SEO Uyumlu İçerik Yazmak İçin 13 İpucu
(6 ve 8'i Kaçırma)

Google çalışanlarının algoritmalarını değiştirmeyi sevdiklerini hepimiz tahmin edebiliriz. Bu iyileştirme modeli elbette Google kullanıcıları için sevindirici olsa da, bizim gibi SEO uzmanları ve metin yazarlarını boynu bükük kuğu misali hüzünlendirebilir. Sonuçta oyunun kuralları sürekli değişiyorsa, SEO uyumlu içerik yazarken oluşturduğumuz kazanma stratejisinden nasıl emin olabiliriz?

Telaşa gerek yok. SEO’nun vahşi ormanları içinde hayatta kalmak için gereken tüm uyum ve esnekliğe sahibiz. Neticede bazı şeyler değişse de temel fizik kanunları her zaman aynıdır.

Bu bakış açısıyla SEO’nun değişmez fizik kanunları olduğunu unutmamalıyız. İsterseniz SEO uyumlu içerik yazmak için gerekli olan bu zamansız, değişmeyen, SEO kurallarının neler olduğuna bir bakalım.

Ama öncesinde SEO metin yazarlığını anlamamız gerekir.

SEO uyumlu içerik, anahtar kelimeyle optimize edilmiş, kullanıcılara ve arama motoru algoritmalarına hitap edecek şekilde tasarlanmış, içerik üretme çalışmasıdır.

Diğer bir deyişle:

SEO metin yazarlığı, Google’ın anlayabileceği ve insanların okumak, bağlantı kurmak ve paylaşmak isteyeceği içeriği oluşturmaktır.

Dolayısıyla, YALNIZCA Google için içerik yazarsanız, içeriğiniz monoton ve robotik gelebilir. Bununla birlikte SADECE okuyucular için içerik yazarsanız, yazınız muhtemelen insanların kullandığı önemli anahtar kelimeleri içermeyebilir.

Bu, kolay bir denge olmadığı gibi 2022 yılında SEO’da başarılı olmayı hedefliyorsanız ikisinde de iyi olmanız gerekir.

Metin Yazarlığını Anlamak

Metin Yazarlığı aynı zamanda, okuyucuyu/son kullanıcıyı bir ürün satın almaya, bir listeye abone olmaya, bir test sürüşüne çıkmaya veya son kullanıcıya çekiciliğinizi artıracak başka bir işlem yapmaya yönlendiren içerik oluşturma sanatı ve bilimidir.

Bir kullanıcıyı harekete geçmeye kim teşvik eder? Bir metin yazarı. Metin yazarı, reklamlar, promosyonlar ve müşteri katılımı için metin yazan yetenekli bir profesyoneldir. Pazarlama dünyasında, genellikle “yaratıcı” olarak adlandırılırlar. SEO metin yazarı bunu online içeriğe uyarlar.

Metin yazarı, insanları anlayan, okuyucusunun neyi sevdiğini bilen ve onlara hitap edecek kelimeleri seçen kişidir. İçerikte kullanılan başlık, kelimeler, deyimler, cümleler ve paragraflar, okuyucuları belirli bir eylemde bulunmaya ikna etmeli ve harekete geçirmelidir. SEO metin yazarı, Google’ın belirli kelimeler ve ifadeler, özellikle de uzun kuyruklu ifadeler hakkında nasıl hissettiğini de anlar.

Başarılı bir online iş kurmak ve sürekli değişen SEO dünyasında hayatta kalmak istiyorsanız, işiniz ilginç, ikna edici ve arama motorları için iyi optimize edilmiş faydalı içerik oluşturmak ve bunu sürekli hale getirmektir. Bu, kullanıcı deneyiminin bir parçasıdır ve devamlı talep üzerine yeni ve taze içerik oluşturulmalıdır.

Şimdi SEO metin yazarlığının ve SEO uyumlu içerik yazmanın ne olduğunu anladığımıza göre artık detaylara geçebilriz.

1. Arama Amacını ve Formatını Belirleyin

Ülkemizde aylık 60.500 aramada “çift kişilik yatak” terimi geçiyor. Bir ev eşyalarıyla ilgili blogunuz varsa hakkında bir blog yazısı yazmak için iyi bir anahtar kelime gibi görünüyor.

