E-Ticaret SEO Teknikleri

Bir online satış mağazanız varsa, ürünleriniz ve hizmetlerinizle alakalı olabildiğince geniş bir kitleye ulaşmak istersiniz. Hedeflediğiniz kitleye ulaşmak için web sitenizin e-ticaret SEO optimizasyonlarının doğru uygulanmış olması gerekir. E-ticaret SEO teknikleriyle gerçekleştireceğiniz SEO optimizasyonları, site trafiğinize ve online satışlarınıza olumlu yansıyacaktır.

2021 yılında ülkemizde e-ticaret hacmi %69 artarak 381,5 milyar TL olarak gerçekleşti. Sipariş adetleri ise yüzde 46 artarak 2 milyar 297 milyon adetten 3 milyar 347 milyon adede yükseldi

Pastadaki payınızı istiyorsanız e-ticaret SEO optimizasyonlarını es geçme gibi bir lüksünüz yok! Özellikle de e-ticaret sitelerine gelen tüm trafiğin %37,5’i arama motorlarından geliyorsa (link)

Eğer hala yeteri kadar dikkatinizi çekemediysem bir de şunu dinleyin: insanların %60’ı  bir satın alma yapmadan önce bir markayı çevrimiçi olarak araştırır.

Artık e-ticaret SEO’nun ne derece önemli olduğunu anladığınızı düşünüyorum. O zaman E-ticaret SEO tekniklerinden anahta kelime bulma tekniklerine yavaş yavaş geçelim diyorum.

E-ticaret seo, sunduğunuz ürün veya hizmetlerle ilgili arama yapan kişilerin web sitenizle karşılaşması için çevrimiçi mağazanızı arama sonuçlarında görünür hale getirme sürecidir. Optimize edilmiş bir e-ticaret sitesinin SERP’lerde üst sıralarda yer alması ve organik trafik çekmesi daha olasıdır.

Bununla birlikte, içerik odaklı web siteleri için SEO’nun aksine, e-ticaret için SEO, yalnızca anahtar kelimeler eklemek, blog yazıları yazmak ve backlink almak değildir. Arama motorlarının nasıl çalıştığını anlamak, alıcı amacını analiz etmek ve bunları stratejik olarak uygulamak gerekir

E-ticaret sitenizi optimize etmenin birçok farklı yolu vardır ve her yaklaşım her site veya ürün için uygun değildir. Bununla birlikte, bazı yönergeler her onlinesatış mağazası için geçerlidir ve bunlardan biri de anahtar kelime araştırmasını doğru şekilde gerçekleştirmektir.

E-ticaret Anahtar Kelime Araştırması

Anahtar kelime araştırması, her e-ticaret SEO kampanyasının temelidir. Tüm SEO faaliyetleriniz belirlenen anahtar kelimeler çerçevesinde optimize edilir.

Mesela anahtar kelimelerinizi belirlemeden ürün ve kategori sayfalarınızı optimize edemezsiniz. Aynı zamanda anahtar kelime listeniz teknik SEO’nuzu da etkiler. Çünkü site mimarinizi ve URL yapılarınızı anahtar kelimelerinize göre hazırlarsınız.

Gördüğünüz gibi, anahtar kelime araştırması, e-ticaret siteniz için epey önemli bir mesele. O zaman müşterilerinizin aradığı kullanılmayan kelimeleri ve kelime öbeklerini nasıl bulacağımıza ve siteniz için en iyi anahtar kelimeleri nasıl seçeceğimize geçelim.

E-Ticaret SEO İçin Ürün Ve Kategori Sayfalarına Anahtar Kelimeler Nasıl Bulunur?

Anahtar kelime nasıl bulunur?” yazımızda, kelimelerin aranma amaçlarına göre sınıflandırılmasından bahsetmiştik.

Amaçlarını bir kaç soruyla anlamaya çalışırız;

  • Bir şey satın alma niyetiyle mi arıyorlar? 
  • Sadece bir tanım mı arıyorlar? 
  • Henüz satın almak istemiyorlar ancak bilgi toplamak ve seçenekleri görmek için mi alış-veriş araması yapıyorlar?
  • Hali hazırda bildikleri bir web sitesine veya sayfasına gitmek mi istiyorlar?

