Web Site Hızlandırma Teknikleri

Bir web sayfasının yüklenme süresi, sayfanın yüklenme hızını belirler. Sayfanın yüklenme hızı, bir sitenin suncusu, sayfadaki dosya boyutu ve görüntü sıkıştırma da dahil olmak üzere birkaç farklı faktör tarafından belirlenir. Web site hızlandırma teknikleri, bir web sitesini olabildiğince hızlı hale getirmek için uygulanan stratejiler ve uygulamalar kümesidir. 

 

Siteniz ne kadar hızlı yüklenirse hemen çıkma oranı o kadar düşük olur. Siteniz hızlı olduğu için, hemen çıkma oranlarınız düştükçe, sitenizin, yavaş sitelere göre Google arama sonuçlarındaki sıralamalarınız da yükselecektir.  

Sayfa hızı, SEO optimizasyonları çerçevesinde, web sitenizin Google’ın arama motoru sonuçlarında daha üst sıralarda yer alması için kritik bir faktördür. Google, 2010 yılından itibaren sayfa hızını bir sıralama faktörü olarak kullanıyor ve 2018’de yaptığı “Hız” güncellemesiyle sayfa hızının önemini daha da artırdı.

2010 yılında Google sayfa hızıyla ilgili yaptığı resmi açıklama

Google 2010 yılında site hızıyla ilgili yaptığı açıklama

Google 2018 yılında yaptığı resmi açıklama

Google 2018 yılında site hızıyla ilgili yaptığı açıklama

Web site hızı organik aramalardaki ilk 10 sayfa ile aynı seviyede değilse, ilk sayfada yer almanız zor. Bu nedenle, sayfa hızına odaklanmak, başarılı bir işletmeye ve dönüşüm sağlayan bir web sitesine sahip olmak için çok önemlidir. 

 

“Örneğin, 1 saniyede yüklenen bir B2B sitesi, 5 saniyede yüklenen bir siteden üç kat daha yüksek bir dönüşüm oranına sahip. 

Grafikte sayfa yüklenme süresi düştükçe dönüşüm oranlarının arttığı açıklanmaktadır
“Portent’e göre, e-ticaret dönüşümleri yerine genel hedef dönüşüm oranlarına bakıldığında, siteler yavaşladıkça dönüşümlerin düşüşü çok daha dik. Sayfalar 1 saniyede yüklendiğinde ortalama dönüşüm oranı %39’dur. 2 saniyelik yükleme süresinde dönüşüm oranı %34’e düşer. 5 saniyede, dönüşüm oranı %22’ye düşer. 

grafikte 1 saniyede yüklenen sayfaların dönüşüm oranları %39 2 saniyede yüklenen sayfaların dönüşüm oranı %34 5 saniyede yüklenen sayfaların dönüşüm oranı %22'ye düşer.

Backlinko kısa süre önce Google’da on bir milyondan fazla arama motoru sonuç sayfasını (SERP) analiz ettikleri bir çalışma yürüttü

 

 

İlk 10 sonuçta yer alan siteler arasında hangi faktörlerin en yaygın olduğunu bulmak istediler. 

 

 

Çıkan sonuçlara göre, sayfa hızı ve sıralamanın birbiriyle ilişkili olmadığını gördüler. Ancak, ilk sayfadaki sitelerin ortalama yüklenme süreleri, oldukça hızlı diyebileceğimiz 1.65 saniyedir. 

ilk sayfadaki sitelerin ortalama yüklenme süreleri, 1.65 saniyedir.

Sayfa yükleme süreleri arttıkça, birinin sitenizden çıkma ihtimalinin önemli ölçüde arttığını fark ettiler.  

 

Mobil sayfalar için yeni sektör kıyaslamaları raporuna göz atabilirsiniz.

sayfanızın yüklenmesi 10 saniye sürerse, birinin sitenizi daha yüklenmeden terk etme olasılığı %123.
Görüldüğü gibi sayfanızın yüklenmesi 10 saniye sürerse, birinin sitenizi daha yüklenmeden terk etme olasılığı %123. 