 

Seo kelime aracında yaptığımız çift kişilik yatak aramasının türkiyede aranma hacmi aylık 60bin 500. İyi bir aranma hacmine sahip, aynı zamanda anahtar kelime zorluk derecesi 33. Bu da rekabet için avantajlı bir pozisyon gibi duruyor.

 

Fakat iyi değerlendirmek gerekiyor.

“Çift kişilik yatak“ terimi için SERP sonuçlarına bakarsak, sonuçların çoğunlukla çevrimiçi perakendecilerin e-ticaret kategorisi sayfaları olduğunu görürüz:

 

Çift kişilik yatak kelime öbeği için SERP sonuçlarında karşımıza e-ticaret ve perakende sektöründe faaliyet gösteren firmalar karşımıza çıkıyor

 

Google, arama yapanların öğrenme modunda değil satın alma modunda olduğunu anlar. Bu nedenle, kategori sayfalarını blog gönderilerinin üzerinde sıralar. 

İlk kural: hedeflediğiniz anahtar kelime için doğru türde içerik oluşturun.

SEO dünyasında, arama amacı kavramı, bir arama sorgusunun arkasındaki neden olarak bilinir. Arama amacını analiz etmek ve arama amacının formatını bulmak için en üst sıradaki sayfalara bakabiliriz. 

Önce içerik formatlarına bakalım.

İçerik Türü

Google’da sıralanan en çok içerik tipine baktığımız zaman bunlar; Blog sayfaları, ürün sayfaları, kategori sayfaları, açılış sayfaları veya videolardır.

Örneğin, “akıllı telefonlar” için arama sonuçlarının tümü e-ticaret kategorisi sayfalarıdır. “en iyi akıllı telefonlar” içinse çoğunlukla blog gönderileridir.

"akıllı telefonlar" için arama sonuçlarının tümü e-ticaret kategorisi sayfalarıdır. Medyamarkt, hepsi burada, vatan bilgisayar

Akıllı telefonlar için arama sonuçları sayfası

En iyi akıllı telefon araması yaptığımız zaman karşımıza ilk olarak webtekno blog sayfası ve en iyi akıllı telefonlar inceleme yazısının başlığı çıkıyor.

En iyi akıllı telefonlar için arama sonuçları sayfası

İçerik Biçimi

İçerik formatı çoğunlukla bilgi içeriği için geçerlidir. Örnek formatlar arasında, nasıl yapılır yazıları, listeler, haber makaleleri, fikir yazıları ve incelemeler bulunur.

Örneğin, Google’da “yeni iş fikirleri” araması yaptığınızda, bunların hepsinin birer liste olduğunu göreceksiniz:

Yeni iş fikirleri araması yaptığımız zaman karşımıza önce ücretli reklam hemen altında 2 adet blog sayfası ve “2022’de girişimcilere karlı 115 adet yeni iş fikri” yazısı ve onun altında da “az sermaye ile yapılabilecek 50 karlı iş fikri” yazısı çıkıyor

Şimdi de 4 tür olan arama amacına bakalım:

Bilgilendirici

Arama yapan kişi bilgi arıyor. Bu, “5. cumhurbaşkanı kimdir?” gibi basit bir sorunun cevabı olabilir. Veya “blok zinciri nasıl çalışır?” gibi daha uzun ve daha derinlemesine bir cevap gerektiren bir şey. Ancak, tüm bilgi aramaları soru olarak formüle edilmemiştir.

Bilgi arama örnekleri:

  • “Sait Faik Abasıyanık kim?”
  • “ İstanbul Yeni Havaalanı yol tarifi”
  • ” Jorge Jesus”
  • “ maç sonuçları”
  • “HTML5″

Navigasyon

Arama yapan kişi belirli bir web sitesini arıyor. Nereye gitmek istediklerini zaten biliyorlar. Muhtemelen Google’da arama yapmaları, URL’nin tamamını adres çubuğuna yazmaktan daha hızlı ve kolay geliyor. Ayrıca tam URL’den emin olmayabilirler.