Bilgilendirici anahtar kelimelerin e-ticarette yeri olsa da, sitenizin anahtar kelimelerinin çoğu ürün aramalarına göre şekillenir.

(“Samsung şarj aleti” gibi.)

Anahtar kelime araştırmasını ürün odaklı anahtar kelimeleri dikkate alarak yapmamız gerekir.

O zaman anahtar kelime bulma macerası başlasın…

Amazon Önerileri

Tamam Amazon en büyük rakiplerimizden biri olabilir. Ancak bizler de iflah olmaz dijital pazarlamacılarız ve bu durumdan da kendimize avantaj sağlamasını biliriz. Amazon aynı zamanda dünyanın en büyük e-ticaret platformu ve bu da onu kocaman bir ürün anahtar kelimesi madeni haline gitiriyor.

Anahtar kelime araştırması için Amazon’dan nasıl yaralanabileceğimize hemen bakalım:

İlk olarak, Amazon’a gidin ve ürünlerinizden birini tanımlayan bir anahtar kelime girin.

Bunu yaptığınızda, Amazon bu anahtar kelimeyle ilgili önerileri listeleyecek.

Amazonun arama motoruna “kadın deri çanta” anahtar kelimesini girdiğimiz zaman sırasıyla karşımıza: kadın deri çanta, kadın deri çanta çapraz, kadın deri çatalar, kadın deri çanta haç, kadın deri çantaları, kadın deri çanta 15.6, kadın deri çanta koçu, kadın deri çanta orta, kadın deri çanta hobo, kadın deri çanta büyük, amazon önerileri çıkar.

Amazon’un önerdiği anahtar kelimeler, uzun kuyruk anahtar kelimeler olabilir. Uzun kuyruklu anahtar kelimeler yalnızca kısa terimlerden daha iyi dönüşüm sağlama eğiliminde olmakla kalmaz, aynı zamanda genellikle daha az rekabetçidirler. Sitenizdeki en önemli ürünler için tekrarlayıp listenizi genişletin.

Amazon bazen de anahtar kelime önerilerinin üzerinde kategoriler önerir. Bunlar, kategori sayfaları için etkili anahtar kelimeler olabilir.

Amazon arama motoruna “telefon” anahtar kelimesini yazdığımız zaman amazon önerilerinin en üstünde “telefon, elektronik mağazasında” kategorisiyle karşılaşırız.

Amazon’un arama önerilerini bulabileceğiniz ücretsiz güzel bir anahtar kelime aracıdır. Aynı zamanda e-bay, etsy, google shoping gibi arama araçlarını da kullanabilirsiniz.

Kullanmak için araca bir anahtar kelime girin:

Keywordtooldominator.com sitesinden amazon anahtar kelime bulma aracını seçiyoruz. karşımıza araştırmak istediğimiz anahtar kelimeyi yazacağımız kutu, hangi ülkede araştırma yapmak istediğimiz kutu ve hangi kategoride araştırma yapmak istediğimiz kutu çıkıyor

Karşınıza bir çok anahtar kelime gelecektir.

Bahsettiğimiz kutuları doldurarak yaptığımız aramada sırasıyla karşımıza: kadın deri çanta, kadın deri çanta çapraz, deri çanta kadın, beyaz deri çanta kadın, mavi deri çanta kadın, kadın gerçek deri çanta, hakiki deri kadın çanta, anahtar kelimeleri çıkıyor.

Bu anahtar kelime aracı sayesinde amazon önerilerinden daha farklı uzun kuyruklu anahtar kelimeleri görebilme şansımız artıyor.

Amazon’a veda etmeden önce kategori sayfası anahtar kelimeleri için sitede bir özellik daha kullanabiliriz.

Amazon (Rakip) Kategorileri

Kategori sayfaları ürün sayfaları kadar iyi dönüşüm sağlamasa da yine de satışları olumlu etkiler. Bu nedenle, kategori sayfalarınıza anahtar kelimeler bulmak için çalışmalar yapmanız faydalı olacaktır.

Çalışmalarınızı hali hazırda rakiplerinizin kullandığı kategorilerle başlayabilirsiniz.

Amazon’a karşı rekabet ediyorsanız, ana sayfanın üst kısmındaki “Tümü” düğmesini tıklayın. Karşısınıza Amazon’un ana kategorileri gelecektir.