 

5 milyondan fazla site üzerinde yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, ortalama bir web sitesinin masaüstüne tam olarak yüklenmesi 10,4 saniye ve mobilde yüklenmesi 27,4 saniye sürüyor

ortalama bir web sitesinin masaüstüne tam olarak yüklenmesi 10,4 saniye ve mobilde yüklenmesi 27,4 saniye sürüyor

Hızınızı iki saniyenin altına düşürmek trafiği ve geliri artırabilir. 

0-2 saniye arası ideal sayfa yüklenme hızı.

Bir Sayfa Neden Yavaş Yüklenir?

Kullandığınız hosting hizmeti, resimler, JavaScript ve CSS dosyalarınız ve web yazı tipleri web sitenizin hızını etkileyebilecek faktörlerden yalnızca birkaçıdır.

 

Sayfa hızını ölçmek göründüğü kadar basit değildir. Bunun nedeni, sayfa hızını ölçmenin birçok farklı yolu olmasıdır. Bunlardan en yaygın üç tanesi: 

Fully Loaded Page (Tam Yüklenen Sayfa):

Bu, bir sayfadaki kaynakların %100’ünün yüklenmesi için geçen süredir. Bir sayfanın ne kadar hızlı yüklendiğini belirlemenin en basit yoludur. 

Time to First Byte (İlk Bayt Süresi):

Bu, bir sayfanın yükleme işlemini başlatmasının ne kadar sürdüğünü ölçer. Bir sayfaya geldiğinizde birkaç saniye beyaz ekrana baktıysanız, işte TTFB budur. 

First Meaningful Paint/First Contextual Paint:

Bir kullanıcının o sayfadaki içeriği okuyabilmesi için gereken sayfa kaynaklarından yeterince yüklenmesi için geçen süre. 

 

Örneğin, tam olarak yüklenmesi 10 saniye süren bir blog yayınınız olduğunu varsayalım. Eğer bütün sayfanın yüklenmesine bakarsanız bu uzun bir süre. 

 

Ancak, “First Meaningful Paint” bazen kullanıcıların sayfanız yüklenirken sayfanızla gerçekte nasıl etkileşime girdiğini daha iyi gösterir. 

 

 

Örneğin, sayfanın tüm kaynaklarının yüklenmesi 10 saniye süren sayfanın yüklenmesi biraz zaman alsa da, kullanıcı sayfaya geldiğinden 1,5 saniye sonra “First Meaningful Paint” alır. 

kullanıcı sayfaya geldiğinden 1,5 saniye sonra “First Meaningful Paint” alır.
Bu durum, sayfanızla hemen hemen anında etkileşime geçebilecekleri anlamına gelir. Yani bir kullanıcı için sayfanız hızlıdır. 

 

Sonuç olarak sayfa hızını ölçmenin birçok farklı yolu vardır. Ve diğerlerini geride bırakan “doğru” bir ölçü yoktur. Hepsinin artıları ve eksileri var. 

Sitenizi Denetleyin 

Sitenizde herhangi bir değişiklik yapmadan önce mevcut performansını PageSpeed Insights gibi ücretsiz bir araç kullanarak denetleyebilirsiniz. PageSpeed Insights, Google tarafından geliştirilen ve sayfa performanslarını ölçümleyen bir web aracıdır. 

 

PageSpeed Insights aracı, web sitelerini, kullanıcıların kullanım kolaylığı, hızlı açılması ve yüklenmesi gibi metriklere göre ölçer. Web sitenizi kullanıcı deneyimine göre değerlendirir. Düşük puan aldığınız unsurlar ile ilgili neler yapmanız gerektiğini söyler ve puanlarınızın neden düştüğünü size bildirir. 

 

Peki Google sitenizin yüklenme hızını nasıl belirler?  

