ederken, sayfamızda eksik olanları tamamlayabilir, kalitesi düşük olanları tespit edip, optimizasyonunu yapabiliriz.

SEO araçları sayesinde bu makalelerin hangi sosyal mecralarda paylaşıldığını, ne kadar paylaşıldığı hakkında da bilgiler ediniriz.

Semrush seo aracıyla en fazla trafik çeken ilk 10 makalesini analiz ederiz. Yeni içerik fikirleri yada eksk içeriklerimizin neler olduğunu farkederiz

En fazla trafik alan ilk 10 makalenin ne kadar trafik hacmine ulaştığını görebilirsiniz.

E-ticaret Sitelerini İnceleme

E-ticaret siteleri için ürün sayfalarına bakın ve ürün sayfalarında sizin yaptığınızdan daha iyi olanın tam olarak ne olduğunu inceleyin.

  • Ürünle ilgili yardım kılavuzları veya destek için bağlantıları var mı?
  • Ürünle ilgili “nasıl yapılır?” yazısı var mı?
  • İlgili benzer ürünleri veya genellikle birlikte satın alınan ürünleri mi öneriyorlar?
  • Ürün için puanlarını ve incelemelerini nasıl gösteriyorlar?
  • Sizinkine kıyasla onların ürününü satın almak ne kadar kolay?

Backlink Analizi

Sayfa dışı SEO konusunda işlediğimiz gibi backlinkler (geri bağlantılar) web sitelerinin yetki ve güvenilirlik yani site otoritesi için büyük bir öneme sahip.

Bir rakibin önemli ölçüde daha iyi bir geri bağlantı profiline, özellikle de otoritesi yüksek web sitelerinden gelen yüksek kaliteli geri bağlantılara sahip olması, benzer bir geri bağlantı profili oluşturana kadar onlara karşı rekabet etmek için daha zorlu bir zaman geçireceğiniz anlamına gelir.

Yüksek kaliteli geri bağlantılar ile düşük kaliteli geri bağlantıları ayırt etmek önemlidir.

Google, Penguin algoritmasından sonra düşük kaliteli bağlantıların çok fazla olmasını spam olarak değerlendirmeye başladı. Bu sebeple çok fazla düşük kaliteli bağlantının sitenizin otorite puanı için hiç bir faydası olmayacaktır.

Seo rakip analizi backlink çeşitleri, düz yazı, görsel veya form üzerinden alınan backlinklerin sayısı ve kalitesi önemlidir

Yüksek Kaliteli Geri Bağlantılar

Kaliteli haber siteleri, otorite puanı yüksek profilli siteler yada sektörünüzde uzman olan yüksek kaliteli geri bağlantılara odaklanmak faydalıdır. Rakiplerinizin backlinklerini incelerken şu noktaları inceleyin:

  • Kaliteli büyük haber sitelerinde yer aldılar mı? Eğer yer aldılarsa siz de benzer şekilde o sitelerde yer alabilir misiniz?
  • Sektörünüzdeki yüksek profilli ancak ticari amacı olmayan sitelerde/bloglarda önerilen bir sayfa mı?
  • Böyle yüksek profilli kaynaklarda kendinize nasıl yer bulabilirsiniz?

Bozuk Linkleri Tespit Etme

Her şeyin bozulması gibi bazı linklerin de zamanla bozulduğunu biliriz. SEO araçları yardımıyla rakiplerinizin kırılan linklerini tespit edebilirsiniz.

Tespit ettiğiniz linklerin içinden kendi sitenizle alakalı olduklarını düşündüğünüz linkleri seçin.

Seçtiğiniz linklerin içeriklerini daha kaliteli şekilde oluşturup site sahibine haber verin ve linkinizi paylaşmasını rica edin. Kimse kendi sayfasında bozuk bir link olsun istemez. İçeriğiniz kaliteli olduktan sonra bozuk linki mutlaka daha iyisiyle yani sizinkiyle değiştirecektir.

Link Büyümesi Analizi

Backlink konusu hem kafa karıştırdığı gibi hem de biraz zor bir konu ancak SEO’nun vazgeçilmezi. O sebeple bu konuyu kollarınızı açarak sahiplenmelisiniz.

Link büyüme analizi, rakibimizin backlink sayısındaki değişimleri görmemizi sağlar. Düzenli bir backlink çalışması yapıp yapmadığını böylece daha iyi anlamış oluruz.

Eğer düzenli bir artış ivmesi varsa bu noktada sizin de backlink ve içerik çalışmalarınızı düzenli ve ciddi bir şekilde yürütmeniz gerekir. Yoksa SEO rekabetinde geri kalmanız çok olası.

Tabii ki SEO araçları ile yapacağımız bu analizde link büyümesinin organik olup olmadığı da incelememiz gereken başka bir nokta. Anlık hızlı yükselişlere bakarak, hangi içeriğinin bu yükselişi sağladığını görebiliriz. Böylece hedef kitlenizin ihtiyaç duyduğu içerik konularını da tespit etmiş oluruz.

Kasım 2019'da hızlı bir yükeliş görünüyor referans domaini sabit bir şekilde günümüze gelirken backlinklerinde gözle görünür bir düşüş var.