Amazon’nun heen sol üst köşesindeki ana kategoriler bölümüne tıklıyorum ve karşıma ayakkabı, bebek, bahçe, bilgisayar, elektronik, ev ve yaşam, evcil hayvan, gıda ürünleri, kişisel bakım ve kozmetik, kitap, kadın moda, erkek moda gibi ana kategori bölümleri geliyor.

Buradaki kategoriler muhtemelen siteniz için çok geniş kapsamlı olacaktır. Bu nedenle, o bölümün alt kategorilerini görebilmeniz için size yakın olan herhangi birine tıklayın.

Tüm moda ürünlerini tıkladığım zaman açılan sayfanın sol kenarında moda altındaki kategorileri sıralıyor. Kadın, erkek, kız çocuk, erkek çocuk, bebek, üniforma iş ve güvenlik kıyafeti, ayakkabı aksesuarları, çanta, spor giyim.

Tıkladığınız kategorinin en alt bölümünde tüm ürünleri göster bölümüne tıklarsanız Amazon size o kategorideki tüm ürünleri tek bir sayfada gösterecektir.

Moda kategorisine tıklıyorum ve listenin altına doğru tüm moda ürünlerine tıklıyorum.

Şimdi listeyi derinlemesine incelediğimiz zaman, sitenizde sattığınız ürünlerin kategori odaklı eşleşen anahtar kelimelerinin ne olduğuna bakabiliriz.

Örneğin, sitenizde kadın çantaları sattığınızı varsayalım.

“Kadın Moda” kategorisine giriyoruz:

“El ve omuz çantası” bölümüne tıklıyoruz

Ana kategorilerden kadın moda kategorisine tıklıyorum ve karşıma görselleriyle birlikte kategoriye göre alış-veriş yap sayfası çıkıyor. Yan yana Sıraladığı kategorilerde: çapraz askılı çanta, askılı çanta, hobo çantave omuz çantası, üstten saplı çanta, tote çanta gibi kategorileri sıralıyor.

Ve Amazon, “el ve omuz çantası” ile ilgili kategorilerini tanımlamak için kullandıkları anahtar kelimeleri kenar çubuğunda size listeleyecek

Bunların tümü, “kadın çantası” ile ilgili e-ticaret kategori sayfalarınız için kullanmayı düşünmeniz gereken başlıca anahtar kelimeler olabilir.

“Kategoriniz bir şekilde benzersizse, bu benzersiz özelliği anahtar kelimenize eklediğinizden emin olun. Örneğin, Amazon’un “plaj çantası” anahtar sözcüğünü “organik plaj çantası” veya “el yapımı plaj çantası”na dönüştürebilirsiniz. Bu anahtar kelimeler, bu terimlerin geniş versiyonlarından daha az rekabetçi ve daha hedefli olacaktır.”

Amazon, kategori sayfası anahtar kelimelerini bulmak için harika bir kaynaktır. Ancak müşterilerinizin her gün aradığı kategori sayfası anahtar kelimelerini bulabileceğiniz tek yer burası değil.

Bu nedenle, sektördeki rakiplerinizin kategorilerini tanımlamak için kullandıkları anahtar kelimelere de göz atmanızı tavsiye ederim.

Bu nedenle, e-ticaret siteniz kaliteli çantalar satıyorsa boyner veya derimod gibi rakiplerinize de bakabilirsiniz.

Boyner mağazasının online sitesinde “kadın çanta” araması yaptığmız zaman karşımıza sol kenarda kategori listesi çıkar. Listede ürün çeşitleri kategorisinin altında, bel çantası, çanta içi düzenleyici, çapraz çanta, cüzdan, el çantası, evrak çantası kategorileri listelenir.
Derimod mağazasının internet sayfasına girdiğimiz zaman karşımıza sol kenarda kategori bölümleri çıkar. Çanta-aksesuar kategorisinin altında, omuz çantası, kol çantası, çapraz çanta, sırt çantası, bel çantası, clutch ve portföy gibi kategoriler llistelenir.

Aynı Amazon’da yaptığınız gibi, kategori sayfalarını optimize ettikleri terimlere bakın.

Ve bu anahtar kelimeleri listenize ekleyin.