 

Bununla ilgili resmi bir açıklama yapmadılar. Ancak, PageSpeed Insights aracında tüm bu metrikleri rapor ettiklerini düşünürsek, muhtemelen farklı sayfa hızı ölçümlerinin bir kombinasyonunu kullandıklarını düşünebiliriz. 

pagespeedinsights aracıyla digitalistway.com masa üstü sayfa performansı %93
Google site performans ölçme aracını kullanırken karşılaştığımız ilk bulgular first contentful paint 0.9 saniye time to interactive 0.9 saniye,speed index 0.9 saniye, largest contentful paint 1.4 saniye olarak raporlandı
araç bize iyileştirmemiz gereken bölümlerin listesini sıralar
Digitalistway.com mobil için değerlendirdiğimiz zaman 

aynı işlemi mobil için yaparsak değerlendirme bu sefer genel anlamda %44 gibi düşük bir puan çıkıyor.
Değerlendirmeniz sorunsuz ve hızlı mı yoksa ağır ve hantal mı? Sitenizin performansı hakkında ne kadar çok veriye sahip olursanız, kritik noktalardaki düzeltmeleri belirleme ve uygulama yeteneğiniz o kadar iyi olur. 

En İyi Uygulamalar 

Resimleri Sıkıştır 

Resimler genellikle bir sayfanın boyutunun yarısından fazlasını kaplar. Yavaş sayfaların ve düşük puanların en büyük nedeni büyük resimlerdir. Dolayısıyla resimlerinizi ne kadar sıkıştırabilirseniz sayfanız o kadar hızlı yüklenir.

 

 

Basit sıkıştırma araçlarını kullanarak görüntü boyutunda ortalama yüzde 50 veya daha fazla tasarruf edebilirsiniz. 

 

WordPress kullanıyorsanız, bunu fazla zaman harcamadan yapmanın en iyi yollarından biri WP Smush Image gibi bir eklenti kullanmaktır. Eklenti WordPress’teki medya kitaplığınızı tarar ve sıkıştırabileceği görüntüleri tespit eder. Eklentiyi kurarak görüntüleri otomatik olarak sıkıştırabilirsiniz. Eklentinin kurucularına göre, resim dosyanızın boyutunu %14,2 oranında azaltabilirsiniz.

Kodlarınızı Temizleyin ve Sıkıştırın 

İlk adımınız, sayfanızda bulunan şişirilmiş kodları temizlemek olmalı. Fazla kodlar, sitenizde artık bulunmayan özelliklerden veya hatalı geliştirici çalışmalarından kaynaklanabilir.

 

Her iki durumda da kodunuz ne kadar temiz olursa işler o kadar hızlanır. Kodu düzeltmeyi, biçimlendirmeyi, kullanılmayan kodu kaldırmayı ve mümkün olduğunda kodu kısaltmayı içerir. 

 

WordPress’in eklenti seçenekleri sayesinde, bu durumu düzeltmek için kodlama bilgisine gerek yok. Bunu yapmak için en iyi araçlardan biri HTML Minify’dır

 

Eklentiyi yükledikten sonra, ayarlardan yapacağınız bir kaç düzenlemenin ardından etkisini görmeye başlayacaksınız. Minify HTML eklentinizdeki ayarlar sekmesine gidin ve aşağıdaki ayarların tümünü etkinleştirin: 

HTML Minify eklentisini kurduktan sonra ayarlar bölümünden eklentinin üzerine tıklanır ve eklentinin ayarlarına geçilir.

Hosting’inizi Değerlendirin 

Gün boyu kodunuzu temizleyebilir ve resmi sıkıştırabilirsiniz. Ancak hosting hizmeti için kaliteli bir sunucuyla çalışmıyorsanız, bu durum, potansiyel bir hız sorunu kaynağı olabilir.  

 

Sağlayıcınızın coğrafi konumu, fiziksel altyapısı ve ağ bağlantısının genel bant genişliği gibi çeşitli faktörler hız sorunlarını etkileyebilir.  

 

Bu nedenle, sitenizin yükleme hızını iyileştirme konusunda ciddiyseniz, premium bir ana bilgisayara veya özel bir sunucuya yükseltmeyi de düşünebilirsiniz. 

Tarayıcı Önbelleğini Etkinleştir 

Kullanıcıların sayfanızın bölümlerini tarayıcı önbelleklerinde saklamasına olanak tanır. Önceden yüklenen kaynakları “hatırlayarak” çalışır, böylece her ziyarette yeniden yüklenmesi gerekmez. Bu nedenle ziyaretçilerinizin bir sonraki gelişlerinde siteniz, çok daha hızlı yüklenir. 