Gezinme arama örnekleri:

  • “Instagram”
  • “ semrush anahtar kelime bulma aracı”
  • “ çiçeksepeti”
  • “Twitter giriş

İşlemsel

Arama yapan kullanıcı, satın alma işlemi yapmak istiyor. Satın alma modunda. Büyük olasılıkla, ne satın almak istediğini zaten biliyor. Satın alacak yer arıyor.

İşlemsel arama örnekleri:

  • “ macbook pro satın al”
  • “ andorid şarj aleti”
  • “ Samsung galaxy s10 ucuz”
  • “ netflix premium fiyatı”

Ticari

Arama yapan kullanıcı, belirli bir ürün veya hizmet için pazardadır ancak henüz hangi çözümün kendileri için doğru olduğuna dair nihai bir karar vermemiştir. Büyük olasılıkla inceleme ve karşılaştırma yapıyorlar. Hala seçeneklerini tartıyorlar.

Ticari aramalarına örnekler:

  • “ en iyi protein tozu”
  • “ ahrefs vs semrush”
  • “ moz incelemesi”
  • “ Sarıyerdeki en iyi balık restoranı”

Bu son örnek özellikle dikkat çekicidir. Birçok yerel aramanın ticari araştırma amacı taşıdığını gösterir. Diğer örnekler arasında şunlar yer alır: “yakınımdaki tesisatçı”, “Londra’daki en ucuz otel” vb.

2. Etkili SEO Uyumlu İçerik Yazmak, Doğru Anahtar Kelime Araştırması Gerektirir.

SEO’yu göz önünde bulundurarak yazarken, mümkün olduğunca çok anahtar kelime almak ve metni bütün kelimeler için optimize etmek caziptir. Fakat bu, karmaşık ve düzensiz içeriğe yol açabilir.

Bu nedenle, bir ana anahtar kelime seçin ve ardından daha derine inin. SEO metin yazarlığının önemli bir unsuru, ana anahtar kelimenizin tüm makalenin esas odağı olmasını sağlamaktır.

Doğru Anahtar Kelimeler Seçin

SEO süreci, dogru anahtar kelime araştırması, her sayfa için anahtar kelime yapılandırması, her sayfa için anahtar kelime optimizasyonu, ana sayfalar ve önemli sayfalar için bağlantı oluşturma, arama motorlarının güncellemelerine bağlı olarak düzenli iyileştirmeler yapma, sıralama ve trafik analizlerinin sonuçlarına göre aksiyon alma, ihtiyaç halinde tekrar anahtar kelime araştırması ve seo süreci döngüsüne tekrar başlama

Ana Anahtar Kelime Seçme

Herhangi bir metin yazarı için ilk adım, yazmadan önce anahtar kelimeleri belirlemektir.

Arama amacını göz önünde bulundurarak doğru anahtar kelimeleri başarılı bir şekilde hedeflemek, herhangi bir blog yazısı için güzel bir başlangıçtır.

Semrush, ahrefs gibi SEO araçları sektörünüzde ulaşılabilir anahtar kelimeler bulmanıza yardımcı olabilir.

  • Bir ana anahtar kelime veya kelime öbeği yazarak başlayın.
  • Sonuçları aranma hacmine, anahtar kelime zorluğuna veya diğer metriklere göre sınıflandırın.
  • Hedeflerinizle eşleşip eşleşmediklerini görmek için seçtiğiniz anahtar kelimelerin amacını inceleyin.

Yan Anahtar Kelime Seçme

Yan anahtar kelimeler, ana anahtar kelimenizle yakından ilgili olmalıdır. Böylece onları eklemek makalenin odağını değiştirmez, bunun yerine ana anahtar kelimeyi destekler.

Bunları soldaki konu kümelerinden veya Anahtar Kelime aracının üst kısmındaki ‘İlgili’ ve ‘Sorular’ bölümünden seçebilirsiniz.

“Kullanıcılar Bunları da Sordu” Bölümüne Bakın

Google’da bir arama yaparsanız, “Kullanıcılar Bunları da Sordu” bölümü olarak bilinen bir SERP özelliği görürsünüz:

En iyi akıllı telefon araması yaptığımız zaman Google sonuçlarının altında insanlar bunları da sordu bölümü karşımıza çıkar. Kullanıcılar bu aramayla alakalı olarak, 2022’de hangi telefon alınır?, şu anda hangi telefon alınır?, 10 bin liraya hangi telefon alınır? Aramalarını da yapmışlar.