Vikipedi

Vikipedi ürün ve kategori sayfaları için anahtar kelime bulmak için EN İYİ yerlerden biridir. İlk başta bana da biraz şaşırtıcı gelmişti ancak deneyimledikten sonra gerçekten etkilenmiştim.

E-ticaret rakip sitelerinizdeki kategori sayfalarında olduğu gibi, Wikipedia da işleri anahtar kelimelere ve kategorilere göre düzenler.

İstediğimiz şeyi çoktan yapmışlar bile J

E-ticaret anahtar kelime araştırması için Wikipedia’yı nasıl kullanabileceğinize dair bir örneğe bakalım.

İlk olarak, sitenizin sattığı bir ürünü veya kategoriyi açıklayan bir anahtar kelime girin:

Vikipedi sayfasının arama motoruna “kadın çanta” anahtar kelimesini yazıp aratıyorum

Ardından, sitenizdeki ürünler için anlamlı olan kelimeler ve ifadeler için Wikipedia girişini tarayın:

Vikipedi sayfasının çıkan sonuçlarını aşağıya doğru tarıyorum ve karşıma el çantası (çantalar kategorisi) sonucu çıkıyor ve bu sonuca tıklıyorum.

İçindekiler kutusuna bir göz atmayı unutmayın. Bunlar bazen mükemmel kategori sayfası anahtar kelimelerini ortaya çıkarabilir.

El çantası sonucuna tıklayınca karşıma çıkan sayfada önce tanım ve ardından sırayla kadın ve erkek çantalarının sınıflandırılması listelenmiş. Gladstone çanta, hacimli çanta, omuz çantası, hobo çanta, kiondo, postacı çantası, minaudiere, retikül, heybe, torba, deprem çantası, bebek bezi çantası, okul çantası, spor çantası, sırt çantası diyelise devam ediyor.

Wikipedia’nın anahtar kelime önerilerini de gözden geçirip işimize yarayacak olanları seçtikten sonra sıra semrush, moz, ahrefs, ubersuggest gibi anahtar kelime araştırma araçlarına geldi.

Burada Semrush SEO aracıyla devam ediyorum ki “rakip analizi nasıl yapılır?” yazımızda  anahtar kelime analizinin detaylarını SEMrush aracını kullanarak yapmıştım.

SEMrush

SEMrush, çekirdek anahtar kelimelere dayalı yeni anahtar kelime fikirleri üretmez. Bunun yerine, rakiplerinizin kullandığı anahtar kelimeleri size gösterir.

E-ticaret siteniz için bu aracı kullanarak nasıl anahtar kelimeler bulabileceğinize bir göz atalım.

İlk olarak, SEMrush’ın arama alanına bir rakip girin:

Semrush seo analiz aracına beymen.com adresini yazıyorum.

Ardından kenar çubuğundaki “Organik Research” bölümünü tıklayın:

Daha sonra organic research bölümüne tıklıyorum.

“Pozisyonlar” altında, rakibinizin sıraladığı tüm anahtar kelimeleri görebilirsiniz

Semrush aracında pozsiyon bölümüne tıklayarak organik aramalardan hangi anahtar kelimelerle arama sonuçlarında çıktığının listesi çıkar.

Ardından anahtar kelimelerinizi çeşitlendirmeye devam etmek isterseniz “rakipler” bölümüne gidebilirsiniz.

SEMrush, incelediğiniz rakibinize benzer siteleri size listeleyecektir.

rakiplerin listesi

Bu işlemi yeni bulduğunuz rakipler için tekrarlayın.

Sanırım epey bir zaman yetecek kadar anahtar kelime bulmuşuzdur.

Google Anahtar Kelime Planlayıcısı

Ortada internetle ilgili bir durum varsa ve bu özellikle SEO ile ilgiliyse Google araçlarını da mutlaka kullanmamız gerekir.

Google anahtar kelime planlayıcısı eski şöhretini yitirse de yine de işimize yarayabilecek anahtar kelime bulmamıza yardımcı olacaktır. Aynı zamanda anahtar kelimelerin aranma hacimleriyle ilgili bize bir fikir verecektir.

Kadın çantası örneğinde görüyoruz ki renklerle ve anahtar kelimenin yakın varyasyonlarıyla ilgili aranma hacmi var.