 

Ne yazık ki bu, sayfanızın ilk kez gelen ziyaretçiler için daha hızlı yüklenmesine yardımcı olmaz. Ancak, sitenizi daha önce ziyaret etmiş kişiler için yükleme hızınızı artırmak için harikadır. 

 

Wordpress için WP Fastest Cache eklentisini önerebilirim.  

Content Delivery Network (CDN) 

İçerik dağıtım ağı anlamına gelen Content Delivery Network (CDN); bir web sitesine erişmek isteyen kullanıcıları, coğrafi olarak kendilerine en yakın yerde konumlanmış sunuculara yönlendiren ve bu sunucular üzerinden hizmet almalarını sağlayan bir sunucu ağı sistemidir. 

 

Bulut bilişim platformu olan CDN; bir web sitesinde yer alan görselleri, videoları, kod satırlarını ve içerikleri statik olarak bünyesinde barındırır, optimize eder ve ziyaretçiye en hızlı sürede ulaştırılmasını sağlar. 

İçerik dağıtım ağları; metin, görsel, kod, indirilebilir medya dosyaları, yazılım, belgeler, canlı yayın videoları, sosyal ağlar, e-ticaret platformları ve uygulamalar dahil tüm internet içeriğinin büyük bir bölümünü kapsar. İçerik dağıtım ağının amacı, yüksek performans ile hızlı ve kesintisiz bir şekilde içerik sunarak pozitif kullanıcı deneyimi elde etmektir. 

Toplam Yönlendirmeleri Azaltın 

Yönlendirmeler, kullanıcıları tıkladıkları sayfadan başka bir sayfaya gönderir – çoğu durumda, yüksek dereceli, yüksek trafikli sayfaları oluşturduğunuz daha yeni içeriğe bağlamanın harika bir yoludur. 

 

Sorun, daha fazla yönlendirme, sunucuda daha fazla yük anlamına gelir ve bu da yükleme süresini artırabilir.İçerik görüntülemelerini sabit tutmak için başlangıçta bir yönlendirme kullanmaya değer olsa da, yükleme sürelerini kısa tutmak için eski yönlendirmeleri en kısa sürede yeni içerikle değiştirin. 

AMP Kullanın 

AMP, Hızlandırılmış Mobil Sayfaların kısaltmasıdır. 

Mobil sayfaların daha hızlı yüklenmesine yardımcı olmak için Google tarafından uygulanan bir projedir. 

 

Bir çok gereksiz içeriği ortadan kaldıran ve mobil sayfalarınızın neredeyse anında yüklenmesini sağlayan açık kaynaklı bir biçim oluşturarak çalışır. 

Kullanıcılara, mobil cihazlarda iyi çalışmayan karmaşık özellikler olmadan mobilde daha akıcı bir deneyim sunar. 

Düşük Performanslı Eklentileri Belirleyin 

Son olarak, performansı düşüren eklentileri belirleyin. Eklentiler, web sitenizi yönetmenize yardımcı olacak bir dizi yararlı özellik sunabilirken, kullanmadığınız ve kullanmayacağınız birçok kodu da içerisinde barındırdığı için site hızınızı olumsuz etkileyebilir. 

 

Burada hız kuralı basittir: Yalnızca ihtiyacınız olan eklentileri saklayın ve her zaman en yeni, en hızlı sürümleri kullanın. Özellikle WordPress tabanlı web sitesinda çalışıyorsanız önemlidir.  

Sonuç: 

Web siteniz ne kadar hızlı yüklenir, içeriği görüntüler ve kullanıcılara yanıt verirse, hemen çıkma oranlarınız o kadar düşük ve dönüşümleriniz o kadar yüksek olur.  

 

Yukarıda açıklamaya çalıştığımız uygulamalar sayesinde kademeli iyileştirme yaparak, sitenizin hızını olumlu müşteri deneyimi için ihtiyaç duyulan seviyeye getirebilirsiniz. Hoşçakalın! 

İçeriklerimizden haberdar olmak
için e-posta adresinizi ekleyin

Dijital pazarlama dünyasıyla ilgili son gelişmeler hemen  e-posta adresinize gelsin.

Copyright 2022 © DigitalistWay │ Tüm Hakları Saklıdır