Bu sorular, arama yapanların bilmek isteyebileceği diğer şeyler hakkında ipucu verir. Örneğin, makalenize bu yıl hangi akıllı telefonu satın almanın daha iyi olduğu hakkında bir bölüm ekleyebilirsiniz.

Hedeflediğiniz anahtar kelimeyle ilgili tüm “Kullanıcılar Bunları da Sordu” sorularını almak için AlsoAsked, answerthepublic, Quora gibi araçları kullanabilirsiniz.

En popüler konuları belirledikten sonra , rakiplerinizin sayfalarından daha fazla değer sağlayan içerik geliştirebilirsiniz.

Her sonucu sayfanıza eklemeniz gerekiyor diye düşünmeyin. Sadece işinizle alakalı olanları tercih edin.

Örneğin, tüm telefon bayileri telefon tamiri yapmaz. Bu nedenle, teknik servisi olmayan bir telefon bayisi, telefon tamirine dayalı içerik oluşturmaz.

3. Kitlenizi Araştırın

SEO’da etkili içerik yazmak için iki şeyi bilmeniz gerekir:

  • Kitleniz kim?
  • Hangi konular onlar için önemli? Kitlenizi zaten tanımladıysanız, sahip oldukları soruları yanıtlamayı ve onlara çözümler sunmayı planlamaya başlayabilirsiniz.

Kitlenizin Dilini Konuşun

Metin yazarlığının temel amacı ikna etmektir. Ancak “yabancı” biri tarafından yazılmış bir şeyi okumak herhalde çok fazla ikna edici olmaz.

Örneğin, borsa hakkında yazarken, “broker” yada “aracı” kelimeleri yerine “simsar” yazarsanız komisyoncuların pek hoşlanacaklarını sanmıyorum.

Bazı terimleri kullanmıyorsanız, okuyucu nişle uyum içinde olmadığınızı anlayacaktır, bu da onları kaçıracaktır.

Çoğu insan metin yazarlığının sadece yazmakla ilgili olduğunu düşünür, ancak metin yazarlığı sürecinin özü derin araştırmadır. 

Kitlenizin jargonuna, terimlerine, acılarına, sorunlarına, arzularına ve isteklerine aşina değilseniz, öğrenmeniz gerekir. Hedef kitlenizin takıldığı topluluklara göz atın. Bunlar aşağıdaki gibi yerler olabilir:

  • Facebook grupları
  • Twitter
  • Quora
  • Bloglar
  • Forumlar

4. Nasıl Konuşuyorsan Öyle Yaz

İş dünyasının dili hepimizin bildiği üzere genelde katı, gergin ve aşırı resmidir. Günlük iş hayatında bu durum göze çok batmasa da mesele yazı okumaya gelince insanın gözünü kanatabilir.

Ne de olsa hiçbir şey, anlaması zor jargonla dolu bir akademik rapor gibi yazılmış bir içerikten daha fazla “okumayı bırak” diye bağırmaz.

İnsanların duygularına hitap etmek daha uzun ömürlü bir etki bırakır, dümdüz yazılan yazı iyi olsa bile çabuk unutulacaktır. Yazınızı yazarken karşınızda yakın bir arkadaşınızla sohbet ediyormuş gibi yazmayı deneyebilirsiniz.

5. İçerik Yapısı Ve Okunabilir Olması

Okumak bir hobi değildir yada boş vaktimizi harcadığıımız bir eylem. Okumak bir iştir, zounluluktur. Okumalıyız… Okuyucumuz sunduğumuz bilgi karşılığında bizimle zamanını takas eder. Eğer zamanını harcamaya değer bir yazı olmadığını düşünürse okuyucular sayfadan hemen ayrılacaktır. Bu nedenle, içeriğinizin okumak için rahat bir şekilde tasarlandığından ve yazıldığından emin olun.