Google anahtar kelime planlayıcısıyla anahtar kelimelerimizin varyasyonlarını ve aranma hacimlerini inceliyoruz. Burada “kadın çanta” araması yaptığımız zaman karşımıza 1k-10k aranma hacmine sahip “mavi çanta” kelime öbeği, 10k-100k aranma hacmine sahip “bayan sırt çantası” varyasyonu, 1k-10k aranma hacimli “sırt çantası bayan” varyasyonu çıkıyor

Biraz daha zaman harcarsanız 1000 küsür sonuçtan, anahtar kelimenin, doğrudan varyasyonları olmayan bazı değerli kelimeler de bulabilirsiniz.

E-Ticaret SEO İçin Ürün ve Kategori Sayfalarında Anahtar Kelimeler Nasıl Seçilir?

Artık elimizin altında anahtar kelime listesi olduğuna göre, sıra, içlerinden hangilerini seçeceğimize geldi.

E-ticaret SEO için en iyi anahtar kelimeleri belirlemeye çalışırken genelde şu 4 adımlı kontrol listesi kullanılır:

1. Aranma Hacmi

Bir arama terimini değerlendirirken en önemli metrik aranma hacmidir.

Hiç kimse seçtiğimiz anahtar kelimeyi aramıyorsa, ne kadar iyi dönüşüm sağladığı veya Google’ın ilk sayfasının ne kadar rekabetçi olduğu gibi detayların bir önemi kalmaz.

Bununla birlikte, şu  kadar arama hacmi iyidir, bu kadar arama hacmi kötüdür, gibi bir kıstas da yoktur. Sektöre göre değişkenlik gösterebilir. Bazıları için 100 arama çok iyiyken, bazıları için 10 bin arama hiç bir şey ifade etmeyebilir.

Zamanla, sektörünüz için “yüksek hacimli” ve “düşük hacimli” anahtar kelimelerin ne olduğu hakkında bir fikir edineceksiniz.

Belirli bir anahtar kelimenin aranma hacmini bulmak için, onu Google kellime planlayıcı’ya yazmanız yeterlidir.

Google anahtar kelime planlayıcısına anahtar kelimemize yazdığımız zaman karşımıza aylık ortalama aranma hacimleri de listelenir.

Ortalama aylık aranma hacimlerini görebilirsiniz.

Bazı anahtar kelimelerin dönemsel olarak aranma hacimleri yükselebilir veya düşebilir. Anahtar kelimelerinizi aranma hacimlerine göre değerlendirirken bu dönemsel farkları göz ardı etmemelisiniz. Kışın ortasında yazlık bir ürüne talep elbette yaz dönemine göre farklılık gösterecektir.

2. Anahtar Kelime-Ürün Uyumu

Bazen çok yüksek aranma hacimli bir anahtar kelimeyi görürsünüz ve o anahtar kelimeye çalışırsınız. Ancak bir süre sonra bu anahtar kelimeden beklediğiniz (belki de hiç) satışları veya dönüşümleri elde edemediğinizi fark edersiniz.Bunun nedeni, anahtar kelimenin sattığınız ürünle tam olarak uyuşmaması olabilir.

Seçtiğiniz anahtar kelime, sitenizde satışa sunduğunuz ürünle karşılatırıldığında, çok az bir fark bile olsa,  bu anahtar kelime öbeğini arayan kişiler dönüşüm sağlamayabilir.

Bu nedenle, sonraki iki aşamaya geçmeden önce, düşündüğünüz anahtar kelimenin sitenize fit kesim bir gömlek gibi uyduğunu bir kez daha kontrol edin.

3. Ticari Amaç

Yüksek hacimli bir anahtar kelimede 1. Sıraya yükselmek çok güzel. Fakat aranma amacı bilgi almak olan bir anahtar kelimeyse bu o kadar da güzel gelmiyor.

Bu sebeple bir anahtar kelimeye karar vermeden önce, arama yapanların niyetlerini iyi anlamak gerekir. Bir konuyla ilgili “nasıl yapıldğını” merak eden insanlar mı, yoksa gerçekten satın almaya hazır olan kişiler mi arama yapıyorlar?

Google anahtar kelime planlayıcısını kullanarak öncelikle anahtar kelimenin rekabet derecesini kontrol edebiliriz.

Anahtar kelimeplanlayıcısı bize sunduğu altrnatif kelimelerin rekabet yoğunluğunu, yüksek, orta ve zayıf olarak sınıflandırır.