Kasım 2019 tarihinde çok hızlı bir backlink ve referans domain artışı olmuş. İlerleyen günlerde backlinklerde gözle görünür bir düşüş yaşanırken referans domainleri düzenli bir şekilde devam etmiş.

Öne Çıkan Snippet İncelemeleri

Öne çıkan snippetleri bir rakipten devralmak bazen, Google arama sonuçlarında, hedeflenen anahtar kelimede birinci sıraya çıkmaktan daha kolaydır.

Google, öne çıkan snippet’lerin doğru, özlü olmasını ve arama yapan kişiye aradıklarını vermesini ister.

Rakiplerin öne çıkan snippet’lerını analiz ederken, hangi anahtar kelimeler için öne çıkan snippet’lar kazanmak istediğinizi belirleyebilirsiniz. Böylece snippetlarınızı bu terimler etrafında kaliteli bir içerik haline getirebilirsiniz.

Sayfa Bazında Analiz Edin

Belirli anahtar kelimeleri ve arama sonuçlarını inceledikten sonra, sayfalarınızı, rakiplerinizin sizi geride bırakan sayfalarıyla karşılaştırın.  

Sayfaları karşılaştırmak, her sayfada rakiplerinizin sizden daha üst sıralarda yer almasıyla sonuçlanan sorunları belirlemenize yardımcı olur. Ayrıca, bu belirli sayfalarda neleri daha iyi yapmanız gerektiğini anlamanıza da yardımcı olacaktır.

Başlık etiketleri, meta açıklamaları, H1’ler ve diğer başlık yapılarını sayfa bazında inceleyerek, rakiplerimizin nelerden faydalandığını anlayabiliriz. Hangi kısımların iyileştirilmesi gerektiğini analiz ederiz.

İçerik Boşluklarının Tespiti

SEO araçları vasıtasıyla içerik boşluğu (content gap) aracını kullanarak rakiplerinizin kullandığı ama sizin sitenizde henüz var olmayan anahtar kelimeler belirlenir.

Belirlediğiniz anahtar kelimeler üzerinden yeni içerik çalışmaları yapmak için fırsatlar yaratabilirsiniz. Bu noktada seçmek isteyeceğiniz anahtar kelimelerin aranma hacimleri ve zorluk dereceleri dikkat etmeniz gereken detaylardır.

Aranma hacmi az olan anahtar kelimeleriniz için yapacağınız çalışma vakit kaybı olabilir. Aynı şekilde rekabet için zorluk derecesi (KD) yüksek olan anahatar kelimelerde de çalışma yapmak faydalı olmayabilir.

Rakip Ücretli Reklamların (PPC) İncelenmesi

Ücretli reklamlar hem dönüşüm oranlarının yüksek olması hem de sitenize trafik getirmesi açısından epey tercih edilen bir dijital pazarlama kanalı.

Rakiplerinizin hangi anahtar kelimelerle ve ne tür reklam kampanyaları oluşturduğunu analiz etmek önemlidir. Bu sayede hangi anahtar kelimelerin daha fazla dönüşüm sağladığını ve yatırım getirisinin yüksek olduğunu tahmin edebilirsiniz.

Size uygun olanları tercih edip kendi kampanyanızı oluşturabilirsiniz. Yada mevcut kampanyalarınızın eksik noktalarını tespit edip daha etkili şekilde düzenleyebilirsizin.

SEO Rakip Analizi İçin Kullanabileceğiniz Araçlar

SEO rekabet analizinizde size yardımcı olabilecek birçok araç var. Hangisini kullanmak isteyeceğiniz, yapmak istediğiniz analizler, hangi düzeyde elde etmek istediğiniz bilgiler ve kullanmak istediğiniz bütçe gibi faktörlere bağlıdır.

Bu bölümde, ücretli olanlarla birlikte ücretsiz rekabet analiz araçlarını ekledik. İster amatör ister profesyonel olun bu listede işinize yarayacak bir araç bulacaksınız.

  1. SEMrush
  2. SpyFu
  3. SimilarWeb
  4. Ahrefs
  5. Hootsuite
  6. Sprout Social
  7. Moz
  8. Ubersuggest
  9. Google Keyword Planner

Sonuç

SEO pazarlamasında SEO rakip analizinin önemini ve bize olan faydasını incelemeye çalıştık. SEO rakip analizi bir defa yapılacak bir uygulama değildir.

Dönemsel periyotlarla SEO rakip analizlerinizi tekrar yapın. Böylece rakiplerinizin ve sizin rekabet içerisindeki gelişmelerinizi takip etmeye devam edebilirsiniz. Rakiplerinizin yeni stratejilerine hızlı bir şekilde cevap verebilir, pozisyonunuzu yükseltebilirsiniz.

Siteler geliştikçe, rakipleriniz yeni kelimeler, yeni içerikler, yeni snippet’lar kazanır. Bu sebeple SEO rakip analizi de her zaman devam edecektir.

Rakiplerinizin önüne geçmeniz dileğiyle hoşçakalın.

İçeriklerimizden haberdar olmak
için e-posta adresinizi ekleyin

Dijital pazarlama dünyasıyla ilgili son gelişmeler hemen  e-posta adresinize gelsin.

Copyright 2022 © DigitalistWay │ Tüm Hakları Saklıdır