  • Kullanıcı sorularını yanıtlayın: Sorularını alt başlıklara ekleyerek kullanıcıların dikkatini çekin.
  • Ek Açıklamalar: Notlar, yan notlar ve blok alıntılar gibi diğer öğeleri eklemek, gönderinin monotonluğunu kırmaya yardımcı olur.
  • Kısa cümleler ve paragraflar:  Uzun cümleleri takip etmek zordur. Çok fazla bağlaç kullandığınız cümlelerinizi bulun ve daha kısa cümleler oluşturun. Bir paragraf bir fikre eşittir. Okuyucuların ilgisini canlı tutmak için içeriği mantıklı, sindirilebilir bölümlere ayırın.
  • Videolar, resimler ve GIF’ler gibi multimedya: Bunları dahil etmek, fazladan kelimeler eklemek zorunda kalmadan fikirlerinizi göstermenize yardımcı olabilir. Okuyucuya yazı arasında nefes aldırır. Kitlenize daha hızlı ve daha akılda kalıcı bir şekilde değer sunmak için bilgi grafikleri, kontrol listeleri, şablonlar ve diğer görsel içerik türlerini kullanın.
  • Yazınızı yüksek sesle okuyun: Bunu yapmak, yazınızın düzgün akmadığı alanları tespit etmenizi sağlar.
  • H2 ve H3 etiketleri:  Hem H2 hem de H3 etiketlerine sahip iyi yapılandırılmış makalelerin yüksek performans gösterme olasılığı daha yüksektir. Makaleyi, kullanıcının içeriği anlamasını kolaylaştıracak şekilde yapılandırın, ancak yapıyı birden çok alt başlıkla çok karmaşık hale getirerek aşırıya kaçmayın.
  • Madde işaretleri ve numaralı listeler kullanın: Bunları kullanarak, büyük miktarda bilgiyi özlü bir biçimde iletebilirsiniz. Madde işaretleri ayrıca “Öne Çıkan Snippet” alma şansınızı da artırır.
  • Önemli fikirleri vurgulayın: Kalın yazı tipi kullanabilir veya yazı tipi boyutunu değiştirebilirsiniz. Bu, vurgulamaya yardımcı olur, metni takip etmeyi kolaylaştırır ve ana fikirleri kullanıcıların zihninde sağlamlaştırmaya yardımcı olur.

6. Ters Piramit Yöntemini Kullanın

Bu yöntem, İnsanlara gerekli olmayan bilgilerden önce gerekli bilgileri verdiğiniz bir gazetecilik tekniğidir. Sabırsız okuyucu bu yöntemi sever, istediği cevaba hemen ulaşır.

SEO çerçevesinden bakıldığında, okuyuculara aradıkları bilgiyi onları fazla uğraştırmadan, bekletmeden vermek, SERP’lerde sayfalar arasında ileri geri atlamayı ve bekle süresini iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Bu yöntemi uygulamak zor değil. Girişinizde, hedeflediğiniz ana soruyu yanıtlayarak sabırsız okuyucularınızı memnun edebilirsiniz.

ters piramit yöntemiyle önce ihtiyaç duyulan bilgi kısa sürede verilir ve ardından detaylara geçilir.

7. İçindekiler Tablosu Ekleyin

Okuyucularınızın vakti değerli. Sayfanıza geldiği zaman içeriğinizin beklentilerini karşılayıp karşılamadığını hemen anlamak isterler. Aradıkları cevapların yazınızda olduğunu hızlıca kontrol etmek için, içindekiler bölümüne bakmak isteyeceklerdir. Varsa, o bölüme kolayca gidebilirler. Okumaya başladıklarında, yazınıza çekilebilir ve gerisini doğal olarak okumaya devam edebilirler.

8. Etkili Giriş Formülünü Uygulayın

Etkili bir giriş, okuyucunuzu yazınıza hipnotize ederek bağlayacağı gibi zayıf bir giriş, onları arama motoru sonuç sayfalarına (SERP) hızla geri döndürür.

Çarpıcı bir giriş yazmanın basit bir yolunu istiyorsanız, Problem-kışkırt -Çöz (PKÇ) formülünü kullanmayı düşünebilirsiniz.