“Rekabet (competition)”, Google Ads’de o anahtar kelime için verilen teklifin yoğunluğunu gösterir. Genel olarak, bir anahtar kelimeye çok sayıda insan teklif veriyorsa, orada belli bir kazanç vardır. Bu nedenle, e-ticaret web siteleri için SEO söz konusu olduğunda, “orta” ve “yüksek” rekabet anahtar kelimelerine öncelik vermeyi düşünebilirsiniz.

Ayrıca “Sayfanın Üstü Teklifi”ne de göz atabilirsiniz.

Sayfa Üstü Teklifi (top of page bid), satıcıların Google Ads’de tek bir tıklama için ne kadar para harcama eğiliminde olduklarını gösterir. Ve konu ticari olduğunda, önerilen teklif ne kadar yüksekse potansiyel getirisi de kadar iyidir, diyebiliriz.

Bu arada teklifleri yüksek olan anahtar kelimeler için Google arama sonuçlarında sıralanmak daha rekabetçidir.

Listenizdeki anahtar kelimeler için Sayfa Başı Teklifine göz atın.

Top of page (sayfanın üstü) kolonunda bize sundukları bilgi sayfanın üzerinde en az ne kadar ve en çok ne kadar ortalama maliyetini ifade eder.

Ve “Satın al” ifadesini taşıyan belirli kelimelerin nasıl olduğunu not edin. Tahmini teklifi etkiler.

Bu örnekte görebileceğiniz gibi, “siyah deri çanta” anahtar kelimesinin önerilen en düşük teklif 0,46TL en yüksek teklif 1,64 ….TL’dir.

Siyah deri çanta anahtar kelimesinde önerilen teklif en düşük 0,46 tl, en yüksek teklif, 1,64 tl dir.

Bunun nedeni, o anahtar kelimeyi arayan birçok kişinin muhtemelen satın almaya hazır olmamasıdır. Sadece model bakıyor olabilirler.

“Satın al” anahtar kelimesi neredeyse 7 kat daha maliyetli olarak 9,06 TL’dir

Öte yandan, “satın al” gibi bir anahtar kelimenin neredeyse 7 kat daha fazla önerilen bir teklifi vardır.

4. Rekabet

Son olarak, Google’ın ilk sayfasına çıkmanın ne kadar zor olacağını görmenin zamanı geldi.

SEMrush “Anahtar Kelime Zorluğu”

Bu metrik, belirli bir anahtar kelimenin sıralaması için ne kadar rekabetçi olduğuna dair fikir verir.

SEMrush’ta bir anahtar kelimenin zorluk derecesini arama alanına bir anahtar kelime girerek görebilirsiniz.

Ve ardından zorluk derecesine bakabilirsiniz.

Bu sayı ne kadar yüksek olursa, o anahtar kelimeyi google’da sıralamamız o kadar zor olur.

Anahtar Kelime Hedefleme ve Sayfa Optimizasyonu

İlk 10’da yer alan sitelerin seçtiğiniz anahtar kelime etrafında optimize edilip edilmediğine bakabilirsiniz.

İlk 10’daki sayfalar o anahtar kelimeyle yalnızca yarı yarıya alakalıysa, bazen yüksek hedefli bir sayfayla onları geride bırakabilirsiniz.

Böylece, sayfanızı çok özel bir anahtar kelime etrafında optimize ederseniz, bu size doğru şekilde optimize edilmemiş sayfalar üzerinde bir avantaj sağlar.

Birinci Bölümün Sonu

E-ticaret SEO tekniklerini incelediğimiz uzun soluklu yazımızda anahtar kelime araştırması bölümünün sonuna geldik. 

E-ticaret SEO optimizasyonları kapsamında, e-ticaret SEO için site mimarisi, sayfa içi SEO, teknik SEO ve içerik oluşturma konularını da en yakın zamanda  işleyerek yazımızı zenginleştirmeye devam edeceğiz.

Hoşçakalın

İçeriklerimizden haberdar olmak
için e-posta adresinizi ekleyin

Dijital pazarlama dünyasıyla ilgili son gelişmeler hemen  e-posta adresinize gelsin.

Copyright 2022 © DigitalistWay │ Tüm Hakları Saklıdır