Yazıya girişte veya yazı başlığında belli bir konu hakkındaki mevcut problemi dile getirip, ardından okuyucunun ilgisini çekmek adına onu kışkırtarak çözüm bölümüne sürürleyebilirsiniz. Böylece okuyucunun ilgisini daha da artırarak yazının derinliklerine doğru yönelmesini sağlayabilirsiniz.

Gerçek hayatta şöyle görünür.

Bu noktada biraz kafanız karışmış olabilir. Artık iki tür giriş olarak hem ters çevrilmiş piramit hem de PKÇ formülüne sahibiz. Hangisini kullanmalıyız?

Cevap, hedeflediğiniz konuda yatıyor. 

Doğrudan bir yanıt varsa, misal; “Anahtar Kelime Nedir?”  ters piramidi kullanın. Konu bir sorunu veya sorunlu bir noktayı hedefliyorsa  “SEO uyumlu içerik nasıl yazılır?” o zaman PKÇ formülünü kullanmayı düşünebilirsiniz. 

9. İyi Optimize Edilmiş Bir Meta Başlık Oluşturun

Makalenizin başlığı, arama sonuçlarında gösterilen başlık olmak zorunda değildir. Makalenizin iki başlığı olduğunu düşünün: sayfada görüntülenen H1 etiketi ve arama sonuçları sayfasında gösterilen meta başlık etiketi.

Yakından ilişkili veya benzer olabilirler, ancak mutlaka aynı olmaları gerekmez. SEO uyumlu yazarken en önemli şey, her etiketin hedef anahtar kelimenizi içermesi gerektiğidir.

H1 etiketi, arama motorlarına sayfanın nasıl yapılandırıldığını gösteren sayfa içi SEO sinyallerinden biri olsa da, meta başlığı SEO amaçları için daha önemlidir.

Meta başlık, içeriğinizi izleyicilere tanıtır. Bu nedenle, özellikle mobilde arama yaparken , bir kullanıcının hangi sonuca tıklayacağına karar vermek için kullandığı birincil bilgi parçasıdır . 

Başlığınızı hem arama motorları hem de arama yapanlar için çekici hale getirmek için temel kuralları izleyin:

  • Her sayfa için benzersiz bir başlık yazın. Aynı başlığı farklı web sayfalarında kullanırsanız, Google sizinkinin yerine alternatif bir başlık gösterebilir.
  • Kullanıcı amacını düşünün. Kullanıcıların hangi sorunu çözeceğini veya içeriğinizi okumaktan elde edecekleri faydayı belirten bir başlık seçin. Kullanıcıların dikkatini çekmek ve onları tıklamaya ikna etmek için ipucu kelimeleri ekleyin. (nasıl, en iyi, hızlı, kontrol listesi, kılavuz, ipuçları, kolay, basit)
  • Başlığı 15 ila 40 karakter arasında tutun. Maksimum uzunluk yaklaşık 60 karakterdir; bunun ötesindeki herhangi bir metin otomatik olarak kısaltılabilir.
  • Başlıklara hedef anahtar kelimenizi ekleyin. Arama motorları, içeriğin sorguyla alakalı olup olmadığını anlamak için başlıklar kullanır. Ancak, aşırı optimize etmeyin.

Conductor adlı şirketin yaptığı araştırmaya göre başlıklarında numara kullanıldığı zaman %36, okuyucuya yol gösteren tarzda başlıklar %21, başlıkların içinde nasıl yapılır kullanıldığı zaman %17, normal bir başlık atıldığı zaman %15, başlığığın içinde soru kelimesi kullanıldığında ise %11 okunma oranı olmuştur.

10. Çekici H1 Etiketi Oluşturun

Makalenize daha fazla yaratıcılık eklemeniz gerekiyorsa, H1 etiketinde bunu deneyebilirsiniz çünkü başlık etiketinizden daha fazla yeriniz var.

H1 başlığınızı yazarken göz önünde bulundurmanız gerekenler:

  • Benzersiz bir H1 oluşturun. Bu, ziyaretçilerin sitenizdeki benzer sayfalar arasında kaybolmasını önlemeye yardımcı olacaktır.
  • ‘Nasıl’, ‘neden’, ‘ne’ ve ‘nerede’ gibi kelimeler kullanın. Bu şekilde, insanların aşağıdaki sayfada ne bulacaklarını anlamalarına yardımcı olursunuz. Kılavuzlar ve nasıl yapılır makaleleri, diğer türlerden 2 kat daha fazla trafik çeker .
  • ‘En iyi 10’, ‘En iyi 5’ vb. gibi sayıları kullanın. Liste başlıkları olan makaleler, diğer türlere göre 2 kat daha fazla trafik ve 2 kat daha fazla sosyal paylaşım alır.
  • Yazı genelinde neyin tartışıldığını açıklayın. Sayfanın H1’i içeriği anlaşılır olmalıdır; aksi takdirde Google, tutarsızlığı düşük içerik kalitesi olarak kabul eder .

11. Meta Açıklamasını Optimize Edin

SEO temelleri ile ilgili makalemizde tartışıldığı gibi , meta açıklaması, kullanıcıların Google sonuçlarında sayfa başlığının altında gördükleridir. Dikkatlice yazarsanız, bir okuyucuyu rakiplerinizin yerine sizin bağlantınıza tıklamaya teşvik etmenin mükemmel bir yolu olabilir.

Meta açıklamayı uygun şekilde optimize etmek için beş temel öneri vardır:

  • Sitenizdeki her sayfanın bir meta açıklaması olduğundan emin olun. Ayrıca, belirli bir sayfayı doğru şekilde tanımlayan meta açıklamalar oluşturun. 
  • Meta açıklamasına alakalı bir anahtar kelime ekleyin.
  • Bunları yaklaşık 1-2 cümle (140-160 karakter) uzunluğunda tutun. Bir meta açıklamanın ne kadar uzun olabileceği konusunda bir sınır olmamasına rağmen , arama sonucu snippet’leri genellikle cihaz genişliğine uyacak şekilde kısaltılır. 
  • Meta açıklamaların sadece cümle biçiminde olması gerekmez; ayrıca bir sayfaya dağılmış kritik bilgileri eklemek için harika bir yerdir. Örneğin, ürün sayfalarının açıklamasında fiyat, yaş, üretici olabilir. Bu açıklamalar hem arama motorları hem de kullanıcılar için  daha da çekici hale geliyor.
  • Bir duyguyu hedefleyin ve ilgiliyse bir harekete geçirici mesaj ekleyin.

Meta açıklama, yeni ziyaretçilerin dikkatini çekmenin en iyi yollarından biridir, bu nedenle bu optimizasyon adımına yeterince dikkat edin.

Google Sıralama Algoritmasının Bileşenleri

(MOZ bienalinde 72 SEO uzmanın katıldığı sıralama faktörleri anketine göre sonuçlar.)

12. URL’nizi Okunabilir Hale Getirin

Okuyucularınızın sayfanın ne hakkında olduğunu anlamalarına yardımcı olmak için sayfanın içeriğini açıkça tanımlayan kaliteli bir URL yazmak önemlidir. 

URL’ler düzenli olarak kopyalanır ve yapıştırılır ve bazen bir bağlantıda bağlantı metni olmadığında, URL’nin kendisi bağlantı metni görevi görür. Diğer durumlarda, kullanıcılar tarayıcı penceresinin sol alt köşesindeki bağlantıyı görmek için metnin üzerine gelebilir. Okunabilir bir URL, içinde ne olduğunu açıklar.

Bağlantılardan hangisi daha çok ilgimizi çeker? ‘//www.ornek.com/kesif/turkiyedeki-antik-kentler/’ veya ‘//www.ornek.com/index.php?id_fezione=540&kid=2c6azk833g72rcc1d936f830f2 ‘? 

Bir sitenin URL yapısı mümkün olduğunca basit olmalıdır. Yalnızca bu birkaç kelimeye dayanarak, bu içeriğin onlar için yararlı olup olmadığına kullanıcıların algılarının karar verdiğini unutmayın. 

Google’ın bir URL’yi okunabilir tutmak için önerdiği şey:

  • URL’lerinizde noktalama işaretleri kullanın ve kelimeler arasında alt çizgi (_) yerine kısa çizgi (-) kullanın.
  • URL’nizi açıklayıcı yapın ve sayfanın birincil anahtar kelimesini eşleştirin.
  • Büyük harflerle karıştırmak yerine küçük harf kullanın.
  • Sayfanın içeriğini açıklarken mümkün olduğunca kısa oluşturun.

13. Dahili Bağlantı Ayarlarını Yapın

Dahili bağlantılar, web sitenizdeki bir sayfadan diğerine işaret eden bağlantılardır. Sağlam bir dahili bağlantı yapısına sahip olmak, kullanıcıları ve arama motorlarını, başvurulacak diğer içeriklerin bulunduğu değerli, alakalı sayfalara yönlendirmenizi sağlar. 

Google’a göre:
“Bazı sayfaları biliyoruz çünkü Google onları daha önce taradı. Google, bilinen bir sayfadan yeni bir sayfaya giden bir bağlantıyı izlediğinde diğer sayfalar keşfedilir.”

Dahili Bağlantı, Arama Motorlarına Yardımcı Olur

Google, keşfedilen URL’lerden oluşan devasa veritabanına site sayfalarınızı Google dizine eklemek için sitenizi araştırmak üzere robotlar gönderir. Robotlar birkaç web sayfası tarar ve ardından yeni URL’ler bulmak için bağlantıları takip eder. Bu nedenle, arama motorları için, sitenizdeki bağlamsal olarak alakalı içeriği keşfetmek için ara bağlantı kullanılır. 

Sitenizin yapısını göstermenin ve ilgili içeriği sunmanın yanı sıra, dahili bağlantılar, sayfalar arasında yetki aktarır ve sonuçta sıralamaları iyileştirebilir. Örneğin, otorite puanı yüksek olan dış bağlantılara sahip bir sayfanızdan diğer yazınız için vereceğiniz dahili bağlantı sayesinde, otorite puanınız o sayfaya da aktarılabilir.

Dahili Bağlantıyı Optimize Edin

Sitenizde ilgili içeriği bulun ve yeni makalelere işaret eden bağlantılar ekleyin. Bu, web sitenizin mimarisini iyileştirmenize ve hemen çıkma oranınızı düşürmenize yardımcı olacaktır. 

Ayrıca, bir sonraki aşamaya geçmelerini sağlamak için dahili bağlantınızı müşteri yolculuğuna göre optimize edebilirsiniz.

Okuyucuların diğer içeriklerle ilgilenmesini sağlamak ve dönüşüm hunisinde ilerlemeyi kolaylaştırmak için her gönderinin sonuna ilgili makaleler ekleyin.

Dahili Bağlantı Stratejinizi Oluşturun

Dahili bağlantıları kullanarak konu kümeleri oluşturun. Bu, konuya derinlik katmak için belirli bir konunun ana merkez yazısını bir grup destekleyici yazıyla ilişkilendirdiğiniz anlamına gelir.

Doğru bağlantı metinlerini oluşturun. Bunları, bağlantı verdiğiniz makaleyle alakalı hale getirin, doğal olarak yerleştirin ve anahtar kelimelerinizin daha uzun kuyruklu türevlerini kullanmayı düşünün . İnsanların gerçekten arama yaptığı bir şekilde yazıldığı sürece, hedef sayfanız için o belirli kelime öbeğinin sıralamasını yükseltmeye yardımcı olabilirler.

Sonuç

SEO uyumlu içerik yazmak sadece Google’da sıralama ile ilgili değildir. Aynı zamanda okuyucularınızın okumasını, paylaşmasını ve size bağlantı vermesini sağlamakla da ilgilidir. 

Bu yüzden metin yazarlığı önemlidir. Sıralaması ne kadar yüksek olursa olsun, hiç kimse yararsız ve gereksiz bir içeriği okumak istemez.

Artık SEO uyumlu içerik yazma konusunda yeterli bilgiye sahip olduğunuzu düşünüyorum. O halde vakit kaybetmeden kendi blog yazınıza bir an önce başlamanızı dilerim. Hoşçakalın.

İçeriklerimizden haberdar olmak
için e-posta adresinizi ekleyin

Dijital pazarlama dünyasıyla ilgili son gelişmeler hemen  e-posta adresinize gelsin.

Copyright 2022 © DigitalistWay │ Tüm Hakları Saklıdır